MENU

Arrol-Johnston

Arrol-Johnston was een Schots automerk dat auto’s bouwde tussen 1895 en 1931. Het merk was de eerte die een eerste auto produceerde die in Groot-Brittannië werd geproduceerd. Het bedrijf ontwikkelde ook ‘s werelds eerste “off-road” -voertuig voor de Egyptische regering, en daarnaast een model waarmee over sneeuw en ijs gereden kon worden, dit model werd in gezet om de Nimrod-expeditie van Ernest Shackleton naar de Zuidpool.

 

oude Arrol-Johnston fabriek

Foto: Richard Webb

oude Arrol-Johnston fabriek

 

George Johnston werkte als locomotiefingenieur bij Reid and Company Limited uit Springburn, Glasgow. Johnston kreeg in 1894 de opdracht van Glasgow Corporation Tramways om een ​​experimentele stoomtram te bouwen ter vervanging van hun vloot van door paarden getrokken stadstrams.

 

Tijdens een laatste test voor een bedrijfscommissie vloog zijn model in brand en werd het project gestaakt. Johnstons aandacht werd vervolgens gericht op een gedetailleerd onderzoek van continentale automerken en hij kwam tot de conclusie dat hij een beter voertuig kon ontwerpen en maken dan elk van hen, en in het bijzonder een betere motor. Zo ontstond de eerste in Engeland gebouwde auto die eind 1895 klaar was voor financiële steun.

 

In de herfst van dat jaar kreeg Johnston gezelschap van Norman Osborne Fulton en T. Blackwood Murray. Fulton was de neef van Johnston en werd verantwoordelijk gemaakt voor de fabricage en montage, terwijl Murray ervaring had met elektrotechniek, omdat hij Works Manager was geweest bij Mavor en Coulson, makers van mijnbouwmachines in Bridgeton. Zijn eerste taak was de ontwikkeling van elektrische ontsteking in plaats van de gloeiende platinabuizen van de Daimler-motor.

 

George Johnston had in november 1895 een experimenteel voertuig op de wegen, en in de Scotsman stond een verslag van een reis van 3 uur, naar verluidt de eerste auto die in Schotland werd gezien. Het besturen van een rijtuig zonder paarden in Glasgow resulteerde in een vervolging onder de Locomotive Amendment Act van 1878, waar George Johnston zijn eigen verdediging voerde met het argument dat het voertuig als rijtuig was geregistreerd en niet voldeed aan de definitie van locomotief in de wet. Hoewel hij zijn zaak verloor en een nominale boete kreeg, groeide de druk om de zogenaamde ‘rode vlag-wetten’ te wijzigen die de ontwikkeling van Britse motorvoertuigen tegenhielden, en later dat jaar stond de goedkeuring van de Locomotives on Highways Act 1896 toe dat motorvoertuigen met een snelheid van 18 k/u werden toegestaan.

 

Arrol-Johnston uit 1904

Foto: Thesupermat

Arrol-Johnston uit 1904

 

Arrol-Johnston Car Company Ltd.

In 1905 werd de naam van het bedrijf veranderd in Arrol-Johnston Car Company Ltd. Ze hadden een goed uitgeruste fabriek van 4,5 hectare in Paisley waar alle onderdelen voor hun voertuigen, met uitzondering van een paar gespecialiseerde items zoals veren, banden. en lampen geproduceerd konden worden. In hetzelfde jaar introduceerde het bedrijf een 3023cc 12 / 15pk-model met een moderner uiterlijk; deze gebruikte echter nog steeds een motor met tegenoverliggende zuigers die maximaal 15 PK leverde. Ook aangekondigd op de Olympia-show in 1905 was de nieuwe 24/30 PK verticale vier van 4654cc; gevolgd in 1907 door de 38/45 PK van 8832 cc.

 

In 1907 werd Arrol-Johnston aangesteld om een ​​auto te produceren voor de British South Polar Expedition en hij bereikte Antarctica, hoewel hij van beperkt nut was behalve op hard ijs. De auto was een met alcohol aangedreven luchtgekoelde versie van het 12-15 pk-model.

 

De 12/15 pk twin bleef in productie tot 1909. Dit was het jaar dat T. C. Pullinger, die eerder onder andere werkt evoor Darracq, Sunbeam en Humber, bij Arrol-Johnston kwam werken. Hij stopte met de bestaande modellen ten gunste van de nieuwe 15.9 pk van 2835cc. Dat model had een dashboard radiator en remmen op alle vier de wielen. Er werden meer modellen geproduceerd met krachtigere motoren.

 

Arrol-Aster

In 1927 werden Arrol-Johnston samengevoegd met Aster of Wembley, Londen om het gecombineerde merk van Arrol-Aster te vormen, met directeuren van zowel Arrol-Johnston als Aster. Het 15,9 pk model bleef behouden, net als de twee huidige Asters. Beide laatste kregen stillere Burt-McCollum-motoren, maar de 21/60 pk Aster was ook verkrijgbaar in zijn oorspronkelijke ohv-vorm, omgedoopt tot de Arrol-Aster.

 

Een andere geheel nieuwe Arrol-Aster was de 2,5 liter 6 cilinder 17/50 pk met hulskleppen. De 21/60 pk Arrol-Aster en de 15,9 pk Arrol-Johnston werden gedropt voor 1929, en vervangen door een Arrol-Aster met een achtcilinder lijnmotor. Het model had een 3,3-liter cilinderklepmotor en was verkrijgbaar in de vorm van een supercharger. Dit was een snelle auto die bedoeld was als sportmodel, maar in tegenstelling tot de Franse ontwerpen met hulskleppen kon hij geen hoge output produceren omdat het toerental beperkt was.

 

Het nieuwe bedrijf bestond twee jaar voordat het onder curatele werd gesteld. De beperkte productie en verkoop ging door tot 1931 waarna het de deuren sloot.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant