MENU

Ssangyong

Ssangyong Motor is vooral bekend als autofabrikant van 4WD-SUV’s en terreinauto’s. Het bedrijf is gevestigd in Zuid-Korea en is de op drie na grootste autofabrikant van dat land. Het merk Ssangyong betekent ‘dubbele draak’.

 

Ssanyong Muso 1987

Ssanyong Musso uit 1987.

 

Geschiedenis van Ssangyong

Het bedrijf werd opgericht in 1954 als Hadonghwan Motor Company en bouwde eerst jeeps voor de US Army. In 1963 werd het bedrijf samengevoegd met de Dongbang Motor Co., Ltd. onder de nieuwe naam Ha Dong-hwan Motor Co., Ltd.

 

In 1974 werd met Shinjin Motor de joint venture Shinjin Jeep Motor Co. opgericht. Vanaf 1976 bouwde Ha Dong-hwan allerlei speciale voertuigen. Nadat de onderneming een jaar later de naam Dong-A Motor kreeg, nam men eind 1984 de concurrent Shinjin over, die zichzelf intussen in Geohwa Co. omgenoemd had. In 1983 had men de modelnaam Korando van de jeeps van Shinjin overgenomen. Snapt u het nog?

 

In november 1986 werd de onderneming opgenomen in de Ssangyong Business Group, nam verder de britse voertuigproducent Panther Westwinds over en veranderde de firmanaam nogmaals, nu in SsangYong Motor. In 1991 kwam er een technologische samenwerking met Mercedes-Benz tot stand, die bestond uit verscheidene overeenkomsten en die in januari 1993 leidde tot een deelname van 5%. Vervolgens nam Daewoo Motors in 1997 een meerderheidsaandeel in de onderneming, waardoor de SsangYong-voertuigen, en daarmee ook de Mercedes-Benz-klonen als identieke modellen, onder de merknaam Daewoo(Badge-Engineering) verkocht werden.

 

Al in 2000 verkocht Daewoo SsangYong weer, omdat het bedrijf zelf in financiële problemen kwam. Tenslotte nam de Chinese autofabrikant SAIC (Shanghai Automotive Industry Corporation) eind oktober 2004 een aandeel van 48,9% in SsangYong Motors Company. In 2010 nam Mahindra een belang van 70% in het bedrijf. Het lijkt erop dat Ssangyong nog wel een paar keer van eigenaar zal wisselen want het lijkt een beetje in de genen van het bedrijf te zitten.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant