MENU

De Disco Daytona

Donderdag 11 december 2014 om 21:03 door Frank Schippers

Wat staat er toch onder dat kleedje in de parkeergarage? Dat hebben de buren zich 25 jaar lang kunnen afvragen. Sommigen hebben natuurlijk ook wel even een tipje van de behoorlijke vieze sluier opgelicht om even te kijken. En wat is het? Een 352 PK sterk 4390 cc DOHC V-12 motor met zes Weber carburateurs, een vijf-versnellingsbak, onafhankelijke voor- en achterwielophanging met ongelijke wishbones, spiraalveren over telescopische schokdempers met anti-roll bars, vier schijfremmen, complete gereedschap-set en volledige handleiding. Daaroverheen ook nog eens een geweldig mooi ontwerp.

 

ferrari daytona 1971 onder kleed

Foto: www.rmauctions.com

Het lijkt wel een ouwe zwerver!44 jaar oude Ferrari Daytona 365 GTB/4 Berlinetta

 

Het gaat hier om de legendarische Ferrari 365 GTB/4 Daytona Berlinetta uit 1971 van Patrick Sinn, nomen est omen? Het verhaal van deze Italiaanse bolide is bekend en wordt naast de ‘Disco Daytona’ ook wel de ‘Condo Daytona’ genoemd. De bijnamen dankt deze Ferrari aan het feit dat hij geparkeerd staat onder een appartementencomplex in het centrum van Toronto en dat er nog een ‘Disco Rock’ eight track cassette in de speler zit.

 

ferrari daytona 1971 eight track

Foto: www.rmauctions.com

Disco Rock zit nog in de 8 track speler

 

En nu gaat deze Daytona eindelijk verkocht worden via RM Auctions. Patrick Sinn kocht dit exemplaar 44 jaar geleden bij de fabriek in Italië terwijl hij dit totaal niet van plan was! Na een weekje skiën in 1971 werd zijn vlucht vanuit Genève gecancelled en dus besloot Patrick om even te gaan kijken op de International Motor Show die aan de gang was. Hij zag daar op de Ferrari-stand twee Daytona’s en een 246 Dino staan en hij was op slag verliefd. Hij was in de fijne positie dat hij gewoon aan de verkoper op de autosalon kon vragen hoe hij er eentje kon kopen en het antwoord om er eentje te bestellen bij een dealer was niet wat hij wilde horen. De andere optie was om naar de fabriek te gaan en hem daar te bestellen. Bovendien kon hij dan zelf meteen de kleuren en de opties kiezen.

 

Patrick Sinn boekte zijn uitgestelde vlucht om naar een vlucht naar Milaan en reed vanaf daar met een huurauto naar Modena. Eenmaal bij Ferrari tekende Sinn een contract om een Bordeauxrode Daytona kopen en kreeg te horen dat hij de volgende zomer terug kon komen om de auto op te pikken. In juli 1971 was zijn Daytona klaar en dus vloog Patrick naar Italië om zijn Ferrari op te pikken. Hij toerde vervolgens een maand door Europa om deze vervolgens te laten verschepen naar Noord-Amerika. Hij reed hiervoor naar Marseille en daar de Queen Elizabeth II op die naar New York vertrok. Vervolgens had hij in de VS nog een mooi ritje van New York naar Toronto.

 

Tot zover klinkt het verhaal nog als een liefhebber die kilometers zou gaan maken in Canada. In 1989 overleed zijn vader echter en moest Sinn terug naar Hong Kong om daar zaken te regelen. Hij vertrok met de gedachte een paar maanden later weer terug te zijn. Die paar maanden werd zes jaar en toen hij terug kwam in Toronto was hij erg druk met zijn werk. Bovendien reed hij inmiddels een
Mercedes-Benz 280 SL en een Ford en vond hij dat een geldig excuus om niet in zijn Daytona te rijden. Ondanks dat de Daytona op blokken onder een kleed stond in een garage, heeft hij toch wel wat moeten doorstaan. Onder andere de vrij heftige schoonmaak acties en het vuil in de garage hebben hun sporen achtergelaten.

 

ferrari daytona 1971 interieur

Foto: www.rmauctions.com

Hier moet een stofdoekje doorheen

 

ferrari daytona 1971 dashboard

Foto: www.rmauctions.com

 

ferrari daytona 1971 motor

Foto: www.rmauctions.com

 

ferrari daytona 1971 op blokken

Foto: www.rmauctions.com

Sinn had hem wel netjes weggezet

 

Sinn is inmiddels 77 jaar oud en gunt het een andere Ferrari liefhebber om van zijn auto te genieten? Dat is dan wel weer een mooie gedachte en dus zullen we hem zijn zonde vergeven. Meer foto’s en het verhaal uit eerste hand, maar dan in het Engels, vind je op de site van RM Auctions.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's