Zimmer

Zimmer is een neoklassiek automerk uit New York. Het bedrijf werd opgericht als Zimmer Motorcars Cooperation door Paul Zimmer in 1978. In 1988 ging het bedrijf al failliet.

 

Geschiedenis van Zimmer

Art Zimmer kocht de rechten van het merk in 1997 en richtte de Art Zimmer Neo-Classic Motor Car Company op welke op jaarbasis 10 tot 20 auto’s en 10 tot 20 custom vierdeurs Silverado trucks bouwt.

 

Zimmer Golden spirit 1983

Zimmer Golden Spirit uit 1983

 

Paul Zimmer tekende het ontwerp voor de Golden Spirit op een servetje tijdens een etentje en de auto ging daadwerkelijk in productie. De Golden Spirit was het vlaggeschip van het bedrijf en er werden er ruim 1500 van gebouwd tussen 1978 en 1988. De basis werd gevormd door een Mercury Cougar chassis en aandrijflijn.

 

Zimmer Quicksilver 1988

Zimmer Quicksilver met een Pontiac Fiero midden motor, gebouwd tussen 1984 en 1988.

 

Faillisement

In 1988 verkocht Bob Zimmer zijn aandelen in het bedrijf en kocht een autodeal bedrijf. Vlak daarna kreeg Paul Zimmer een zware hartaanval die hij maar net overleefde waarna hij geen energie meer had om zijn bedrijf voort te zetten. Een aantal werknemers en bestuurders probeerden het bedrijf draaiend te houden, maar het bedrijf was groot, het waren moeilijke tijden en ze misten de belangrijkste en invloedrijkste persoon in het bedrijf. Zimmer Corporation kwam in de problemen en moest faillissement aanvragen waarmee het alle divisies die eronder hingen mee de afgrond introk, inclusief het winstgevende autobedrijf dat zo’n 25 miljoen dollar winst per jaar draaide.

 

In September 1996, kwam Art Zimmer, die geen familie was van de oorspronkelijke familie, erachter dat er een auto was gebouwd met zijn achternaam en hij besloot het merk te kopen en richtte ook de Zimmer Motor Car Club op voor eigenaren van het merk. Tegen 2001 had de club zo’n 500 leden. Een jaar later begon Art Zimmer de Neo-Classic Motor Car Company nadat hij zelf een oude exemplaar had gekocht bij een lokale dealer. Dit bedrijf bouwde tussen de tien en twintig auto’s per jaar.

 

Deze nieuwe Zimmer werd gebouwd van onderdelen die al beschikbaar waren (VW of Sprite cabriolet koets, Corvette schokbrekers, Buick/Lincoln/Chevrolet motoren etc.) en werden vervolgens gemodificeerd om de klassieke dertiger look te bereiken. Alle onderdelen waren nagelnieuw of compleet nieuw nagemaakt. Verschillende versies rolden van de band waaronder Excalibur, Clénet en Tiffany en werden allemaal op deze wijze gefabriceerd.

 

Een nieuwe Golden Spirit kost tegenwoordig zo’n 175 duizend dollar. Het is de eerste vierdeurs cabrio die in tientallen jaren is gebouwd en is gebaseerd op een Lincoln Town Car chassis. Er wordt ook een tweedeurs model geleverd dat is gebouwd op een Ford Mustang chassis en kost zo’n honderdtienduizend dollar. Ondanks het klassieke uiterlijk kan de auto gewoon zijn onderhoud krijgen bij een Ford of Lincoln Mercury dealer. En omdat de auto’s worden gebouwd op nieuwe chassis, voldoen ze ook aan de laatste veiligheidseisen.

 
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant