MENU

Even voorstellen: de Porsche 911HLS

Maandag 25 juli 2016 om 00:52 door Frank

Porsche-kenners zullen hem vast wel kennen, maar wij (nog) niet: de Porsche 911 HLS. Het model was bijna slachtoffer geworden van de tijd, maar is net op tijd gered en wordt nu zelfs gerestaureerd. Maar wat voor model is het? Het is de enige 911 met een volledig uitschuifbaar dak. Het begon allemaal in 1964 toen deze 911 werd gebouwd, maar in 1966 werd dit exemplaar geselecteerd door Porsche voor een experiment.

 

porsche 911 HLS

photo: classicdriver.com

 

bouw van de porsche 911 HLS

 

Dit exemplaar werd naar de afdeling engineering aan de Universiteit van Aken in Duitsland gebracht met als doel er een pure race coupe van te maken met een vouwdak. Denk aan de Porsche 904, en dan in het bijzonder de achterzijde, uit diezelfde tijd dan krijg je een beetje een idee wat de ingenieurs van plan waren. Men ging aan de slag en bouwde een nieuwe body van aluminium om gewicht te verminderen met een rolbeugel. Ook het interieur werd onder handen genomen. Het meest opvallende aan het model is echter zonder twijfel de scharnierende kap. Wanneer deze gesloten is, is het amper te zien hoe deze Porsche opengaat. Een paar apart geplaatste handgrepen maken al duidelijk dat het geen traditionele deuren zijn. Bij een apart model hoort ook een aparte kleur, moeten ze gedacht hebben en de HLS werd felgroen gespoten. De enige echte Porsche 911 met een cockpit-dak werd voltooid om vervolgens decennia lang te verdwijnen.

 

porsche 911 HLS achterzijde

photo: classicdriver.com

 

porsche 911 HLS open

photo: classicdriver.com

 

porsche 911 HLS 40 jaar later

photo: classicdriver.com

 

porsche 911 HLS

 

Het model kreeg weinig tot geen publiciteit en er werd ook nauwelijks mee test gereden. De 911 HLS werd gebouwd en dat was het dan. Blijkbaar waren ze zelf ook niet erg onder de indruk van het model want er werd niet eens de moeite genomen om het model binnen te zetten.

 

Dankzij een man genaamd Manfred Hering, is dit unieke model van de ondergang gered. Hij wilde het model wel restaureren maar Porsche wilde er eigenlijk niet veel geld aan uitgeven. Vervolgens vroeg Hering of hij de auto dan kon kopen en drie jaar later had hij het eindelijk voor elkaar. Hij was de eigenaar van deze Porsche 911 HLS. Ondanks zijn absoluut waardeloze toestand heeft het model zijn originele motor en zelfs een reservemotor inclusief alle muizenfamilies die daar intussen hun intrek in hadden genomen. We zijn benieuwd wanneer Hering deze Porsche in al zijn glorie zal kunnen tonen.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's