MENU

De grootste verzamelaar is een pannenkoek

Dinsdag 19 augustus 2014 om 22:04 door Frank

We houden het netjes want zo zijn we opgevoed. We zouden ook nog wel wat andere woorden kunnen bedenken voor de Sjeik van Brunei en zijn broers. De vraag is zelfs of je deze man wel een verzamelaar mag noemen. Hij heeft dan wel een collectie van ruim 2500 auto’s waaronder veel iconische klassiekers, maar bij een verzamelaar denk je aan een liefhebber die zijn collectie met zorg behandelt: juiste temperatuur, 2500 druppelaartjes, zo nu en dan een rondje mee (laten) rijden en wellicht ook anderen laten genieten van al het moois in je acht gebouwen, want garages kun je deze grote panden eigenlijk niet meer noemen. Overigens is de collectie eigenlijk eigendom van Prince Jefri, een van de broers van de sjeik.

 

collectie sjeik van brunei

Er zijn weinig echte beelden van de collectie. Wij durven niet met zekerheid te zeggen dat dit een echte foto is van een fractie van de collectie.

 

Prince Jefri was minister van financiën van het kleine staatje waar de oliedollars al vele jaren over de plinten heenklotsten, voor een deel rechtstreeks de zeer ruime broekzakken van prince Jefri in. Toch kreeg hij het voor elkaar om de schuld binnen zijn investeringsbedrijf op te laten lopen tot tien miljard dollar. Nu had Jefri ook wel wat hogere vaste lasten dan de gewone sterveling met vijf echtgenotes, zeventien kinderen en een harem van veertig vrouwen die in een paleis woonden naast zijn collectie van auto’s.

 

Deze dames kregen soms wel rond de 20.000 dollar per week betaald en gingen regelmatig met elkaar winkelen en dat was dan niet bij de Xenos. Ook waren er regelmatig tochtjes op het bijna zestig meter lange jacht van Jefri, genaamd “tits”.

 

In 2000 kocht Jefri een aantal rechtzaken af en daarmee kwam er wat inzage in wat de prins in de jaren ervoor zoal verzameld had. Meer dan vijfhonderd panden in binnen- en buitenland, meer dan duizend auto’s, honderd schilderijen, vijf jachten en negen vliegtuigen. Er stond ook bij vermeld dat hij 78 miljoen dollar had uitgegeven bij Pininfarina aan speciaal gebouwde Ferrari’s en een whopping 475 miljoen dollar bij Rolls Royce.

 

Van de 2500 auto’s in de collectie, sommigen beweren dat het er inmiddels 5000 zijn, zijn veel exemplaren helaas in slechte conditie. De auto’s staan in een slecht geventileerde ruimte waar de zon op de ramen staat en geen airconditioning is. Daarnaast zijn veel exemplaren al ruim vijftien jaar niet gestart en eigenlijk niet meer te redden. Door de zon en luchtvochtigheid zijn de auto’s op alle mogelijke manieren aangetast. Inmiddels is een handjevol van de auto’s weggegeven aan vrienden en kennissen maar het merendeel staat nog altijd op te lossen in eigen eenzaamheid in een van de rijkste oliestaten ter wereld. Inmiddels schijnt de collectie wat minder hard aangevuld te worden omdat dit tegenwoordig wat moeilijker te verkopen is. Maar Jefri heeft vast nog geen OV-jaarkaart.

 

Sultan Of Brunei Car Collection | Dream Garage

 


Ook interessant

Reactie op “De grootste verzamelaar is een pannenkoek”

  1. blank Peet says:

    Die is niet goed bij z’n hoofd…..

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*