MENU

Jeep

De Jeep is van Amerikaanse origine. Jeep was vanaf 1987 onderdeel van Chrysler nadat dit merk het had overgenomen van GMC. Tegenwoordig is het met Chrysler, Dodge, RAM Trucks, en Mopar onderdeel van de Fiat groep.

 

Er gaan verschillende verhalen de ronden over hoe de naam ‘Jeep’ zou zijn ontstaan. Sommigen schrijven het ontstaan toe aan een vroeg prototype bij Ford heette de GPW (1/4-ton 4×4 truck). Waar de G stond voor Government en de P een code was voor de afmeting van de wielbasis. De W kwam van Willys-Overland naar de naam van de ontwerper. De naam kan ook afgeleid zijn van het Engelse acroniem G.P. dat voor general purpose (algemene toepassing) staat.

 

Jeep : Documentary on the History of Jeep

 

Het oorspronkelijke model Jeep is ontstaan uit een ontwerp pitch die was uitgeschreven door het Amerikaanse leger. Doel van de pitch was het ontwerp voor een licht verkenningsvoertuig. Het leger had een lijst van specificaties opgesteld waaraan het voertuig diende te voldoen, zoals:

  • maximaal leeggewicht van 570 kg
  • laadvermogen in terrein 272 kg
  • wielbasis maximaal 190 cm, later verlengd naar 203 cm
  • maximale hoogte 91 cm, later verhoogd naar 102 cm
  • aandrijving op alle vier de wielen
  • snelheid van 80 kilometer per uur op de weg

 

belly flopper, voorloper van de militaire jeep

Foto: ewillys.com

belly flopper, voorloper van de militaire jeep

 

Halverwege de jaren ’30 beschikte het Amerikaanse leger vooral over motoren en karren en zeker nog niet over goede militaire voertuigen. Het beste wat het leger op dat moment te bieden had was de zogenaamde ‘belly flopper’ waar twee personen op konden liggen. Daar moest dus verandering in komen en dus werden bedrijven uitgenodig om met een voorstel te komen.

 

American Bantam had al een voertuig in ontwikkeling. Van de alomtegenwoordige jeep met zijn onmiskenbare grille denken veel mensen dat deze is ontworpen en gebouwd door Willys Overland, maar de realiteit ligt enigszins anders. Het dankt zijn bestaan ​​eigenlijk aan de American Bantam Car Company en genie Karl Probst.

 

In 1930 richtte Austin of England de American Austin Car Company op in de Verenigde Staten. Zuinige autootjes zouden daar helaas nooit populair worden en in 1934 was het bedrijf bijna failliet. Het werd overgenomen door de voorzitter, Roy Evans, die het merk opnieuw lanceerde als de American Bantam Car Company. Hij behield het concept van de kleine auto op basis van het originele Austin-ontwerp, maar bracht verbeteringen aan en breidde het beschikbare modellenaanbod uit.

 

Bantam plant het zaadje voor de Jeep

Al in 1938 had Bantam het idee voor een licht verkenningsvoertuig voor militair gebruik en het bedrijf leende de National Guard drie van zijn gebouwde Roadsters om uit te proberen. Het bedrijf bleef zijn voertuig pluggen totdat er op 19 juni 1940 eindelijk een meeting met het leger plaatsvond in de fabriek in Bantam. De Amerikanen waren inmiddels bezorgd over de mobiliteit en het gemak waarmee het Duitse leger Frankrijk had overlopen en inlichtingendiensten meldden dat de Duitsers van plan waren om de Volkswagen om te bouwen voor militair gebruik. Het Amerikaanse leger moest dus actie ondernemen en toonde eindelijk echte interesse in het voertuig van Bantam.

 

bantam GPV prototype voorloper an de jeep

Foto: ewillys.com

Bantam GPV prototype, voorloper van de jeep

 

Tijdens een reeks vergaderingen werd het oorspronkelijke model van Bantam ontwikkeld tot een militaire specificatie voor een 4 x 4 hybride auto / vrachtwagen met een gewicht van slechts 590 kg. Zich bewust van de beperkte ontwerp- en productiefaciliteiten van Bantam en het feit dat het bedrijf er financieel niet al te florisant voor stond, werd besloten om ook andere fabrikanten de mogelijkheid te bieden om met een ontwerpvoorstel te komen. Voorwaarde was dat er 70 voltooide voertuigen ontworpen en gebouwd dienden te worden voor evaluatie (waaronder 8 met 4 x 4). Een prototype moest binnen slechts 49 dagen geleverd worden, de rest binnen 75 dagen. De nogal onrealistische gewichtslimiet zorgde ervoor dat traditionele vrachtwagenfabrikanten zoals Dodge en GMC afhaakten. Aanvankelijk reageerden alleen Bantam en Willys en later besloot ook Ford om ontwerpen en prototypevoertuigen ter beoordeling in te dienen.

 

Willy’s wint de competitie van Ford en Bantam

Bantam overtuigde Karl Probst, een freelance ingenieur, om hun project te leiden en toen de tekeningen voor de aanbestedingen op 22 juli door het leger werden onderzocht, kwam het voertuig van Probst het dichtst in de buurt van de specificaties. Er werd een bestelling geplaatst en eind september had Probst de tekeningen voltooid, de onderdelen gekocht en het Bantam-prototype opgeleverd. Nadat het prototype compleet plat was getest en het Amerikaanse leger tevreden was met de prestaties, gaf het Bantam de opdracht nog 70 exemplaren te bouwen. Ondanks dat Willys er niet in slaagde een prototype binnen de deadline in te dienen en Ford nog maar weinig interesse in het project toonde, kregen beide fabrikanten toegang tot de proeven van het Bantam-prototype en vervolgens tot de tekeningen van Probst. De prototypemodellen van Willys en Ford, de Quad en de Pygmy, zouden in die volgorde volgen, maar duidelijk buiten de tijds- en gewichtslimieten die waren gesteld.

 

Voertuigen die tijdens de proeven opmerkelijk veel op elkaar leken, gingen zelfs nog meer op elkaar lijen toen elk bedrijf zijn ontwerp aanpaste en de betere ideeën van elkaar of van de plannen van Probst overnamen. In juli 1941 besloot het leger echter dat standaardisatie nodig was, omdat het onpraktisch was om drie verschillende ontwerpen te gebruiken en te onderhouden. Alledrie de voertuigen presteerden nu goed, maar er werd besloten dat het Willys-ontwerp de beste prijs-kwaliteitverhoudinghad. Willys haalde hiermee het contract voor de volgende 16.000 voertuigen binnen en gaf hiermee Bantam en Ford het nakijken.

 

trials amerikaanse leger met bantam, willys en ford

trials amerikaanse leger met bantam, willys en ford

 

De oorlog leidde tot een grote behoefte aan jeeps en Ford werd ook bij de productie betrokken. Willys leverde Ford alle informatie met betrekking tot de jeep waardoor de jeeps van beide fabrikanten bijna identiek waren. De jeep werd in de Tweede Wereldoorlog aan geallieerde zijde veel gebruikt. Ford heeft er tijdens de oorlog 278.000 geproduceerd en Willys ruim 335.000. Voor voor Bantam waren de druiven zuur. Het stond aan de wieg van het ontwerp van de Jeep, deelde de plannen van Probst met zijn concurrenten en verloor toen uiteindelijk het werk op contracten voor de universele jeep. De rest van de oorlog zou het merk zich alleen nog richten op het bouwen van aanhangwagens, vliegtuigonderdelen en torpedomotoren.Vanaf 1955 werd de Jeep in Nederland geproduceerd door Nekaf.

 

Jeep Jeepster 1949

Jeepster, de eerste echte ‘road’-jeep?

 

Automerk Jeep

Na de oorlog ging Willys door met het produceren van de Jeep voor het leger. Men produceerde in 1947 de Jeep Jeepster, wat men een vroege voorloper van de SUV kan noemen; het was een auto met het uiterlijk van een Jeep maar met een conventionele achterwielaandrijving. Omdat Willys druk was met de productie voor het leger, werd de productie van de Jeepster stopgezet. Het Amerikaanse merk is tegenwoordig veel meer dan een voertuig voor militaire doeleinden.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant