MENU

Collectie trapauto’s onder het hamertje

Woensdag 24 juni 2020 om 09:14 door Frank

Een groot aantal Amerikaanse modellen uit de automobielindustrie en een Brits exemplaar worden geveild bij RM Sotheby’s. Echt een veiling om met je (klein)kinderen heen te gaan want het betreft hier een collectie van 53 trapauto’s.

 

Alle exemplaren zijn in uitstekende staat en zorgvuldig gerestaureerd door de Amerikaanse liefhebber van trapauto’s, Bruce Callis, die de collectie heeft samengesteld. De afgelopen jaren was zijn miniatuurtrots en -vreugde een hoogtepunt van het McLean County Museum of History in Bloomington, Illinois. Maar nu worden alle 53 auto’s in deze unieke collectie dus online verkocht door RM Sotheby’s. Richtprijzen variëren van $ 600 tot $ 3.000.

 

veiling trapauto's sotheby's junior forty j40 roadster uit 1955

Foto: Sotheby's

Junior J40 Roadster uit 1955

 

veiling trapauto's sotheby's buick 1927

Foto: Sotheby's

Buick uit 1927

 

Er is een groep verzamelaars van klassieke trapauto’s en zeker de Revival Settrington Cup-race voor Austin J40’s is bekend onder liefhebbers. In deze collectie bevindt zich ook een van de in Wales gemaakte baby Austins. De Junior Forty uit 1955, met zijn te openen motorkap en kofferbak, reserveonderdelen en werkende claxon en verlichting, heeft een richtprijs van rond de $2.500.

 

De J40 staat in schril contrast met zijn Amerikaanse tegenhangers. De meeste exemplaren dateren uit de jaren ’40 en ’50 en vertegenwoordigen veel van de grote namen uit de Amerikaanse autogeschiedenis en omvatten niet alleen auto’s maar boten en vliegtuigen, scooters, tractoren, sleepwagens en hot rods. Het oudste exemplaar is een trapauto uit 1927 gemaakt door de Uhlen Carriage Company uit Rochester, New York. Het betreft hier een Buick uit die tijd, gemaakt van een houten frame gewikkeld in plaatstaal en wordt geleverd inclusief werkende ophanging. De richtprijs is $1250.

 

Een van de best geprijsde kavels, met een richtprijs van $ 3.000, is een Lincoln-Zephyr uit 1941. Andere auto’s die op deze schaalbare Lilliputian-schaal vertegenwoordigd zijn, zijn de Ford Mustang, de Chrysler Airflow en klassieke Oldsmobile, Pontiac en Buick-modellen.

 

RM zegt dat Bruce Callis niet alleen de collectie heeft samengesteld, maar met zijn kleinzoon de overgrote meerderheid heeft gerestaureerd door ze zo dicht mogelijk bij hun oorspronkelijke specificaties te zandstralen, schilderen en verchromen. Het resultaat is een collectie die eruit ziet als ze net uit de showroom komen. Natuurlijk kun je er ook met de kids uit de buurt een leuke race mee organiseren 🙂

Best Settrington Cup Ever? Goodwood Revival 2018

Race met trapauto’s op GoodWood

Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*