MENU

12 onderhoudstips voor je oldtimer

Zondag 31 mei 2015 om 21:03 door Frank

Het wordt weer mooi weer en om natuurlijk extra goed voor de dag te komen met je oldtimer, ga je lekker regelmatig aan de slag om deze er tip top uit te laten zien. Omdat we nu eenmaal Klassiekerweb heten, hebben we 12 tips voor het verzorgen van je oldtimer, maar ook voor je nieuwe bolide zijn deze tips aan te raden. Sommige onderhoudstips spreken voor zich, maar we horen en zien nog regelmatig de nodige misverstanden voorbij komen.

 

onderhoudstips voor je oldtimer

 

1. Was je auto nooit in direct zonlicht of als deze warm is. Dit is niet goed voor je lak en je maakt het jezelf onnodig moeilijk. Het water droogt namelijk snel op en laat daarmee vlekken achter.

 

2. Houd je verschillende poetsdoeken strikt gescheiden. Even wat vergeten vuil weghalen met de (microfiber) doek waarmee je je auto droogt, kan er al voor zorgen dat je op een later moment vuil in de lak wrijft met swirls of erger tot gevolg. Dit geldt overigens ook als je een doek laat vallen: weg ermee want hij kan schoon lijken, maar zandkorrels zie je echt niet met het blote oog.

 

3. Gebruik geen zeem voor het drogen van je auto. Een zeem werd vroeger wel gebruikt, maar is eigenlijk niet geschikt. Ook oude t-shirts of overhemden, los van het gevaar van knopen, zijn niet geschikt. Gebruik microfiber doeken of zachte katoenen doeken die het vocht het best opnemen. Zeker bij oldtimers zijn er nog weleens plekken waar water kan blijven staan, zorg dat het daar ook droog is.

 

4. Breng wax nooit direct aan op je lak, maar doe dit altijd op je doek of pad en ga daarmee over je lak. Rechtstreeks aanbrengen kan zorgen voor donkere oneffenheden. Voordat je de wax aanbrengt, is een claybar geen overbodige luxe, daarmee trek je al het vuil uit de lak die je er met wassen niet af hebt gekregen.

 

5. Gebruik geen rubberbeschermers met oplosmiddelen erin, deze kunnen alle rubberonderdelen zoals banden, raamrubbers en slangen aantasten.

 

6. Begin met het reinigen van je wielen en banden. Hier zit vaak veel en hardnekkig vuil op en wanneer je dit als laatst verwijdert, is de kans groot dat dit op je net strak gemaakte lak terecht komt. Uiteraard daarna andere materialen pakken voor je lak.

 

7. Gebruik geen afwasmiddel om je auto te wassen. Ja, het werkt best goed, maar eigenlijk iets te goed en elke vorm van wax en/of bescherming van je lak die al aanwezig is, wordt met afwasmiddel zeker verwijderd.

 

8. Gebruik geen glasreiniger op basis van ammonia voor het reinigen van je ramen. Het stink en mocht je onverhoopt wat morsen of sprayen op je dashboard of bekleding dan kan dit lelijke vlekken achterlaten.

 

9. Concentreer je niet alleen op de vlek. Wanneer je een vlek in je bekleding hebt, steek dan niet al je effort in het verwijderen van die vlek maar zorg dat je de hele bekleding goed onder handen neemt. Je eindigt anders met een schone vlek op een, naar later blijkt, iets minder schone bekleding.

 

10. Kunststof komt ook in verschillende soorten, houd hier rekening mee bij het reinigen. Zachtere kunststoffen kun je behandelen met beschermend materiaal dat je kunt inwrijven. Hard plastic behandel je meer met een poets en/of polijstmiddel waarmee je de kleinste krasjes eruit kunt wrijven. Dit werkt bijvoorbeeld perfect op je snelheidsmeters of het achterraam van je cabriodak.

 

11. Breng niet teveel wax aan. Twee lagen zijn voldoende. De eerste laag zal grotendeels de lak afdekken en met de tweede laag pak je de gemiste plekken. Alle lagen daarna zul je met je finishdoek waarschijnlijk er direct weer afwrijven en dat is zonde van de wax.

 

12. Reinig je doeken goed, dan kun je ze zeker hergebruiken. Gebruik hierbij geen wasverzachters want deze kunnen chemicaliën achterlaten in je doeken die later je waxlaag kunnen aantasten.

 

Ook een tip? Deel hem met ons, daar help je anderen ook weer mee. En mocht je er allemaal geen tijd voor of geen zin in hebben, dan kun je natuurlijk altijd nog bij de specialisten terecht.


Ook interessant

2 reacties op “12 onderhoudstips voor je oldtimer”

  1. blank j. beerens says:

    Hoe kan ik de rubbers van de ruiten van een oldtimer reinigen voor dat ik ze er weer terug in zet?

    1. Er zijn mensen die hier bandenzwart voor gebruiken, ikzelf geef de voorkeur aan een beetje glycerine. Dit houdt de rubbers ook mooi soepel. Er zijn ook wel wat merken zoals Sonax en Swissvax die hier speciale goedjes voor op de markt hebben gebracht. Hier heb ik geen ervaring mee. Wellicht andere lezers wel?

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*