Schitterende Maserati A6GCS wordt geveild

Dinsdag 30 juli 2019 om 07:03 door Frank

Het is inmiddels wel bekend dat we bij Klassiekerweb een zwak hebben voor Italianen. Wanneer er dus een bijzondere Maserati van eigenaar moet gaan wisselen, zijn wij er dan ook als de kippen bij om dit met jullie te delen. Deze ruim 65 jaar oude Maserati is echt een plaatje en het is altijd weer hopen dat zo’n stukje racegeschiedenis bij de nieuwe eigenaar niet voorgoed achter slot en grendel verdwijnt. Deze A6GCS (by Fiandri & Malagoli) moet komende augustus bij Sotheby’s zo’n 3 tot 4 miljoen dollar in het laatje gaan brengen. Er zijn er slecht 52 van gebouwd en na ruim 65 jaar is het niet zo vreemd dat er nog maar een paar van over zijn.

 

Foto: Sotheby's

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Ernesto Maserati plannen voor een nieuwe sportwagen die zou worden aangedreven door een 2-liter inline zescilindermotor met bovenliggende nokkenas. Het model zou de A6G moeten gaan heten, waarbij de A zijn broer Alfieri eerde en de G stond voor een relatief goedkoop gietijzeren Ghisa-blok.

 

De gebroeders Maserati hadden hun gelijknamige bedrijf in 1937 verkocht aan de familie Orsi, maar het project van Ernesto overleefde met de A6 1500 in de vorm van een wegauto en de A6GCS en A6GCM die respectievelijk deelnamen aan sport- en Grand Prix-races. Ondanks het oorspronkelijke plan, was de motor nu gemaakt van aluminium, wat een veelbelovende basis vormde voor de verdere ontwikkeling van het model.

 

In 1952 werd de gevierde ingenieur Gioacchino Colombo ingehuurd door Maserati en moest hij van de A6GCS een meer consistente winnaar maken, omdat het bedrijf het model wilde verkopen aan Italiaanse particulieren. Colombo reviseerde de motorafmetingen en integreerde een dubbele nokkenaandrijving, grotere kleppen en dubbele ontsteking. Hij gooide ook het eerste-serie sportchassis weg ten gunste van het monoposto-chassis, dat naar behoren werd verbreed voor twee zitplaatsen.

 

Bijna volledig bekleed met wulpse barchetta-koetswerk ontworpen door Fantuzzi, werd de resulterende A6GCS / 53 in de twee jaar lang geproduceerd in een kleine hoeveelheid van 52 exemplaren. Het model was zeer succesvol in competitie, pakte in de 1953 Targa Florio een 2e en 3e plaats, werd vervolgens 2e in de 12 Hours of Pescara, en won verschillende races op circuits zoals Caserta, Avellino en de Giro dell ‘Umbrië. In deze periode werd de A6GCS bestuurd door veel van de beroemdste coureurs van het tijdperk, waaronder Juan Manuel Fangio, Roy Salvadori en de Markies de Portago.

 

Jong talent racet in de Maserati A6GCS

Belangrijk is dat de A6GCS een groep jonge Italiaanse coureurs, waaronder Luigi Musso, Sergio Mantovani, Cesare Perdisa en Maria Teresa de Filippis, toestond om de internationale racescene binnen te stormen en ze zo een opstapje naar de Formule 1 bood. Het succes van Musso in het bijzonder met de A6GCS was formidabel; hij werd de Italiaanse kampioen van 1953 in de 2-liter Sports Class, evenals de Italiaanse kampioen van 1954 in de International Sports Class, vaak rijdend met de het exemplaar dat nu dus bij Sotheby’s op het veilingpodium komt te staan. De A6GCS is nog steeds bewonderd om zijn uitstekende wegligging, stevige trekkracht en toegankelijke rij-ervaring en is uitgegroeid tot een van de meest populaire naoorlogse racewagens.

 

Na heel wat omzwervingen, waaronder Buenos Aires in Argentinië, kwam dit exemplaar weer terug in Europa. In 2013, voerde de eigenaar een belangrijke restauratie uit, inclusief een goede reparatie van de eerder beschadigde voorkant met gecorrigeerd nieuw aluminium neuswerk door metaalbewerker Alan Mathers. J&L Fabricating herbouwde de versnellingsbak en Intrepid Racing nam de overige werkzaamheden van deze complete renovatie vooor zijn rekening. Na dit werk werd de prachtige Maserati gepresenteerd tijdens het 2014 Pebble Beach Concours d’Elegance, waarmee de Gran Turismo Award werd gewonnen voor de beste racewagen. Bijgevolg werd deze spyder gekozen door Sony Entertainment als de keuze om het A6GCS-model te vertegenwoordigen in de populaire videogame Gran Turismo, waarbij het een reeks digitale laserscans en metingen onderging voor precieze replicatie voor een toekomstige generatie racegames. Toch zien we hem natuurlijk liever in het echt bij races en events zoals de Mille Miglia waar je zonder twijfel toch wel het mannetje bent als je in deze geweldige Maserati voorbij komt rijden.

 

maserati A6CGS

Foto: Sotheby's

 

motor maserati A6GCS

Foto: Sotheby's

 

interieur maserati A6GCS

Foto: Sotheby's

 

interieur maserati A6GCS

Foto: Sotheby's

 

zijkant maserati A6GCS

Foto: Sotheby's

 

voorzijde maserati A6GCS

Foto: Sotheby's

 

blank

Foto: Sotheby's

 

blank

Foto: Sotheby's

 

blank

Foto: Sotheby's

 

klassieke race maserati A6GCS

Foto: Sotheby's

 

maserati A6GCS klassieke race

Foto: Sotheby's


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*