MENU

Wassen van je klassieker

Woensdag 9 april 2014 om 14:08 door Frank

Je in goede staat verkerende lak nog meer laten glimmen of verweerde lak redden en weer naar showroom staat brengen. Is dat niet het mooiste wat er is? Als hij helemaal glad als een spiegeltje staat te shinen in de zon en een goede beschermlaag heeft dan komt een mooie klassieker extra goed tot zijn recht.

 

auto wassen met washandschoen

 

Naast de banden, rubbers, chroom en de ramen is er natuurlijk de lak. Autolak is er ook in allerlei varianten en er zijn bergen middeltjes, doeken, en machines om je lak mee te bewerken. Maar wat is het beste voor jouw auto en waar moet je op letten? Het begint met een goede was- en droogbeurt!

 

Hogedrukspuit als de boel echt vies is

Een goede hogedrukspuit is ideaal om het grote vuil van je bolide af te krijgen. We hebben het dan over zand, modder, vogelpoep, misschien ook wel mos en algen. Reinig je oldtimer wel met zorg en ga dus niet moet volle kracht op 2 mm afstand je lak te lijf want dan kan dit schade opleveren. Met beleid dus.

 


 

GREENWORKS 230V hogedrukreiniger 135 bar G40

hogedrukreiniger voor oldtimerDe 1900 Watt, 230 volt elektromotor zorgt ervoor dat je al het reinigingswerk eenvoudig kunt uitvoeren. Met de vuilfrees verwijder je gemakkelijk mos, groene aanslag of hardnekkig vastzittend vuil. De G40 hogedrukreiniger wordt geleverd met pistool, lans met verstelbare sproeikop, rotorsproeier, 0,5 liter fles voor het gebruik van reinigingsschuim en 6 meter HP PVC-slang. Deze 135 bar sterke hogedrukreiniger van GREENWORKS wordt geleverd met 2 jaar fabrieksgarantie.

 

blank

 


 

Wassen met het handje. Een spons is voor de ramen

Een spons is eigenlijk ongeschikt voor het wassen van een auto. Tenminste, als je zeker wilt weten dat je de lak niet beschadigt. En de wasstraat…daar gaan we het gewoon niet over hebben.

 

swirls

 

Een spons kan bovendien zorgen voor de bekende en gevreesde swirls, ook wel spinnenwebben genoemd. Dit zijn die rondlopende krasjes die je vooral in de zon goed ziet. Voor het veilig wassen van je klassieker gebruik je een washandschoen. Het liefst zelfs meerdere. Je velgen en het lage deel van je auto is vaak vuiler en er zal dus ook meer vuil aan je washandschoen gaan zitten. Als je hier dan mee door blijft wassen kun je de lak beschadigen.



Ideaal is een schaapswollen washandschoen voor de schonere oppervlakken en een microvezel voor de vuilere onderdelen. De microfiber is eenvoudig schoon te krijgen door deze in de wasmachine te stoppen, de lamswollen kun je beter op de hand wassen om schoon te houden. Ook kan er een katoenen handschoen gebruikt worden. De schonere delen zijn het dak, de motorkap en de bovenste helft van de zij-, voor- en achterkant. Vuilere delen zijn de velgen, zijschorten, achterbumper en de deuropeningen.

 

Werk met stromend water of, als dit niet kan, met meerdere emmers. Een emmer om schoon water uit te halen en een emmer om je handschoen in uit te spoelen. Zo blijft het water dat je gebruikt om te wassen schoner.

 

Shampoo

Er zijn vele shampoos voor verschillende doeleinden. Een shampoo moet meer doen dan de auto reinigen. Een goede shampoo is gemaakt om op een veilige manier het vuil van de wagen te halen zonder daarbij de onderliggende beschermlaag aan te tasten. Het zorgt voor een vettig laagje vormen tussen het vuil en de lak van de auto zodat het vuil niet rechtstreeks contact maakt en van de lak afglijdt.

 

De shampoo moet ook de aanwezige beschermlaag intact laten. Goedkopere shampoos die je gewoon bij de standaard winkles koopt, zijn hier niet geschikt voor omdat ze op een agressieve manier reinigen en daarmee de beschermlaag kunnen aantasten. De goede shampoos zijn ph-neutraal en bevatten bovendien nog vele extra’s zoals glansmiddelen en producten voor een betere waterafvoer. Wanneer je goede wax van een professioneel merk hebt aangeschaft, kun je vaak het beste ook van dat merk de shampoo kopen omdat deze producten op elkaar zijn afgestemd en getest.

 

Klei detailing

Na het wassen lijkt het oppervlak misschien al aardig schoon, maar schijn bedriegt. Doe maar eens een plastic zakje als een handschoen over je hand en ga dan zachtjes met je nagels over de lak. Je voelt hoeveel vuil er nog vastgeplakt zit aan de lak. Allemaal vuil wat het eindresultaat van je harde werk negatief beïnvloedt. Met een zogenaamde claybar kun je dit vastzittende vuil loskrijgen en verwijderen. Dit doe je op een nat oppervlak en vaak zie je de teerspetters, groene aanslag en ander miniscule vuildeeltjes in de klei. Zorg dat je de klei regelmatig kneedt en bij veel vuil nieuwe stukjes gebruikt. Zo wordt het resultaat optimaal. Je kunt wederom testen of het schoon is met het plastic zakje.

 

Drogen

Voor het drogen is een wafeldoek of microvezeldoek de beste oplossing. Dit type doeken absorbeert veel water en je hoeft maar licht over de lak te gaan waardoor mogelijke beetje vuil die nog over zijn mee geabsorbeerd worden en niet in de lak worden geduwd. Een zeem is het zusje van de spons en gebruik je dus voor de ramen en niet voor het drogen van je auto. Het oppervlak is te ruw en een zeem kan geen vuilrestjes opnemen. Daarnaast moet je een zeem vele malen uitwringen en zul je toch strepen of waterdruppels achterlaten op de lak. Soms zie je zelfs iemand bezig met een trekker om een auto droog te krijgen. Dit is helemaal een risico. Scherpe randen, geen vuilabsorptie en dus kans op krassen en beschadigingen die vaak dieper zijn dan de bekende spinnenwebben.

 

Voor het helemaal droog krijgen van kieren, spiegels en rubbers kun je lucht gebruiken uit een bus of uit een professionele luchtblazer.


Ook interessant

Reactie op “Wassen van je klassieker”

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*