MENU

Rolls-Royce Silver Wraith van stal in Brazilië

Dinsdag 1 januari 2019 om 21:42 door Frank

president bolsonaro brazilie rolls-royce silver wraith

 

De omstreden Jair Bolsonaro is dinsdag in het parlement geïnstalleerd als president van het meer dan tweehonderd miljoen inwoners tellende Brazilië. De 63-jarige, tot voor kort vrijwel onbekende politicus legde de eed af in de hoofdstad Brasilia. Hij won afgelopen jaar de presidentsverkiezingen overweldigend met de boodschap dat hij de door de corrupte elite veroorzaakte problemen wil aanpakken.

 

Gerelateerd model

rolls-royce silver wraith saloon park ward 1951

Silver Wraith

Voor de gelegenheid liet hij zich alvast chauffeuren in een fraaie open Rolls Royce Silver Wraith uit 1952. Deze is dus gebouwd een jaar na de geboorte van Bolsonaro.

 

Toen Getúlio Vargas in 1951 president werd, had hij twee Cadillacs als officiële staatsauto’s, respectievelijk uit 1941 en 1947. Kort daarna werd Rolls-Royce verzocht om vier Silver Wraith-modellen te leveren. Deze modellen moesten el de nodige speciale aanpassingen krijgen zoals bepantsering en kogelvrij glas. Vargas ontving het eerste hardtopmodel op 31 januari 1953. Het eerste buitenlandse staatshoofd dat hier gebruik van maakte, was de toenmalige president van Peru, generaal Manuel Odria.

 

De Braziliaanse regering betaalde £ 5.831 voor het hardtopmodel en £ 7.540 voor een cabriolet versie. De auto’s werden betaald door rijke vrienden als een geschenk aan Vargas zelf, op voorwaarde dat hij ze aan het presidentschap zou schenken aan het einde van zijn ambtstermijn.

 

Vargas pleegde zelfmoord op 24 augustus 1954 en in tegenstelling tot de gemaakte afspraken, werden de auto’s onderdeel van het landgoed van de president en werden opgeëist door zijn familie. De oplossing kwam pas in 1957, hoewel de auto’s in de tussentijd nog steeds werden gebruikt door president Juscelino Kubitschek de Oliveira. Het gezin besloot de hardtop Rolls-Royce te houden en de cabriolet te schenken aan het presidentschap. De laatste officiële dienst van het hardtopmodel was voor het persoonlijke vervoer van Berta Craveiro Lopes, echtgenote van General Craveiro Lopes.

 

Het verhaal gaat dat het cabrioletmodel door koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk aan Brazilië werd geschonken, maar dit is niet het geval, hoewel ze de auto wel heeft gebruikt tijdens een staatsbezoek aan Brazilië in 1968.

 

Conheça o clássico Rolls Royce que será usado na posse de Bolsonaro como presidente

Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's