MENU

Trident

De Trident modellen vinden hun oorsprong bij de in financiële problemen verkerende TVR-bedrijven in Blackpool, die de verkoop van TVR auto’s behandeld, en Grantura engineering die de auto’s bouwde. TVR, had al een aantal goed verkopende coupe modellen gebouwd, maar kampte desondanks in 1965 met cashflow-problemen en was niet in staat om verder te bouwen aan een nieuwe aluminium body ontwerp van Trevor Fiore.

 

trident fissore prototype 1965

Trident Fissore prototype uit 1965.

 

Twee prototypes waren al gebouwd door de Italiaanse carrosseriebouwer Fissore en trokken veel aandacht op de 1965 Geneva Motor Show. Het ontwerp werd gekocht door een TVR-vertegenwoordiger. Deze vertegenwoordiger, die ook een belang in Grantura gehad, wist de andere bestuurders over te halen om Fissore nog een ander prototype te bouwen. Dit was een stalen cabriolet op basis van een Austin-Healey chassis. Hij ging naar Italië om deze auto op te halen, maar bij terugkomst bleken Grantura en TVR failliet te zijn verklaard.

 

Trident Cars Ltd. werd opgericht in Woodbridge met de welgevormde convertible van Fissore als het eerste model. Het prototype verscheen in 1966 op de London Racing Car Show en was uitgerust met een 289 Ford 4,7 liter V8. Fissore ontwierp ook een 2 + 2 glasvezel fastback coupe op het Austin-Healey chassis. Dit model werd getoond op de Racing Car Show in 1967 en ging vervolgens met 3 auto’s in de week in productie.

 

De Austin-Healey werd kort daarna niet meer geleverd door British Motors, maar er was een duplicaat chassis gemaakt, en de Trident werd verkocht in kit-vorm in het Verenigd Koninkrijk. De topsnelheid lag op zo’n 230 km/u en de sprint naar de 100 km/u ging in iets meer dan 5 seconden. Een groot deel van de productie werd geëxporteerd naar de Verenigde Staten, maar iedereen was het erover eens dat de Trident een van de meest indrukwekkende compacte bommetjes was die er te vinden waren. De drie-liter Ford V6, populair in veel Britse “specials”, werd als alternatief aangeboden in 1967, evenals een open en gesloten carrosserie.

 

trident clipper

Trident Clipper.

 

Tegen 1969 had de Trident het voorkomen van een kwalitatieve en goed afgewerkte sportwagen. Een Trident V8 vestigde een kwart-mijl record in een tijd van 14,3 seconden voor GT-wagens onder de 5 liter op Santa Pod. In 1969 verhuisde de productie opnieuw, ditmaal naar Ipswich, en nieuwe versies van de auto werden getoond in Earls Court. De basis van deze modellen was een verlengd TR6-chassis met een V8, genaamd de Clipper en een V6 met de naam Venturer.

 

De vroege jaren 1970 zag Trident worstelen met twee problemen. Een grote staking bij Ford zorgde voor een tekort aan V6-motoren, hier leed ook de export naar de VS, Frankrijk, Spanje en Zwitserland onder. Daarnaast waren er de alsmaar strenger wordende veiligheidseisen voor de Amerikaanse markt, die het er niet makkelijker op maakten. Toch paste Trident de productie steeds aan aan de nieuwe eisen.

 

De Venturer, ook leverbaar in kit-vorm, kwam in een luxere uitvoering en de nieuwe Clipper II verwierf een Chrysler 5,4-liter V8 met meer vermogen, om het extra gewicht van de aanpassignen voor de Amerikaanse emissie-eisen te compenseren. De Clipper II kreeg ook een set dubbele ronde koplampen om het model te onderscheiden van de V6-auto.

 

De Trident Tycoon

In 1971 werd een nieuw model geïntroduceerd: de Trident Tycoon met een 2,5-liter Triumph motor. Het model kreeg rechthoekige koplampen als belangrijkste verschil met eerdere modellen. Maar de problemen stapelden zich op voor de kleine autofabrikant in een tijd waarin de veiligheid en de milieuvoorschriften hard op de productiekosten drukten en 1972 ging het bedrijf failliet. De Trident auto was toen echter nog niet klaar. Van de 200 Trident auto’s in productie, zijn er ongeveer 100 afgebouwd. Tussen 1967 en 1977 zijn nog ongeveer 39 Clippers, 84 Venturers en 7 Tycoons geproduceerd.

 

In mei 1999 werd in Fakenham, Norfolk, een nieuw bedrijf met de naam Trident opgericht dat begon met de ontwikkeling van een tweezitter sportwagen genaamd de Iceni. Deze auto zou oorspronkelijk een 3,2 liter GM V6-motor te gebruiken, later veranderd dit in een 6,6 liter V8. In 2002 veranderde het bedrijf haar naam in Broadley Performance Vehicles plc. Serieproductie begon in 2007 van de Iceni die in 3,9 seconden naar de 100 sprint en een topsnelheid haalt van 270 km/u met daarbij een zeer zuinig brandstofverbruik. Op 27 april 2007 werd een Iceni gevuld met 100 liter diesel en reed dit exemplaar van de Norfolk fabriek naar de Monaco Motorshow, bijna 1600 kilometer, zonder te tanken.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant