MENU

De bijzondere MacMinn LeMans Coupe

Dinsdag 23 januari 2024 om 20:32 door klassiekerweb

De MacMinn LeMans Coupé uit 1958 is een auto die zelfs de meest toegewijde autoliefhebbers misschien moeilijk kunnen identificeren.Dat komt omdat er in de jaren vijftig slechts een handjevol van zijn gebouwd en uiteindelijk werden ze bijna allemaal op een gegeven moment total loss gereden of gedemonteerd.

 

MacMinn LeMans Coupé

 

De versie uit de laatste aflevering van “Jay Leno’s Garage” is alleen origineel wat de glasvezelbehuizing betreft. Ook dit exemplaar kwam er niet goed vanaf want de carrosserie stond decennialang in een veld weg te kwijnen totdat hij uiteindelijk werd gekocht door amateurbouwer Dennis Kazmerowski, die samen met goede vriend Alan Fudge de auto herbouwde met behulp van originele instructies gepubliceerd in Road & Track. De originele auto had een 283 kubieke inch Chevy V-8, en de herbouwde auto beschikt over een 283 V-8 uit een Corvette uit 1957. Kazmerowski zegt dat het restauratieproject 3.000 uur in beslag nam in slechts 20 maanden en dat het iets dan 900 kilo weegt, 907 om precies te zijn.

 

De MacMinn LeMans Coupé was geen reguliere productie auto, maar het resultaat van een idee van John Bond, die in de jaren vijftig de uitgever was van Road & Track. Zijn idee was een auto van Amerikaans ontwerp te bouwen die de 24 uur van Le Mans zou kunnen winnen en die zou kunnen worden geassembleerd met gemakkelijk verkrijgbare onderdelen.

 

schets macminn lemans coupe

Schets van deMacMinn Lemans Coupé. Bron:Undiscovered Classics

 

MacMinn Lemans Coupe

MacMinn baseerde het ontwerp van zijn LeMans Coupe op de Talbot-Lago T150-C-22 uit 1937, ontworpen door Figoni & Falaschi. Bron:Undiscovered Classics

 

Dankzij zijn technische achtergrond kon Bond een chassis ontwerpen, waarvan de details vanaf 1957 werden gedocumenteerd in artikelen in Road & Track. Hij had nog steeds een ontwerper voor de carrosserie nodig, en die taak ging naar Strother MacMinn, die destijds hoofd design was aan het prestigieuze ArtCenter College of Design in Pasadena, Californië. MacMinn was ook een vriend van Jay Leno en hing regelmatig rond in zijn garage.

 

De belangrijkste kenmerken van de MacMinn LeMans Coupé zijn onder meer een longtail-ontwerp, vleugeldeuren en een V-8-aandrijflijn. De vorm van de auto lijkt meer iets wat graag het luchtuim zou kiezen, maar is nooit aerodynamisch getest. Wat een ongelofelijk ontwerp om te tekenen in 1958.

 

Bond en MacMinn hebben geen van de auto’s zelf gebouwd. De uitdaging werd overgelaten aan de lezers, van wie er een aantal het project wel aandurfden. Volgens Undiscovered Classics, dat de geschiedenis van de auto en de verschillende constructies heeft gedocumenteerd, werden drie auto’s voltooid nadat het ontwerp in Road & Track was gepubliceerd, en bereikten twee de fase van gedeeltelijke bouw. Nu kan de auto van Kazmerowski aan de lijst worden toegevoegd.

 

1958 Macminn LeMans Coupe

 

Met dank aan Undiscovered Classics voor de beelden.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's