Jeep

De Jeep is oorspronkelijk van Amerikaanse origine. Er bestaan verschillende verhalen over het ontstaan van de naam Jeep (in het Engels is “Jeep” fonetisch “G-P”). Een vroeg prototype bij Ford heette de GPW (1/4-ton 4×4 truck). Waar de G staat voor Government en de P een code is voor de afmeting van de wielbasis. De W kwam van” Willys-Overland” naar de naam van de ontwerper.

 

Jeep Jeepster 1949

De eerste echte “road”-jeep? De Jeep Jeepster.

 

Een andere verhaal is dat de naam “Jeep” verwijst naar een personage uit de Popeye stripverhalen uit de jaren dertig. In deze verhalen kwam een wezen voor dat “Eugene the Jeep” heette en de eigenschap had om op de meest onverwachte plaatsen en momenten op te duiken. De naam kan ook afgeleid zijn van het Engelse acroniem G.P. dat voor general purpose (algemene bestemming) staat.

 

Het oorspronkelijke model Jeep is ontstaan als gevolg van een ontwerpwedstrijd die was uitgeschreven door het Amerikaanse leger. Doel van de wedstrijd was het ontwerp voor een licht verkenningsvoertuig. Het leger had een lijst van specificaties opgesteld waaraan het voertuig diende te voldoen, zoals:

  • maximaal leeggewicht van 980 kg
  • laadvermogen in terrein 272 kg
  • wielbasis maximaal 190 cm, later verlengd naar 203 cm
  • maximale hoogte 91 cm, later verhoogd naar 102 cm
  • aandrijving op alle vier de wielen
  • snelheid van 80 kilometer per uur op de weg

Het voertuig was open uitgevoerd met een naar voren neerklapbaar windscherm (voorruit). Het model bood plaats aan een chauffeur en drie passagiers, één voorin en twee achterin, maar kon ook gebruikt worden voor vervoer van allerlei andere zaken.

 

Jeep super Wagoneer

Jeep Super Wagoneer.

 

De inschrijvingen kwamen van Ford, Willys-Overland en American Bantam. Het winnende ontwerp kwam van American Bantam maar door politiek spel, het was ook een kleine producent met onvoldoende capaciteit om het voertuig in voldoende aantallen te fabriceren, viel de uiteindelijke keuze toch op het model van Willys-Overland. De oorlog leidde tot een grote behoefte aan jeeps en Ford werd ook bij de productie betrokken. Willys leverde Ford alle informatie met betrekking tot de jeep waardoor de jeeps van beide fabrikanten bijna identiek waren. De jeep werd in de Tweede Wereldoorlog aan geallieerde zijde veel gebruikt. Ford heeft er tijdens de oorlog 278.000 geproduceerd en Willys ruim 335.000. Vanaf 1955 werd de Jeep in Nederland geproduceerd door Nekaf.

 

Automerk Jeep

Na de oorlog ging Willys door met het produceren van de Jeep voor het leger. Men produceerde in 1947 de Jeep Jeepster, wat men een vroege voorloper van de SUV kan noemen; het was een auto met het uiterlijk van een Jeep maar met een conventionele achterwielaandrijving. Omdat Willys druk was met de productie voor het leger, werd de productie van de Jeepster stopgezet. Jeep is tegenwoordig onderdeel van Chrysler.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant