MENU

Top 10 beste druppellader 2023: beste lader voor jouw accu

Dinsdag 3 mei 2022 om 11:54 door Frank

Hoe vind je de beste druppellader in het enorme aanbod aan druppelladers? Dit aanbod zorgt ervoor dat er altijd wel een lader bijzit die past bij jouw wensen, maar het kan hierdoor ook lastiger zijn om tot een goede keuze te komen. Daarom presenteert Klassiekerweb in samenwerking met professionals uit de branche de top 10 van de beste druppelladers.

 

Deze onafhankelijke top 10 is met zorg samengesteld waarbij er is beoordeeld op betrouwbaarheid, opties, gebruiksgemak en natuurlijk prijs. Nu weten wij ook wel dat de ene lader de andere niet is, dus de beste druppellader is er eigenlijk ook niet echt. Maar deze top 10 is handig omdat je een idee krijgt van de verschillende soorten laders die op de markt zijn. Hierbij hebben wij wel gekozen voor verschillende gerenommeerde merken.

 

top 10 beste druppelladers en acculaders

 

Wat is een druppellader?

Bij gebruik verliezen autobatterijen of accu’s nadat ze langere tijd zijn gebruikt hun energie. Daarom zit er in je auto gelukkig een dynamo die ervoor zorgt dat je accu tijdens het rijden wordt bijgeladen. Maar wanneer je auto een tijd stil staat, verliest de accu ook energie en zal deze op den duur leeg raken. Op zo’n moment is het noodzakelijk om eerst je accu weer voldoende op te laden voordat je deze kunt gebruiken. Het snel opladen van je accu is dan geen goed idee want het opladen met een hoge stroomsterkte kan namelijk je accu beschadigen of zelfs doen exploderen. Daarom zijn er druppelladers.

 

Hoe kies je de beste druppellader voor jouw accu?

Nu denk je wellicht na het lezen van deze test: leuk, maar ik weet niet welke lader voor mij de juiste is en wat voor mij dan de beste druppellader is. Dat is ook logisch want je hebt te maken met het type accu (loodzuur, lithium-ion, gel, calcum etc.) dat je wilt laden, het accuvermogen, het voltage en wellicht wil je toch ook de optie voor snelladen. Ook daar is een eenvoudige oplossing voor: gewoon even goed de specificaties lezen en desnoods eerst even een expert raadplegen. Wij adviseren bij twijfel of gebrek aan kennis altijd om informatie in te winnen bij mensen die er verstand van hebben en weg te blijven van de Ali Baba oplossingen. Bovendien kun je het product altijd ruilen binnen 12 dagen zolang je de boel netjes houdt en in originele verpakking en compleet terugstuurt.

 

Top 10 beste druppelladers voor jouw klassieker

De druppelladers in deze Top 10 zijn populair vanwege de kwaliteit en de vele handige eigenschappen. Zo zijn alle laders van gerenommeerde merken en maken ze het laden van je accu inzichtelijk en gemakkelijk. Vaak zijn ze ook voorzien van extra eigenschappen, zoals een test- en herstelfunctie. Kortom, met één van onderstaande acculaders weet je zeker dat een kwalitatief hoogwaardige, complete acculader in huis haalt waar jij en de accu van je voertuig lang plezier van zullen hebben.

 

1. CTEK MXS 5.0

druppellader CTEK MXS 5.0


12V accu’s tot ± 110 Ah
Onderhoud tot ± 160 Ah
Prijs: € 74,95

De MXS 5.0 is een geavanceerde acculader met automatische temperatuurcompensatie. Deze acculader levert uitstekende prestaties voor loodzuuraccu’s van 1,2Ah tot en met 110Ah.

blank

 


 

2. Telwin T-Charge 20

telwin druppellader t-charge 20 12v-24v


12V en 24V accu’s van 5 Ah tot ± 90 Ah(24V) 180 Ah(12V)
Prijs: € 149,95

De Telwin T-Charge 20 is een intelligente druppellader met elektronische regeling van de laadstroom, automatische onderbreking en herstart (PULSE-TRONIC). Deze nieuwe versie van de T-Charge 20 is geschikt voor zowel 12V als voor 24V accu’s.

blank

 


 

3. Victron Blue Smart IP65 Acculader 12/7

Victron Blue Smart IP65 Acculader 12/7


12V accu’s tot ± 225Ah
Prijs: € 78,95

De Victron Blue Smart IP65 Acculader 12/7 is een intelligente acculader met een spatwaterdichte behuizing. De lader is uit te lezen en in te stellen via de VictronConnect App voor uw smartphone.

blank

 


 

4. CTEK MXS 10 (12V / 10A)

blank


Prijs: € 249,95

De MXS 10 is een geavanceerde lader. Hij is ideaal voor professioneel gebruik en perfect voor werkplaatsen, caravans, recreatievoertuigen, boten of auto’s. De MXS 10 is uitstekend geschikt om een breed scala aan accuproblemen op te lossen.

blank

 


 

5. Mastervolt Easycharge 6A acculader 12V

Mastervolt Easycharge 6A acculader 12V


Prijs: € 104,95

De Mastervolt Easycharge 6A is een compacte stille acculader van hoge kwaliteit bedoeld voor het laden en onderhouden/ druppelladen van 12V accu’s van 14Ah tot ongeveer 120Ah.

blank

 

 


 

6. Tecmate Optimate 7 12-24V

druppellader Tecmate Optimate 7 12-24V


Prijs: € 139,95

De Optimate 7 is een 8-staps 10A 12V / 5A 24V automatische acculader, tester en druppellader in een. Het is de meest geavanceerde 12V (10A) & 24V (5A) acculader ter wereld!

blank

 


 

7. Victron Blue Smart IP67 Acculader 12/7

druppellader Victron Blue Smart IP67 Acculader 12/7


Prijs: € 109,95

De Victron Blue Smart IP67 Acculader 12/7 is een intelligente acculader met een waterdichte behuizing. De lader is uit te lezen en in te stellen via de VictronConnect App voor uw smartphone.

blank

 


 

8. CTEK MXS 7.0 (12V / 7A)

druppellader CTEK MXS 7.0 (12V / 7A)


12V accu’s tot ± 150 Ah
Onderhoud tot ± 225 Ah
Prijs: € 134,95

De MXS 7.0 is ideaal voor het opladen van grotere accu’s zoals in caravans, recreatievoertuigen en auto’s. Het is de perfecte universele 12V lader.

blank

 


 

9. Tecmate Optimate 4 – Dual program

druppellader Tecmate Optimate 4 Dual-program


12V accu’s tot ± 50 Ah
Prijs: € 64,95

Optimate 4 Dual program, of kortweg Optimate 4 is de alles-in-één acculader voor uw 12 V-accu. De Optimate 4 heeft een 9 staps laadprogramma voor optimaal onderhoud aan uw accu.

blank

 


 

10. DHC AutoExact 12V 5A druppellader

druppellader DHC AutoExact 12V 5A


12V accu’s tot ± 120Ah
Prijs: € 54,95

De DHC AutoExact 12V druppellader levert een laadvermogen van maximaal 5A. Dit is daarmee een prima acculader geschikt voor bijvoorbeeld brommer, motor, auto, boot en autobus. Deze druppellader is geschikt voor Calcium, Gel, AGM, Onderhoudsvrije, en natte lood-zuur accu’s.

blank

 


 

Hoe werkt een druppellader?

Druppelladers worden veel gebruikt om accu’s met een lage capaciteit op te laden. Het leveren van energie aan accu’s gebeurt veel langzamer dan bij een normale accuoplader. Dit type opladers wordt onder andere gebruikt voor het langzaam opladen van accu’s in auto’s, boten, campers en caravans. Je kunt de accu die is aangesloten op de laders vrij lang laten staan, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de accu oververhit of beschadigd raakt.

 

De term druppellader verwijst technisch alleen naar een acculader die laadt met een veel lagere stroomsterkte dan normaal is, maar de werking is iets ingewikkelder. Veel accuopladers zijn in staat om verschillende stroomsterktes uit te zetten, om een accu langzaam of snel op te laden als dat nodig is. De term “beste druppellader” kunnen we dus eigenlijk toekennen aan meerdere laders. Sommige typen druppelladers zijn ook ontworpen om langdurig op elkaar aangesloten te blijven zonder te overladen. Voor ene doel kan een lader dus de beste druppellader zijn, terwijl deze minder geschikt is voor een ander doel.

 

Keuzehulp acculader en druppellader

De termen acculader en druppellader worden vaak door elkaar gebruikt. Een druppellader is eigenlijk de slimme variant van een acculader omdat het opladen net even anders werkt. Veel laders die tegenwoordig worden aangeboden zijn een combinatie van acculader en druppellader.

 

Het grote verschil tussen een druppellader en een acculader is dat een druppellader zich richt op het stapsgewijs laden van de accu, vandaar ook de naam. Een druppellader is voorzien van speciale technologie die kan bepalen of en hoeveel lading een accu nodig heeft. Wanneer een accu vol is dan gaat een druppellader vanzelf in de onderhoudsstand. Dit bevordert de levensduur van de accu. Dee accu kan dan ook zonder probleem langere tijd aan een druppellader blijven hangen. Een acculader is meer een recht-toe-recht-aan-lader, die zich richt op het in één keer volledig opladen van een accu. Als de accu is opgeladen dient u de acculader weer afgekoppeld te worden.

 

Wanneer kiezen voor een acculader?

Een acculader is handig als je een lege of bijna lege accu in één keer helemaal wilt opladen en dit redelijk snel wilt kunnen doen. Een acculader is bijvoorbeeld handig voor in een autobedrijf waar auto’s snel geladen moeten worden. Een acculader is meestal wat goedkoper in aanschaf dan een druppellader omdat de laadtechnologie vrij eenvoudig is.

 

Wanneer kiezen voor een druppellader?

Een druppellader is bijvoorbeeld handig voor het onderhoud van accu’s over een langere periode, zoals bijvoorbeeld tijdens het stallen van je oldtimer in de winter of als je gewoon weinig rijdt. Een druppellader houdt de accu dan in goede conditie en zorgt dat de accu niet ontlaadt en beschadigd raakt of in snel in kwaliteit achteruit gaat. Daarnaast kun je sommige druppelladers ook gebruiken bij het herstel van sterk ontladen accu’s. Ook bij lage temperaturen kan het handig zijn een druppellader te gebruiken om de accu (preventief) goed te onderhouden. Je kunt een druppellader ook gewoon gebruiken voor het laden en onderhouden van de accu van een auto die je wel regelmatig gebruikt. Houd er dan wel rekening mee dat het laden wat langer duurt dan met een acculader.

 

Een druppellader is een goede investering

Druppelopladers zijn vaak een goede investering, omdat ze de levensduur van een accu flink kunnen verlengen. Ze dragen daarmee dus eigenlijk bij aan het onderhoud van je oldtimer. Accu’s ontladen ook wanneer ze gedurende een bepaalde periode niet worden gebruikt. Wanneer een accu verder dan 20% ontladen wordt, gaat dit ten koste van de levensduur. Er begint zich sulfide in de batterijen te vormen, waardoor de accu langzaamaan onbruikbaar wordt. Dit is ook de reden dat je eens in de paar jaar je accu moet vervangen, ook als je wel regelmatig met je auto rijdt. Vaak is de lage temperatuur in de winter het laatste zetje dat een accu nodig heeft om ermee uit te scheiden. Door de lage temperatuur wordt het voor de ionen in de accu moelijker om zich door de accu te bewegen.

 

Druppelladen voorkomt dat sulfidevorming plaatsvindt of zorgt er in ieder geval voor dat dit in een veel lager tempo gebeurt. Dit verlengt de levensduur van de accu aanzienlijk. Wanneer je een druppellader gebruikt hoef je je accu minder vaak te vervangen. Kies de beste druppellader voor jouw accu en bespaar geld.

 

De informatie in dit artikel is met zorg samengesteld maar hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Controleer goed de specificaties van je aankoop op de site waar je bestelt).


Ook interessant

5 reacties op “Top 10 beste druppellader 2023: beste lader voor jouw accu”

 1. blank Luci says:

  een lader op zonne-energie die in het aanstekercontact gaat, werkt dat ook?

 2. blank Gerard says:

  Dank voor je reactie Frank, zo heb ik het ook jaren gedaan.
  Maar bij het lezen van verschillende gebruiksaanwijzingen, zag ik steeds vermeld staan dat je moet “ontkoppelen”. Daarom was ik een beetje aan het twijfelen gebracht.
  Heb je enig idee waarom dat dan wel geadviseerd wordt?
  Groet,
  Gerard.

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Gerard,

   Ik denk dat dit vooral uit veiligheidsoogpunt wordt geadviseerd. Net zozeer als dat er vaak in de handleiding staat dat je de zwarte klem niet rechtstreekst op de min-pool van de accu moet plaatsen maar ergens op een massapunt op het chassis, liefst zo ver mogelijk bij de accu vandaan. Dit heeft volgens mij alles te maken met de minieme kans op vonken bij het aan- en afkoppelen. Vaak staat er ook vermeld dat er bij het laden van een accu explosieve gassen kunnen vrijkomen. Dat zou dan in combinatie met een vonk voor een explosie kunnen zorgen.

   Het spreekt natuurlijk wel voor zich dat je ervoor moet zorgen dat de accu die je gaat laden in goede conditie en onbeschadigd is.

 3. blank Gerard says:

  Wat een leuk verhaal.
  Kunt u mij het volgende vertellen?
  Vaak lees ik dat je de accu los moet koppelen van de auto voor dat je met laden begint.
  Dat vind ik vreemd, zo raak je toch alle opgeslagen data kwijt?
  Gewoon de rode tang op de + en de zwarte op de – en gaan met die banaan.
  Wat doe ik fout?
  Graag uw reactie.
  Mvrgr,
  Gerard.

  1. Avatar photo Frank says:

   Beste Gerard,

   Je doet in principe niks fout, het is dus alleen niet zoals het in de gebruiksaanwijzing wordt geadviseerd. Met het gebruik van een druppellader laten de meeste mensen de accu gewoon aangekoppeld. Juist om te voorkomen dat je data kwijtraakt of iets simpels als een code voor je radio opnieuw moet invoeren of het lampje van je airbag gaat branden. Een druppellader stopt gewoon met laden als de accu vol is, dus iets als ‘overladen’ is niet aan de orde.

   Frank

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*