MENU

Twee Italiaanse Fiat 500 zusjes

Vrijdag 6 juni 2014 om 20:12 door Frank

Het autootje, want dat mogen we het gerust noemen, heeft iets aaibaars. Zo’n auto waarvan je vriendin zegt dat ie “lief” is. Als ik zo’n klassieke Fiat 500 zie rijden in het drukke verkeer krijg ik altijd een beetje medelijden. Dat kleine autootje tussen al die grote lompe andere auto’s. Bijna bang om overreden te worden. Maar het is ook een bijzondere auto en een model dat is uitgegroeid tot een icoon.

 

In Italië zagen wij deze twee 500’s dicht naast elkaar staan. Het leek alsof ze echt bij elkaar hoorden en hun hele leven al samen waren als een soort Siamese tweeling. Wie weet was dat ook wel zo. Waarschijnlijk zouden ze spontaan de geest geven als je ze van elkaar zou scheiden en staan ze er nu nog.

Fiat 500

Twee oude Italiaanse schatjes naast elkaar.

 

De Fiat 500 werd oorspronkelijk ontworpen door Dante Giacosa in 1957 en vervolgens werd de “Cinquecento” op de markt gebracht als een goedkope en praktische stadsauto. Een beetje de Smart van vroeger. Met zijn kleine 479cc mini-motor in de achterbak voldeed de Cinquecento heel goed aan de vraag in naoorlogs Italië voor goedkope, functioneel en economische familie vervoer.

 

Fiat 500 Neuvo

Fiat 500 Neuvo.

 

De Nuova was de allereerste Fiat 500 die werd uitgebracht en degene met de kleinste motor: een blokje van 479 cc die 13 hele PK’s leverde. Net als de Citroën 2CV had het model een vouwdak. De Nuova had daarnaast echte “suïcide doors”. Deze verdwenen bij latere modellen en er zijn slechts twee andere modellen die deze deuren nog wel hadden. De Nuevo werd opgevolgd door de 500D en daarna door de 500F. Bij de 500F verdwenen de “suïcide doors”. De vierde en vijfde generatie waren de 500L en de 500 Rinnovata die in 1975 vervangen zou worden door de Fiat 600.

 

De Cinquecento bleek populair, niet alleen in Italië, maar ook in Europa, waardoor FIAT ook meer volwassen versies ging bouwen, zoals de “Giardiniera station wagon” en de FIAT 600. De vorm en de kenmerken van deze eigenzinnige kleine auto hebben de originele versie omgetoverd tot een collector’s item. Cinquecento liefhebbers hebben in heel Europa al clubs opgericht en er worden regelmatig club-activiteiten georganiseerd.

 

De productie van de oorspronkelijke 500 eindigde in 1975. In 2007 kwam er, exact 50 jaar na het eerste model, een nieuwe versie op de markt.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's