MENU

24 uur van le Mans

Vrijdag 12 juni 2015 om 21:17 door Frank

Zaterdag 13 juni is het weer zover: de 24 uur van le Mans. De race wordt al sinds 1923 op het 13,65 km lange ‘Circuit de la Sarthe’ in Le Mans (Frankrijk) gereden. De naam van het circuit komt van de rivier de Sarthe, waar Le Mans aan ligt. Tijdens de 24 uur van le Mans is het de bedoeling om in 24 uur tijd zo veel mogelijk ronden te rijden. De race vindt elk jaar in het tweede weekend van juni plaats.

 

le mans 1923

 

De 24 uur van Le Mans is een van de oudste en grootste autoraces ter wereld voor sportwagens en is, samen met de Grand Prix van Monaco en de Indianapolis 500, de beroemdste race van het jaar. Er komen ieder jaar zo’n 300.000 toeschouwers en 2500 journalisten op af en bijna 200 miljoen mensen kijken de race op tv. Daarmee is de 24 uur van Le Mans ook het grootste jaarlijkse sportevenement van Europa.

 

In die 24 uur wordt er met de deelnemende auto’s van tegenwoordig zo’n 5.000 kilometer afgelegd waarbij de gemiddelde snelheid rond de 220 km/u ligt en er topsnelheden van 350 km/u worden aangetikt. De eerste race in mei 1923 werd overigens nog niet op het circuit gereden, maar gewoon op openbare wegen.

 

de ramp van 1955

In 1955 gebeurde er tijdens de race een ongeluk waarbij een auto na een botsing in het publiek vloog en de coureur en 82 toeschouwers omkwamen. Dit is de grootste ramp die ooit in de autosport heeft plaatsgevonden. Mercedes-Benz coureur Pierre Levegh kwam bij een pitstop in de 35e ronde door een opstopping naast de baan terecht, waarop de Mercedes-Benz via een auto van een mede-coureur gelanceerd werd en er delen in het publiek terecht kwamen tegenover de pitstraat.

 

Le Mans Motor Racing Disaster (1955) | British Pathé

docu over de noodlottige race in 1955.

 

Le Mans start

Tot 1970 werd de 24 uur van le Mans gestart door middel van een bijzondere start waarbij de rijders na het startsignaal naar hun auto’s renden aan de overkant van de weg, waarna ze konden beginnen aan de race. We kennen deze start vooral ook uit de stripboeken van Michel Vaillant. Deze start werd dan ook de le Mans start genoemd. Vanaf 1970 werd deze startmethode om veiligheidsredenen afgeschaft.

 

le mans start michel vaillant

De klassieke strip van Michel Vaillant

 

1969 Le Mans Start - Jacky Ickx Walks to his car

Le Mans start 1969.

 

In totaal racen er 55 auto’s in verschillende klassen, elk bestuurd door drie coureurs. De auto’s worden geselecteerd uit het een groot aantal inschrijvingen. De teams die geselecteerd worden, mogen op de eerste zondag van mei één dag het circuit op om te testen. Op de maandag en dinsdag voor de race in juni vindt de keuring van alle deelnemende auto’s plaats op een plein in het oude centrum van de stad. Ook deze testdag in mei en de keuring komen al tienduizenden toeschouwers op af. Vervolgens worden op woensdag en donderdag van 7 uur ‘s avonds tot middernacht de kwalificatiesessies verreden, die uiteindelijk de startopstelling bepalen.

 

De vrijdag is een rustdag en dan worden alle coureurs aan het einde van de middag op oude auto’s door het centrum van de stad gereden. Deze parade trekt ook vele toeschouwers. Na een warming-up op zaterdagochtend en allerlei feestelijkheden op de starting grid, start de 24 uur van Le Mans traditioneel om drie uur precies.

 

Le Mans Raceklassen

Er doen vier verschillende klassen mee aan de 24 uur van Le Mans. De regels met betrekking tot de klassen worden gewijzigd. Om deze overgang soepel te laten verlopen, geldt er op dit moment een overgangsreglement met hierin de volgende klassen:

 

De koningsklasse in de 24 uur van Le Mans is de LM P1. Alle auto’s uit de oude LMP900- en LMGTP-klasse rijden in deze nieuwe klasse. Deze auto’s wegen minimaal 900 KG. De maximale grootte van de auto’s is (L x B x H) 465 x 200 x 103 cm en de atmosferische motor heeft een maximum inhoud van zes liter. Turbo-motoren hebben een maximale inhoud van vier liter. Ook de auto’s uit de oude LMP675-klasse zitten nu in de LMP1-klasse. De LMP675-auto’s zijn wel langzamer dan LMP900-auto’s. In 2006 dienen alle auto’s te voldoen aan het nieuwe LMP1-reglement. De auto’s in deze klasse zijn rood.

 

De LM P2-klasse is de klasse voor de ‘goedkopere’ prototypes, met een minimumgewicht van 750 KG. De toegestane motoren hebben een inhoud van 3,4 liter voor de atmosferische motoren en een maximuminhoud van 2 liter voor de turbomotoren. Deze auto’s zijn blauw.

 

De LM GTE PRO auto’s komen qua regels overeen met de GT1-auto’s uit de FIA GT-klasse. Er zijn slechts twee verschillen: de achtervleugel is kleiner en het gebruik van carbon remmen is toegestaan. De motorinhoud is maximaal 8 liter voor atmosferische motoren en 4 liter voor turbomotoren. Het gewicht van de auto’s is minimaal 1100 kg. In deze klasse rijden de bekendere modellen zoals de Ferrari 550 Maranello, Corvette C6-R, Aston Martin DBR9, maar ook de Saleen S7-R of de Maserati MC12 Corsa. De deelnemende auto’s in deze klasse zijn groen.

 

Tot slot is er de LM GTE AM-klasse. Dit zijn de GT2-auto’s uit de FIA-GT-klasse. Het minimumgewicht is 1100 kg, de eisen aan de motoren zijn hetzelfde als in de LM GT1-klasse. Voorbeelden zijn de Porsche 911 GT3 RSR en de Ferrari 458. Deze auto’s zijn oranje.

 

Omdat de vier klassen gelijktijdig deelnemen aan de race, zorgt dit voor veel spektakel en inhaalacties wat zonder meer heeft bijgedragen aan de populariteit van deze race. Als je de kans krijgt, zeker een keer naartoe gaan! Meedoen kan ook, maar dan moet je diepe zakken hebben. Om een idee te geven: meedoen met een LM P2 (testdag en race) kost je al zo’n 400.000 Euro. Wanneer je je serieus wilt voorbereiden en een klein eigen circus meeneemt zit je al snel over de miljoen….


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*