MENU

De Le Mans Classic 2014

Vrijdag 4 juli 2014 om 07:04 door Frank

Tussen 4 en 6 juli 2014 vindt er een bijzonder evenement plaats in Frankrijk. In de zevende Le Mans Classic racen historische raceauto’s op misschien wel het snelste circuit ter wereld. Op het bijna 14 kilometer lange stratencircuit de la Sarthe nemen de coureurs van 450 klassieke sportwagens in zes verschillende leeftijdscategorieën het tegen elkaar op. De voertuigen variëren van prominente Le Mans winnende auto’s zoals de Jaguar D-Type, Alfa Romeo 8C 2300, Ferrari 250 en Ford GT40 tot vrij zeldzame exemplaren zoals de Lola T212 en de Bizzarrini 5300 GT.

 

lemans classic

De nieuwe versie van de classic LeMans race.

 

Naast de race is er ook een race voor jong talent in kleinere replica’s van beroemde auto’s, waar 90 talentjes het tegen elkaar opnemen. Verder is er tijdens dit driedaagse evenement een concours in de vorm van een “Club Contest” waar de voertuigen worden beoordeeld door de “Le Mans Heritage Club”. Op zaterdag is er een veiling met zo’n 114 voertuigen. Mocht je er toch nog even heenrijden dit weekend, houd er dan rekening mee dat, ondanks het mooie weer, sportieve kleding en korte broek ervoor zullen zorgen dat je het terrein niet mag betreden. De Fransen doen het wel een beetje in stijl namelijk.

 

lemans classic

Hoe het er vroeger aan toe ging…

 

De eerste race op LeMans werd overigens al gereden in 1923 en was met de originele “standing start”. Deze bijzonder start was zeker in vroege jaren een zeer bijzonder onderdeel van de race. De coureurs moesten naar hun auto rennen en deze zelfstandig starten. Destijds betekende was dat meer dan het contact omdraaien. Uit veiligheidsoverwegingen wordt de standing start niet veel meer toegepast.


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*