MENU

Zeldzame klassieke Heinkel driewieler

Zondag 16 november 2014 om 09:25 door Frank

Soms worden we blij verrast door iets aparts in onze mailbox: Deze Heinkel uit 1957 werd in 2007 naar Nederland gehaald na een lang verblijf. Dit bijzondere exemplaar stond te koop bij een particulier die hem sinds 2002 had en zijn vrouw vond dat het ding maar eens verkocht moest worden. De auto had toen al een nieuwe 1275 cc Mini Cooper-motor die er in 1998 in geplaatst is, in plaats van de originele 803 cc Morris-motor. Nu staat deze Heinkel opnieuw te koop.

 

 

De huidige Nederlandse eigenaar is de vierde eigenaar en heeft het nodige aan de Heinkel gedaan. Zo is de stuurinrichting vervangen, waren de remmen toe aan een revisie en zijn alle rubberen leidingen vervangen. Daarnaast werden de stoelen opnieuw bekleed en werd er een stel nieuwe koplampen geplaatst voordat de RDW er zijn goedkeuring op kon gaan geven. Dat laatste ging overigens niet heel gemakkelijk en er moesten de nodige bewijzen overlegd worden met betrekking tot de historie van de auto waarna deze behoorlijk binnenstebuiten werd gekeerd. Na drie bezoeken aan de RDW werd de auto vijf jaar geleden geaccepteerd en kreeg het dus een Nederlands kenteken.

 

Velen denken bij Duitse Heinkel aan vliegtuigen. Na de Tweede Wereld Oorlog werd het Duitse vliegtuigbouwers echter verboden om vliegtuigen te bouwen. Er was echter behoorlijk wat vraag naar kleine, compacte en goedkope auto’s. De productie van deze auto’s was voor veel van die fabrieken een uitweg om de boel draaiende te houden, zo ook voor Heinkel. Kenmerk van dit soort auto’s is dat ze veel van de vliegtuigtechniek gebruikten. Het achterwiel van deze Heinkel Tourer is dan ook een vliegtuigwieltje. Een ander model van Heinkel, de Heinkel Kabine (eigenlijk een soort cockpit op wielen) werd een groot succes. De productie van dit model werd ook in andere landen opgestart. Kort na de Tweede Wereld Oorlog werden de auto’s dus in Duitsland gebouwd, maar ook in Ierland, Argentinië en bij Noble motors of Piccadilly in Engeland. Vanaf midden jaren 50 was Heinkel weer vliegtuigen gaan bouwen waaronder de Lockheed F104 Starfighters voor de weer toegestane Luftwaffe. Later werd dit onderdeel van DASA 1989 en tegenwoordig is het onderdeel van EADS die onder andere de Airbus bouwen.

 

Heinkel open tourer concept 1957

 

Heinkel open tourer concept 1957 zijaanzicht

 

Heinkel open tourer concept 1957

 

Heinkel open tourer concept 1957 detail achter

 

Deze op papier ruim 57 jaar oude Heinkel met 91.236 kilometers op de teller wordt nu verkocht omdat de eigenaar het zonde vindt dat de auto vooral stil staat in de garage en alleen zo nu en na met de zomer wordt verblijd met een ritje.

 

Zoals zo vaak kunnen wij op geen enkele manier de staat en echtheid van dit voertuig beoordelen anders dan van foto’s en laten wij dit dus in het midden. Mocht je interesse hebben, laat je dan goed informeren en ga kijken voordat je iets koopt.

 

De Heinkel staat hier te koop.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reactie op “Zeldzame klassieke Heinkel driewieler”

  1. blank Wim van den Bergh says:

    Een 850 Morris motor vervangen voor een 1275 cc van het Leyland concern, Mini velgen (voor en achter), voorwiel aandrijving, Britse vlaggetjes, dashboard klokken van diverse makelijk en een duidelijk stuk huisvlijt op het oog. Dit is geen Heinkel uit 1957. Nergens in de archieven van Heinkel kom je dit tegen. Kijk je echter naar de kit car wereld in het VK dan zie je talloze overeenkomsten met dit ding. Dit is geen Duits prototype maar een kir car uit het VK. 100% zeker.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*