MENU

Eerste Porsche ooit teruggevonden

Woensdag 19 maart 2014 om 12:50 door Frank

Hoewel de legendarische 356 in 1948 de eerste sportwagen van het merk was, gaat de historie van Porsche veel verder terug. In 1898 presenteerde Ferdinand Porsche namelijk de ‘Egger-Lohner-Elektromobil Modell C.2 Phaeton’ die ook wel ‘P1’ werd genoemd. Onlangs is het originele, ongerestaureerde exemplaar teruggevonden.

 

oudste porsche P1

 

Hoe de auto precies in de collectie van het museum terecht is gekomen, is geheim. Feit is in ieder geval dat de P1 sinds 1902 al in een Oostenrijkse schuur heeft gestaan. De auto is vorig jaar herontdekt en te koop aangeboden aan Wolfgang Porsche. Nadat de koets is afgespoten met perslucht en voorzien van boenwas (daar schijnt de auto naar te ruiken), is er een kunststof carrosserie op geplaatst.

 

Eerste Porsche ooit

De P1 wordt opgenomen in de permanente collectie van het Porsche Museum in Stuttgart. Met zijn elektrische aandrijving heeft hij belangrijke technisch-historische waarde. Hij slaat daarmee ook een brug naar een ander baanbrekend Porsche-model: de nieuwe 918 Spyder.

 

Eerste Porsche, Elektrische Porsche

De elektrisch aangedreven, 130 kg lichte maar sterke P1 (Porsche Nummer 1) was één van de eerste op de openbare weg toegelaten voertuigen in Oostenrijk: op 26 juni 1898 verscheen hij in het Weense straatbeeld. De P1 had een vermogen van 3 PK, kortstondig was zelfs 5 PK mogelijk, waarmee een topsnelheid van 35 km/u bereikt kon worden. De snelheid was in twaalf stappen te regelen door middel van een ‘controller’.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*