MENU

Gespot: cabrio met de naam Regina?

Zondag 11 oktober 2015 om 17:12 door Frank

Op een zonnige zaterdag aan een grachtje in Amsterdam waar ik normaal gesproken niet vaak kom, trekt een aparte verschijning mijn aandacht. Van een afstandje dacht ik een Morgan of wellicht een Caterham te zien, maar het bleek wat zeldzamer te zijn dan dat. Aan de groene aanslag op de kap te zien, stond deze cabrio al een tijdje buiten en ook een flinke poetsbeurt zou hij goed kunnen gebruiken. Maar wat was het?

 

ruska regina

Foto: www.klassiekerweb.nl

 

Het bleek te gaan om een ruim 46 jaar oude buggy, gebouwd door het Amsterdamse bedrijf Ruska: een Ruska Regina. In 1969 vroeg de bekende fotograaf Paul Huf aan de Amsterdamse garagehouder Arie Ruska sr. om een buggy voor hem te bouwen op een Volkswagenonderstel. Huf had in de Verenigde Staten een buggy gezien en was er meteen weg van. Ruska ging aan de slag en het zwart gekleurde pretautootje met Kever-motor trok al gauw de aandacht. Ruska kreeg al snel meer opdrachten om buggy’s te gaan bouwen.

 

In de jaren zeventig steeg de productie op de Lauriergracht in Amsterdam zelfs naar zo’n 300 exemplaren per jaar en het aantal modellen werd voortdurend uitgebreid. Ruska Buggy’s werd al snel een van de meest succesvolle buggybouwers van Nederland waar de lage prijs waarvoor Ruska zijn auto’s aanbood (in het begin zo’n 4500 gulden, iets meer dan 2000 euro) ongetwijfeld aan heeft bijgedragen.

 

Hoewel het uiterlijk meerdere malen werd veranderd, bleven de betrouwbare Kevermotor, het Keverchassis en het polyester voor de carrosserie ongewijzigd. Een aantal modellen werd door Arie Ruska sr. zelf ontworpen. Om de zoveel werd er een lading Volkswagen Kevers afgeleverd op de gracht. Deze werden vervolgens gestript, het chassis werd gezandstraald en in dien nodig ingekort, afhankelijk van het model. De motor werd gereviseerd en de polyester carrosserie werd passend gemaakt om vervolgens diverse accessoires en de kap aan te brengen. Een kleine ploeg monteurs in garage van Ruska deed alles met de hand. Enthousiastelingen konden de auto ook als kit car bestellen en zelf in elkaar zetten.

 

ruska regina naamplaatje

Foto: www.klassiekerweb.nl

 

ruska_ egina interieur

Foto: www.klassiekerweb.nl

 

ruska regina voorzijde

Foto: www.klassiekerweb.nl

 

Ook replica’s kwamen in het gamma voor, zoals de Ruska Bugatti en de Ruska Regina, die laatste had zeker iets van een Morgan. Had ik het toch een beetje goed gezien. Benieuwd naar de prestaties van deze buggy. 760 kilo is niet veel.

 

Na twaalf jaar van succes, waarin men naar een jaarproductie van 350 stuks groeide, werd de BVB-belasting ingevoerd en kwam er een einde aan de lage prijzen. De verkoop in Nederland stortte in en Ruska zette nog korte tijd een succesvolle export naar het Midden-Oosten op. Door de oorlog tussen Israël en Libanon viel ook deze markt droog en stierf het automerk Ruska een zachte dood. Ruska heeft nu nog altijd een VW-garage op de Lauriergracht waar vooral kevers en zo nu en dan een Porsche voor de deur staan. Maar er rijden dus nog Ruska’s rond, al lijkt het of deze Regina helaas niet veel meters meer maakt.


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*