MENU

Het museum der musea? Het Cité de l’Automobile.

Dinsdag 3 februari 2015 om 23:47 door Frank

Automusea; wij kunnen er uren ronddwalen en genieten van de lichte geur van olie en benzine en wegdromen bij de modellen van toen. De teleurstelling komt altijd als het bordje “uitgang” in zicht komt. We hebben er al een behoorlijk aantal bezocht, maar er staan er nog een aantal op onze bucket list waaronder het grootste museum ter wereld: het Cité de l’Automobile.

 

museum Cite de l Automobile

 

Dit museum ligt in het oostelijk puntje van Frankrijk vlakbij de Duitse en Zwitserse grens in het niet-Frans klinkende Mulhouse. Met wat we hebben gelezen en gezien, is dit er eentje om je ziek voor te melden en gelijk een lang weekend in de buurt te verblijven. Alleen het ontwerp van het gebouw al! Dit is automuseum to the max!

 

Cite de l'Automobile

Foto: Masahiro Yokota

 

Cite de l'Automobile

Foto: Masahiro Yokota

 

In 1957 kochten de gebroeders Schlumpf de HKD textielfabriek, een voormalige wolmolen in Mulhouse. Tussen 1961 en 1963 kocht Fritz Schlumpf daarnaast stiekem een groot aantal klassieke auto’s. Om deze aankopen te kunnen doen, verbond hij zich met diverse afnemers in Frankrijk, Zwitserland, Engeland, Italië, Duitsland en de Verenigde Staten. Sommige van deze contacten waren bijzonder vruchtbaar; de helft van zijn collectie (meer dan 200 auto’s) kwam van slechts 13 van zijn contacten. Fritz Schlumpf bleef zijn industriële rijkdom gebruiken om klassieke Europese auto’s te kopen, Amerikaanse modellen liet hij links liggen. In mei 1965 verscheen het eerste artikel van over deze geheime verzameling in de Elzas pers. Slechts een paar mensen kregen toegang tot de collectie.

 

bugatti type 52 1928

Bugatti type 52 1928

 

Inmiddels is er het nodige veranderd aan het pand. In juli 2006 opende Culturespaces nieuwe vleugels van het museum. Deze omvatten de nieuwe ingang van het museum (voorplein, loopbrug, atrium, projectie muur) en de drie tentoonstellingsruimtes aan het eind van de tour. Het voornaamste doel van dit project was om van de gesloten verzameling een echt museum te maken dat toegankelijk werd voor het grote publiek. Het oppervlak van het museum is groter dan acht voetbalvelden. Het Cité de l’Automobile heeft nu een hoogst originele lay-out met een nieuwe bezoeker route rond de verschillende historische gebouwen binnenplaats van de fabriek. Het Nationaal Automobiel Museum is uitgegroeid La Cité de l’Automobile – Nationaal Museum – Schlumpf Collection.

 

gordini 26s 1953

Gordini 26s uit 1953

 

Het Cité de l’Automobile heeft zijn collecties in drie perioden verdeeld: 1878 to 1920 – de voorlopers van de automobiel, 1920 tot 1950 – de gouden eeuw van de automobiel en 1950 en later – de moderne tijden.

 

Mulhouse Motor Museum (Cité de l'Automobile)

Bijna een half uur beeld. Enjoy!

Ook interessant

2 reacties op “Het museum der musea? Het Cité de l’Automobile.”

 1. blank À.W.Neefjes says:

  Wat is het adres ? Ongeveer 3 jaar geleden al eens een filmpje van gezien op internet.
  Kan dat helaas niet meer vinden. De naam schlupf werd ook toen genoemd.
  Kan iemand dit filmpje nog eens op internet verspreiden? Graag.

  1. Avatar photo Frank says:

   Beste Arie,

   Het adres is: 15 rue de l’épée 68 100 Mulhouse, Frankrijk.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*