MENU

De Yipao parade, denk aan de vering!

Maandag 20 juli 2015 om 21:38 door Frank

We hebben al heel wat liefhebbers gezien die hun oldtimer op alle mogelijke manieren koesteren in hun woonkamer, ombouwen in hun achtertoon, herstellen, op hun donder geven op het circuit of in een garage zetten bij kamertemperatuur. Het mooie is ook dat er voor elk merk en vaak zelfs voor elk model wel een groep liefhebbers te vinden is.

 

willy's jeeps yipao parade

 

In de koffie-driehoek van Columbia vereert de lokale bevolking een onwaarschijnlijke icon: de Willys Jeep, hèt militaire voertuig van Amerika tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar is er in de kleine steden van Quindío een grote folkloristische optocht van bedrijfsjeeps die worden beladen met alles wat de eigenaar maar kan vinden. Ze noemen deze Jeeps “Yipaos” wat “beladen Jeeps” betekent en het is een geliefd symbool van de regio geworden sinds het model in 1940 het land binnenkwam. Inmiddels is de Willy’s Jeep middelpunt van een vreemde maar charmante Colombiaanse traditie.

 

De “Yipao” is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in deze hoek van de wereld, waar deze auto’s de onverharde wegen in de Columbiaanse koffiebergen domineren. In de oudere en kleinere steden is het een gemeenschappelijke traditie voor gezinnen om tijdens een verhuizing hun volledig boedel opeen te stapelen op één Jeep en zo met een enkele trip te verhuizen. Ze zijn ook bekend in het Spaans als “mulitas mecanicas” (mechanische muilezels), omdat de boeren plekken kunnen bereiken die normaal alleen toegankelijk zijn voor lastdieren.

 

Veel Colombianen in Quindío zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van deze stevige kleine Jeeps en daarom werd in 1988 besloten om een dankfeest te organiseren in de vorm van jaarlijkse Yipao parade. En ja, de “Yip” in “Yipao”, komt van de lokaal aangenomen uitspraak van de “Jeep”.

 

Elke zomer komen er honderden Jeeps naar de steden voor de parade, allemaal beladen met verschillende voorwerpen uit de regio. De parade is daarnaast ook een wedstrijd om te zien wie de meeste voorwerpen kan laden op zijn Jeep. Deze wedstrijd heeft zelfs een aantal categorieën en wordt zeer serieus genomen.

 

1. Landbouwproducten – de kunst van het stapelen van zoveel mogelijk koffie, maïs, bananen of streekproducten als menselijkerwijs mogelijk is op een Jeep.
2.Verhuizing – Jeeps beladen met huisraad, waaronder televisies, complete kasten, bedden en voorwerpen die je vindt op koffieboerderijen. Honden, katten en familieleden mogen ook meedoen, mits levend.
3. Gratis categorie – de rijdende variant van tussen kunst en kitsch: de Jeeps zijn aangekleed met bijvoorbeeld poppen, manden of bedekt met schoenen van de lokale schoenmaker.
4. De Pique Contest – deze laatste categorie is een aparte variant waarbij de achterzijde van de Jeep wordt beladen met 1.800 KG van een regionaal product zodat het voertuig achterover hangt en alleen rijdt alleen op de achterwielen.

 

kleurrijke Jeep

 

Doel van de pique is om een zo groot mogelijke afstand af te leggen op de twee achterwielen. Deze categorie is meer voor de lokale “cowboys” die ook graag half uit de steigerende Jeeps hangen om het publiek te enthousiasmeren. Het lijkt bijna rodeo rijden, maar dan met een Jeep.

 

Jeep op de achterwielen

 

yipao parade cowboys

 

Jeep op de achterwielen

 

Deze jaarlijkse traditie wordt nu al 27 jaar gehouden en is opgenomen in het Guinness Book of World Records als langste Jeep parade. Het evenement duurt vijf dagen en vindt plaats in juni, zowel in het kleine stadje Calarcá, als in de hoofdstad van het gebied: Quindío, Armania.

 

yipao optocht

 

categorie landbouwproducten yipao parade

 

yipao parade

 

huisraad op je jeep

 

yipao parade colombia

 

yipao parade colombia

 
Buiten de Yipao parade behangen Colombiaanse koffie-telers hun Jeeps het hele jaar door met religieuze iconen en kitscherige accessoires, maar de Yipao-parade maakt het pas echt bijzonder.

 

Incredibly loaded Jeeps. Yipao in Armenia, Colombia

Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*