MENU

Aston Martin Atom onder de hamer op Goodwood

Vrijdag 11 april 2014 om 14:09 door Frank

Was het vorig jaar nog de Mercedes W196R die voor een record bedrag onder de hamer ging op het Festival of Speed, dit jaar is het een zeldzame Aston Martin Atom die van eigenaar gaat wisselen. Pure eyecandy deze Atom!

 

Aston Martin Atom

 

De Atom is zeker geen bekend model van Aston Martin, maar deze concept car was wel een belangrijke auto voor het merk. De afgelopen 49 jaar wisselde de Atom slecht eenmaal van eigenaar en heeft al een dikke 250.000 Engelse mijlen op de teller staan. Veilinghuis Bonhams biedt de auto aan als één van de hoogtepunten van hun veiling tijdens het Goodwood Festival of Speed op 27 juni, weer een reden om daar dit jaar naartoe te gaan. Lees hier ons 2013 verslag.

 

Een auto promoten midden in een oorlog is niet echt een ideale combinatie. Aston Martin-eigenaar Gordon Sutherland had geen mogelijkheden om het model onder de aandacht van het publiek te brengen, maar wist dat de Atom een belangrijke rol kon spelen bij het veiligstellen van het merk als de oorlog over zou zijn. Hij reed dan ook persoonlijk meer dan 100.000 testmijl in de compacte 2+2 coupé. Sutherland had een vooruitziende blik want na de oorlog was een testrit in de Atom voldoende om industrieel David Brown het merk te laten kopen. Dit zou het begin betekenen van het Aston-tijdperk waarin de succesvolle DB-serie zou worden ontwikkeld.

 

De Atom is uniek en had destijds al veel technieken aan boord die nog lang gebruikt zouden worden in latere modellen. Zo was het één van de allereerste modellen met een salisbury achteras. De aerodynamische coupé is voorzien van een body van aluminium. In 1945 kreeg de Atom de nieuwe 2-liter viercilinder die uiteindelijk ook in de DB1 kwam te liggen. Een plaatje van een auto!


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's