MENU

David Lee en zijn gemuteerde Ferrari Dino

Donderdag 6 december 2018 om 23:15 door Frank

Tsja, als verzamelaar van klassieke Ferrari’s moet je wat, want alleen maar verzamelen gaat natuurlijk vervelen. Natuurlijk moet er ook wel eens wat gerestaureerd worden of spuit je er eens eentje in een andere kleur, maar voor David was dit duidelijk niet genoeg. Hij besloot om een Ferrari Dino 240 GTS uit 1972 onderhanden te nemen, het resultaat is een unieke Ferrari Monza 3.6 Evo met een V8 van een Ferrari F40 onder de kap. Om het te krijgen zoals hij het hebben wilde, werd het blok ontdaan van de twee turbo’s. Ter compensatie van het verlies in vermogen werd het blok opgeboord van 2,9 naar een atmosferisch blok van 3,6 liter en dat geeft een geluidje hoor!

 

The Evo: Building The Ultimate Ferrari Dino

filmpje: petrolicous.com

 

Dino Ferrari

We weten allemaal dat Dino de zoon van Ferrari was en dat hij helaas op slechts 34-jarige leeftijd overleed. Als eerbetoon aan zijn zoon beslot Enzo Ferrari het nieuwste model dat al in de maak was, te noemen naar zijn zoon. Dit werd de Dino met een V6 en een aluminium body. Dit model moest de concurrentiestrijd aangaan met de Porsches van die tijd. Vanaf dit moment zouden alle Ferrari’s met V6-motoren de naam ‘Dino’ gaan dragen.

 

Om een beetje series te kunnen produceren, ging Ferrari een samenwerking aan met Fiat. De eerste door Fiat geproduceerde Dino-serie leed aan een heleboel kinderkwalen wat zich vooral wreekte in een te lage performance (door het hoge extra-gewicht van al de luxe in het interieur) en de overal-afwerking in de carrosserie.

 

Vanaf 1970 tot 1972 bouwde Ferrari daarom zelf de Fiat Dino (2.4 coupé en 2.4 spider), maar dan met een grotere en sterkere gietijzeren motor van 180 pk en andere subtiele mechanische verbeteringen, zoals een onafhankelijke achterwielophanging. Deze krachtbron wordt ook gebruikt in de Dino 246 en de Lancia Stratos (waarin de V6 motor later nog wordt opgepept met een turbo tot een vermogen van 440 pk). Deze zwaardere motor maakte de bolide 140 kilo zwaarder ten opzichte van de vorige generatie waarvoor het extra vermogen nauwelijks compenseerde, maar wel zorgde voor een soepeler koppel. Dit alles maakte van de Fiat Dino meer een sportieve luxewagen dan een echte sportwagen. Daarvoor was gewoonweg meer vermogen nodig en minder gewicht.

 

David Lee was het hier blijkbaar mee eens toen hij besloot om een 8-cilinder uit een F40 in zijn Dino te lepelen. Waarschijnlijk had hij nog ergens een F40 op zolder staan waar toch niet in gereden werd. Behalve de upgrade in power, gooide Lee er ook 17 inch wieltjes onder in plaats van de standaard 14 inch. Verder werd de remmelarij en de vering onder handen genomen en werd er nog een en ander cosmetisch aangepast waaronder de glazen over de koplampen. Ook moest er wat extra koeling naar het grotere blok kunnen, dus kwam er een grotere radiator in en extra luchtkoeling via de zijkanten van de auto.

 

blank

Ferrari Dino F40 motor

 

Echte puristen zullen dit wellicht heiligschennis vinden, maar wij vinden hem wel goed gelukt. O ja, de rekening was een stevige 1.3 miljoen dollar, maar dat maakt verder niet uit. Ook niet voor David Lee want zijn totale Ferrari-collectie van zo’n 20 raspaardjes is goed voor zo’n 50 miljoen dollar.

 

ferrari-collectie david lee

Ferrari-collectie van David Lee


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's