MENU

‘Verborgen’ oldtimers ruim 40 jaar middenin een stad.

Maandag 16 februari 2015 om 09:55 door Frank

Het is een van de bekendste en meest besproken commerciële gebouwen van Passau: de Hausmann Ford dealer op de Theresienstrasse nummer 27 waarvan de deuren ruim 40 jaar gesloten waren. In 1975 zou eigenaar Otto Hausmann de deuren ‘voorgoed’ achter zich hebben dichtgetrokken en sindsdien heeft de tijd er stil gestaan. Hij overleed 12 jaar later en zijn dochter keek niet naar het pand om. Pas na haar overlijden is het een neef die na al die jaren in het pand is gaan kijken en wat hij aantrof, is op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen: duizenden onderdelen, brochures, handleidingen en accessoires en daarnaast dus een aantal fraaie oldtimers die ongetwijfeld het daglicht weer mogen gaan zien.

 

passau auto's

Foto: www.pnp.de

Twee van de oude bolides aan de Theresienstrasse nummer 27.

 

Op de begane grond bevindt zich de werkplaats met een lift naar de showroom op de eerste verdieping waarmee de auto’s dus ook naar boven konden worden gebracht. Het verhaal in de Duitse krant zegt dat er twaalf oldtimers staan waaronder een Ford uit 1928 en in de werkplaats een aantal jongere exemplaren uit de jaren zestig van Rover, Simca en Peugeot. En dan te bedenken dat er gewoon elke dag duizenden mensen langs dit pand liepen middenin een stad met ruim 50.000 inwoners.

 

Otto Hausmann was Ford-dealer sinds 1928 en in 1934 liet hij het pand aan de Theresienstrasse bouwen. Hij was bij de oprichting van het bedrijf slechts 23 jaar oud. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het bedrijf uit tot het grootste autobedrijf van Niederbayern. Behalve Ford-dealer stond hij ook handelaar in gebruikte auto’s in de wijde omgeving bekend. Het was een compleet autobedrijf, dus is er in het pand ook meer te zien dan alleen een verzameling oldtimers. Op de bovenste verdieping liggen allerlei onderdelen zoals bumpers en motoronderdelen, maar ook documentatie, tijdschriften en autofolders. De oudste vondsten dateren uit de jaren veertig. Het jaren vijftig-stijl kantoor met luxueuze fauteuils en een groot houten bureau zijn nog helemaal intact, zelfs de kranten uit de zomer van 1975 liggen er nog.

 

Het schijnt dat er al een Duitse Ford-club is betrokken om de oude beestjes uit het pand te halen en het plan is om ze te restaureren. Hoe het verder moet met het pand, de onderdelen en alle de documentatie is nog niet duidelijk. Je zou denken dat er een museum van te maken is, wat het eigenlijk al jaren een beetje was. De auto’s op de begane grond waren ‘s nachts te zien onder het TL licht, misschien had dat wel gewoon zo moeten blijven?

 

passau ford autos

Foto: www.pnp.de

 

passau auto's

Foto: www.pnp.de

 

passau kantoor Hausmann

Foto: www.pnp.de

 

passau werkplaats banden

Foto: www.pnp.de

 

passau werkplaats onderdelen

Foto: www.pnp.de

 

passau ford werkplaats rekken

Foto: www.pnp.de

 

passau ford werkplaats rekken2

Foto: www.pnp.de

 

passau werkplaats

Foto: www.pnp.de

 

passau werkplaats

Foto: www.pnp.de

 

Meer informatie vind je hier (Duits).


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reactie op “‘Verborgen’ oldtimers ruim 40 jaar middenin een stad.”

  1. blank richard says:

    zonde om alles te restaureren mooi zo laten en er idd een museum van maken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*