MENU

Jowett

Jowett was een autofabrikant die kleine en lichte auto’s produceerde in een fabriek in Bradford, West Yorkshire in England tussen 1906 en 1954. Het merk werd opgericht in 1901 door de broers Benjamin (1877—1963) en William (1880—1965) Jowett en Arthur V. Lamb. Ze begonnen met een fietsfabriek en stapten later over naar het produceren van motoren voor machines. Sommige van die motoren kwamen als vervangende motor in auto’s terecht. In 1904 werd het bedrijf omgedoopt tot “the Jowett Motor Manufacturing Company” in Bradford. De eerste Jowett auto werd in 1906 gebouwd maar ging pas in 1910 in productie.

 

Classic British Cars - Jowett, Rootes pt1

 

De bedoeling was om een lichtgewicht voertuig te bouwen tegen een lage prijs en met lage exploitatiekosten. Het prototype kan omschreven worden als Engeland’s eerste echte lichte auto. De motor en de versnellingsbak waren specifiek ontworpen voor een lichte auto en grotendeels gefabriceerd van aluminium. Constructie van de motor en de rest van de auto waren robuust. De auto werd al snel populair.

 

In 1919 werd een nieuwe fabriek aangekocht bij Springfield, buiten Bradford, op een voormalige steengroeve en in 1920 Het rolde het eerste voertuig de fabriek uit: de Jowett Seven. Er werden ook bedrijfswagens gebouwd op basis van het chassis van deze Jowett Seven. In 1921 stond het model op de London Autoshow en kreeg het meer dan lokale aandacht.

 

Jowett 3G korte 1933

Jowett 3G uit 1933

 

In 1934 kwam de Jowett Falcon op de markt met vier-versnellingsbak. De eerste vier-cilinder auto volgde in 1936 met de 1166 cc twin carburateur Jowett Ten die in productie bleef tot het uitbreken van de oorlog naast de traditionele tweecilinder modellen.

 

Jowett Kestrell 1934

Jowett Kestrell uit 1934

 

Jowett en de Tweede Wereldoorlog

De productie van auto’s stopte in 1940 maar de productie van motoren, vliegtuigonderdelen en andere militaire materieel werd voortgezet. De motor werd, naast gebruik in generatoren, ook gebruikt in de Jowett motor aangedreven bluspomp aanwezig. Het bedrijf werd gekocht door projectontwikkelaar Charles Clore in 1945 en hij verkocht het in 1947 weer, dit keer aan de Lazard Brothers die bankiers waren.

 

Toen de productie opnieuw gestart na de Tweede Wereldoorlog, werd gestopt met de tweecilinder motor. De nieuwe auto’s waren een grote verandering ten opzichte van de eerdere modellen met de komst van de gestroomlijnde Jowett Javelin ontworpen door een team onder leiding van Gerald Palmer. Dit model had geavanceerde functies zoals een platte vier push-rod motor en onafhankelijke voorwielophanging met torsie bars voor en achter. De auto haalde een top van 130 km/u en had uitstekende handling. In 1950 werd de Javelin vergezeld door de Jowett Jupiter sport met een chassis ontworpen door Eberan von Eberhorst die had gewerkt voor Auto Union.

 

Slechte business strategie en visie in combinatie met overmoed zorgden voor de ondergang van het financieel gezonde bedrijf. Ineenstorting van de regeling voor de voorziening van de onderdelen leidde tot opschorting van de productie van de Javelin in 1953. Jupiters werden gebouwd tot eind 1954.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant