MENU

Gilbern

Gilbern auto’s werden gebouwd in Llantwit Fardre, Pontypridd, Glamorgan, Wales tussen 1959 en 1973. Gilbern Sports Cars (Components) Ltd werd opgericht door Giles Smith, een slager, en Bernard Friese, een Duitse ingenieur met ervaring in glasvezel modellen. De Gilbern is een van de weinige auto’s die in Wales werd geproduceerd.

 

Gilbern : 60 Years of the Dragon

 

Geschiedenis van Gilbern

Bernard Friese had een unieke auto ontworpen en gebouwd voor zichzelf en dit model vormde de basis voor de eerste Gilbern auto. De eerste auto werd gefabriceerd in een kleine werkplaats maar toen de auto in productie ging verhuisden ze naar een grotere lokatie. De auto werd eerst alleen als bouwpakket verkocht maar later ook als volledige auto’s.

 

Gilberns hebben meerdere keren deelgenomen aan de Wiscombe Park Hillclimb, voor het eerst in 1962. In 1965 accepteerde de Society of Motor Manufacturers and Traders Gilbern als lid en hierdoor mocht het merk met een stand op de British International Motor Show staan.

 

In 1968 werd Gilbern overgenomen door Ace Capital Holdings Ltd, een bedrijf gespecialiseerd in de productie van fruitmachines.Na deze overname verliet Giles Smith het bedrijf en gingen Mike Leather en Maurice Collins het bedrijf runnen. In 1970 werd Ace gekocht door de entertainment group Mecca Ltd, die het bedrijf verkochten aan Maurice Collins die het op zijn beurt verkocht aan Mike Leather.

 

De Gilbern auto’s waren voor hun tijd behoorlijk aan de prijs en dit werd nog erger door de nieuwe belastingwetten waardoor er meer belasting op auto’s werd geheven. De productie van Gilbern auto’s werd gestaakt in 1973.

 

Gilbern T11 Prototype- 1970

De Gilbern T11 uit 1970. een unieke conceptcar die werd gebouwd net voor de sluiting van de fabriek.

 

De eerste auto die door het bedrijf werd gebouwd, tussen 1959 en 1967, was een 2 +2 tweedeurs GT coupé. De GT Mk 1 werd in eerste instantie geleverd met ofwel een 948 cc motor met een optionele supercharger of een 1098 cc motor. Het chassis werd vervaardigd uit vierkante stalen buizen en de voorwielophanging was in eerste instantie van de Austin A35. De auto werd meestal als bouwpakket geleverd maar het frame was dan wel al compleet gemaakt door Gilbern.

 
 
Latere versies kwamen met een B-serie 1500 of 1600 cc MGA of 1800 cc motor. Deze modellen met de grotere motor werden omgedoopt tot de GT1800. Het model met de 1600 cc ex MGA motor haalde een topsnelheid van 152 km/u en ging van 0 naar 100 km/u in 13.8 seconden.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant