MENU

Stoddard-Dayton

Stoddard-Dayton was een kwalitatief hoogstaand automerk dat werd gebouwd door de Dayton Motor Car Company in Dayton, Ohio, USA, tussen 1905 en 1913. John W. Stoddard en zijn zoon Charles G. Stoddard waren de oprichters van het bedrijf.

 

stoddard-dayton runabout 1907

Stoddard-Dayton runabout uit 1907.

 

Het bedrijf had een behoorlijk eenduidige strategie: het bouwen van de hoogste kwaliteit auto’s met krachtige motoren. Low-end modellen kregen al vijftien tot achttien lagen lak waarbij elke laag met de hand werd geschuurd en aangebracht. De limousine modellen hadden maar liefst 25 tot 28 lagen lak die op gelijke wijze werden aangebracht. Na assemblage, werd er met elk exemplaar op de openbare weg gereden waarna de motor werd gedemonteerd, de boel werd bijgeslepen en gesteld, weer in elkaar gezet en vervolgens opnieuw werd getest tot perfectie.

 

stoddard-dayton pacecar Indianapolis 500

Stoddard-Dayton pacecar Indianapolis 500 1911.

 

Begin 1906 werden de eerste modellen geleverd. Stoddard had al een reputatie opgebouwd in het winnen van racewagens in sprint races, hill climbs en dirt track. In 1909 won een tweezitter Stoddard-Dayton de eerste race op Indianapolis Motor Speedway met een gemiddelde snelheid van 92,2 km/u. De eerste pacecar ooit op een race was de Stoddard-Dayton tijdens de Indianapolis 500 in 1911. Tegen 1909 waren er drie modellen leverbaar: een Runabout, een Touring car en een Limousine. Deze varieerden in prijs tussen de 1250 en 3000 dollar. Twee jaar later waren er al twintig modellen in de vorm limousines, landaulets, coupes, tourings, torpedoes, roadsters, vrachtwagens, taxi’s, en busjes.

 

1910 Stoddard Dayton | Chasing Classic Cars
Wayne Carini heeft er eentje gereden.

 

Stoddard-Dayton reageerde traag op de opkomende massa geproduceerde auto’s van concurrenten en bleven vasthouden aand de exclusief hoogwaardige modellen terwijl de auto ook toegankelijk en betaalbaar werd voor de middenklasse. Stoddard wilde zo goed mogelijk produceren en partijen als Ford en General Motors zo goedkoop mogelijk. Stoddard-Dayton werd in 1912 opgenomen in de United States Motor Company, maar deze ging een jaar later failliet en nam het merk mee ten onder.


Stoddard-Dayton modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant