MENU

De duurste takelwagen ooit gebouwd

Zondag 8 november 2020 om 19:51 door Frank

Wanneer je denkt aan luxe Amerikaanse bolides, denk je al snel aan Cadillac, maar de echte Amerikaanse oldtimer-kenners zullen een ander merk noemen. Het inmiddels ter ziele gegane Duesenberg werd in 1913 opgericht in Minnesota door de broers August en Frederick Duesenberg, een bedrijf dat bekend stond om het bouwen van enkele van de meest luxueuze auto’s die de wereld ooit heeft gezien. De zeldzame modellen van dit merk vertegenwoordigden het hoogtepunt van het Amerikaanse luxe autorijden, en tegenwoordig worden de modellen flink op waarde geschat.

 

In 2018 werd er nog een SSJ-model voor maar liefst 22 miljoen dollar verkocht. Autoliefhebber en allround petrolhead Jay Leno showde onlangs een Walker Coupé uit 1934, waarmee hij een fascinerend inzicht gaf in de wereld van deze zeer gewilde klassieke auto’s.

 

Duesenberg walker coupe van Jay Leno

Jay Leno met zijn unieke Duesenberg Walker Coupe

 

Duesenberg walker coupe in mindere tijden

De Duesenberg in mindere tijden

 

Wat deze Walker Coupé zo bijzonder maakt, is dat het de eerste en enige Duesenberg is met een aerodynamische carrosseriestijl. Het exemplaar werd speciaal gebouwd voor Lilly Pharmaceutical uit Indianapolis. Omdat geld geen probleem was voor CEO Josia Lilly, ging Duesenberg helemaal los op dit model en het zou de duurste Duesenberg ooit worden.

 

Deze bijzondere klassieke auto heeft een leven met pieken en dalen achter de rug met als dieptepunt een baantje als sleepwagen, maar gelukkig werd de bolide gered van de ondergang door Leno en zijn team. De prachtige grille alleen al kostte ruim 1000 euro in de jaren dertig, en zoals te verwachten is van auto’s van deze leeftijd, weegt de Walker Coupe veel: het chassis alleen al weegt bijna 2000 kilo! Leno vertelt uitgebreid over deze Duesenberg met bijvoorbeeld het verhaal dat de leren kap na elke regenbui moest worden vervangen bij de dealer. Onder de motorkap ligt een 420 kubieke inch achtcilinder lijnmotor die 265 pk produceert en die is verbonden met een transmissie met drie versnellingen. Dat is niet veel om een auto van deze omvang een beetje van zijn plek te krijgen, maar de Walker was nog altijd een snelle auto voor zijn tijd.

 

dashboard Duesenberg walker coupe

Meer klokken dan in een juweliersetalage

 

grille Duesenberg walker coupe

 

lederen kap Duesenberg walker coupe

Strak lederen dakje

 

motorkap ornament Duesenberg walker coupe

 

Duesenberg walker coupe achtcilinder lijnmotor

 

achterzijde Duesenberg walker coupe

 

Het interieur van deze klassieke schoonheid is voorzien van bruine stoffen stoelbekleding, twee handschoenenkastjes met twee brandblussers, een kompas, een hoogtemeter en een overdaad chromen schakelaars en knoppen. De cabine met een luchtvaartthema paste perfect bij die tijd en was deels geïnspireerd op de vlucht van Charles Lindberg over de Atlantische Oceaan eind jaren twintig.

 

Na de verschillende features van de auto te hebben besproken, neemt Leno de auto mee voor een rit en laat zien hoe groot de binnenruimte is en hoe bijzonder deze auto is. Deze auto is echt onbetaalbaar, maar mocht Leno hem verkopen dan verwacht hij er zo’n 20 miljoen dollar voor te vangen. Niet gek voor een auto die ooit dienst deed als takelwagen.

 

The Most Expensive Duesenberg Ever Made - Jay Leno's Garage

Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*