MENU

Bezoek aan het Louwman museum in den Haag

Vrijdag 28 maart 2014 om 21:59 door Frank

Misschien moet ik in dit geval toch ‘s Gravenhage zeggen want het pand van het Louwman museum ziet er schitterend uit en als je aan komt rijden lijkt het alsof alle tuinmannen net vertrokken zijn. Een instemmend “dat ziet er niet verkeerd uit” van mijn vader bevestigt mijn gevoel. We komen in stijl in een Maserati 4200 spider die we parkeren in de garage onder het pand. Het Louwman museum herbergt de oudste privé collectie aan klassieke auto’s ter wereld(!) en ligt aan de Leidsestraatweg richting Wassenaar op een mooie lokatie. Dat belooft wat!

 

louwman museum

 

De collectie is in 1 woord samen te vatten: overweldigend. Wat een grote verzameling met vooral ook zeer oude koetsen. De route leidt je langs deze voorlopers van de heilige koe en je komt langzaam in de jaren veertig, vijftig en zestig terecht om uiteindelijk weer in de centrale hal te eindigen. Het is allemaal smaakvol ingericht alleen valt het middenplein om de een of andere reden uit de toon zoals dat wel vaker is met een restaurant in een museum. Maar goed, we kwamen niet voor de koffie maar voor de auto’s.

 

Ook mijn oude heer, die zeker geen petrol head is, heeft het prima naar zijn zin en dat komt vooral door de variatie in de collectie en de verhalen die bij de auto’s staan. Daarnaast wordt het op een gegeven moment ook een trip down memory lane met de wat jongere modellen die hij nog kent van zijn jonge jaren.

 

louwman 1

Foto: www.klassiekerweb.nl

 

Wat te denken van deze enorme super charged Duesenberg SJ uit 1935! Van dit model zijn er slechts 35 gemaakt waarvan dit de enige SJ is met een LaGrande-carrosserie.

 

louwman peerless

Foto: www.klassiekerweb.nl

En deze Peerless uit 1911. Een zeer sportieve tweezitter met een zescilinder motor van maar liefst elf liter. De auto kost in 1911 zesduizend dollar, de waarde van twaalf nieuwe T-Fords.

 

louwman maserti en austin

Foto: www.klassiekerweb.nl

Maserati 8C 3000 uit 1932 en een Austin A90 Atlantic Convertible

 

louwman maserati

Foto: www.klassiekerweb.nl

Voor mij was deze Maserati 300S uit 1957 de parel van de collectie. Ik heb nu eenmaal een zwak voor het Italiaanse merk en ik vind de lijnen schitterend. Deze Maserati 300S heef aardig wat verbeteringen ondergaan ten opzichte van zijn voorgangers vanaf 1953, en wint zowel de 1.000 km van Buenos Aires met Stirling Moss en Carlos Menditeguy als de 1.000-kilometerrace op de Nürburgring, met aan het stuur Stirling Moss, Jean Behra, Piero Taruffi en Harry Schell.

 

Is het Louwman museum de moeite waard? Absoluut! De collectie is groot en er staan een aantal zeer bijzonder bolides tussen. Daarnaast kom je van alles te weten over de modellen die er staan en zitten er echt mooie verhalen tussen. Er zijn ook regelmatig bijzondere modellen of kleine collecties die tijdelijk te zien zijn. Als je op je gemak loopt, en dat kan daar prima, ben je zo een paar uur onderweg. En kun je er niet heen of wil je een mooi aandenken, dan is er ook een prachtig boek over het museum!Meer informatie: www.louwmanmuseum.nl


Ook interessant


Gerelateerde modellen & auto's