MENU

De zeldzame BMW M5 Cecotto Edition

Woensdag 31 oktober 2018 om 08:45 door Frank Schippers

 

In 1991 vroeg BMW aan twee coureurs of zijn hun ultieme versie van de E34 M5 wilden ‘ontwerpen’. Eén van deze coureurs was Venezolaanse F1-coureur Alberto ‘Johnny’ Cecotto, die hier wel oren naar had.

 

Cecotto begon zijn carrière op de motor en werd op zijn negentiende de jongste wereldkampioen motorracen op de weg. Zes jaar later maakte hij de overstap naar vier wielen en belandde in de Formule 1. Hij startte zijn carrière bij het toenmalige Minardi-team in de Formule 2 maar door zijn prestaties kreeg hij al snel een stoeltje bij het Theodore Racing Team. In 1984 was hij teammaatje van de legendarische Ayrton Senna bij Toleman Racing. Een zware crash bij de kwalificatie voor de Britse Grand Prix maakte een einde aan zijn Formule 1 ambities. Hij zou na zijn herstel nog wel deelnemen in onder andere de Group A Touring Car competitie en de DTM waar hij veel in BMW reed.

Gerelateerde auto

BMW E34 M5

BMW 5-serie E34

Cecotto wilde een zeer luxe versie van de M5. De Cecotto-editie M5 omvatte een volledig tweekleurige nappalederen bekleding, verwarmde voorstoelen met geheugen, houten sierstrippen, een elektrisch schuifdak en automatische klimaatregeling. Er werden slechts 22 Cecotto-editiesverkocht waarbij er een keuze was uit ‘Lagoon-green’ of ‘Mauritius-blue’ gecombineerd met een interieur in duotoon zilvergrijs of licht creme.

 

In al deze luxe kon er prima doorgereden worden naar een top van 250 km/u door de 6 cilinder lijnmotor van ruim 3,5 liter en met een vermoge nvan 315 PK.

 

 

Winkelhock editie

De andere coureur was overigens Joachim Winkelhock, bekend om zijn racesuccessen met de Schnitzer E30 M3. Zijn ideale M5 was een lichtgewicht versie en dus eigenlijk het tegenovergestelde van de Cecotto.

 

bmw m5 winkelhock edition

 

De Winkelhock-variant werd ontdaan van zo’n beetje alles wat geen bijdrage leverde aan de prestaties van de auto. Alle Winkelhock M5’s waren gitzwart (668) met contrasterende onderrand in Sterling Silver metallic (244) en kwam onder andere met een kleinere accu, een kleinere brandstoftank, minder geluidswerend materiaal, bredere achterbanden en sportstoelen. Onder andere de achterruitverwarming, hoofdsteunen achter, mistlampen, koplampsproiers en het mak-up spiegeltje (hop weer 11 gram eraf!) werden verwijderd.

 

Zou jij gaan voor de luxe-versie of voor race-versie?


Ook interessant


Gerelateerde merken