MENU

Het zat er een keer aan te komen: Jay Leno

Woensdag 3 september 2014 om 14:31 door Frank

Wanneer je het hebt over oldtimer-liefhebbers kun je niet om Jay Leno heen. We hebben hier al de nodige verzamelaars en hun collecties besproken, maar de collectie van Jay Leno is in één woord uitzonderlijk te noemen. De liefde van Leno voor oldtimers is in vele Youtube-filmpjes te zien onder de titel “Jay Leno’s Garage”. De inmiddels 64-jarige Leno werd bekend door zijn stand-up comedy shows en de TV show “The Tonight Show”. Zoals hij zelf zegt: “The tonight show was a job, cars are an obsession.” Leno is zeer actief in de oldtimer-scene en reist de hele wereld over om veilingen, auto-shows, fabrieken en verzamelingen van andere liefhebbers te bekijken.

 

Waar veel verzamelaars een specifieke voorkeur hebben, koopt Leno gewoon wat hij mooi vindt. Vooral auto’s met een verhaal of modellen die een mijlpaal betekenden in de auto-industrie vindt hij interessant. Daarnaast is er nog iets wat Leno toch wel een ander soort verzamelaar maakt: Hij rijdt in al zijn auto’s en heeft zijn verzameling van inmiddels 130 bijzondere exemplaren, en daarnaast nog een flinke collectie motoren, nooit als een collectie gezien. Wij zouden elke dag een paar uur nodig hebben om te besluiten in welke auto we die dag weer gaan rijden!

 

jay leno's garage

 

Leno koopt ook nieuwe modellen zoals die van Ferrari en McLaren, maar een groot deel van zijn collectie bestaat uit bijzonder oldtimers zoals Bugatti’s, Bentley’s en Duesenbergs. Leno doet nog altijd een hoop andere dingen en hoewel hij best handig is met gereedschap heeft hij vier man personeel die fulltime werken aan het in topconditie houden van alle modellen. Leno kocht bepaalde modellen al lang voordat deze door een grotere groep verzamelaars als interessant werden gezien en dus omhoog gingen in prijs. Dit geldt onder andere voor De Duesenbergs die hij heeft staan. Daarnaast kreeg hij ook auto’s van mensen zoals een Lamborghini Miura met schade van een vriend van hem. De schadepost had een flink prijskaartje wat de vriend deed besluiten hem dan maar aan Leno te geven. De Miura is nu in topconditie en heeft een waarde van rond de 500.000 dollar. De collectie is zo bekend dat speelgoedfabrikant Mattel in 1990 een speciale Jay Leno Hotweelz collectie op de markt bracht.

 

jay leno's garage

 

jay leno's garage

 

Jay Leno heeft zijn eigen kanaal op Youtube waar hij in vele filmpjes zijn collectie en ook bijzondere oldtimers van anderen bespreekt. Er wordt bijna altijd ook even mee gereden.

 

Welcome to Jay Leno's Garage!
Leno’s garage.

Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*