MENU

Piaggio

Piaggio (Piaggio & C. SpA) is een grote Italiaanse producent van vliegtuigen, bromfietsen, scooters, motorfietsen en auto’s. Verschillende andere Europese merken behoren tot het Piaggio-concern.

 

Geschiedenis van Piaggio

Het bedrijf werd in 1884 in Genua opgericht door de dan twintigjarige Rinaldo Piaggio. Aanvankelijk richtte hij zich op de inrichting van de luxe zeeschepen die in Genua werden gebouwd. Piaggio richtte zich echter al snel op andere markten. Het bedrijf bouwde bijvoorbeeld stoomaangedreven zaagmachines, later produceerde men ook spoorrijtuigen (1908), motorboten en zelfs grote vliegtuigen (1915). Belangrijkste door Piaggio in die tijd geïntroduceerde vernieuwing was de drukcabine voor vliegtuigen. Rinaldo Piaggio overleed in 1938, en liet zijn twee fabrieken (in Pisa en Pontederea) na aan zijn zonen Enrique en Armando Piaggio.

 

Het bedrijf Piaggio produceerde in de Tweede Wereldoorlog militaire vliegtuigen, met name de grote P.108 bommenwerper. Dat betekende echter ook dat de fabrieken van Piaggio doelwit werden voor de geallieerde strijdkrachten. De fabrieken werden dan ook meerdere malen gebombardeerd en waren tegen het eind van de oorlog vrijwel volledig vernietigd.

 

Na de Tweede Wereldoorlog

In 1946 werd de eerste scooter gebouwd, die vanwege zijn zachte gezoem en slanke taille Vespa (wesp) genoemd werd. In totaal werden er in 1946 maar liefst 2181 Vespa’s afgezet; deze werden via de dealers van het automerk Lancia verkocht. Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 15 miljoen Vespa’s verkocht.

 

Op basis van de Vespa werd een driewielige bestelwagen ontwikkeld waarvan in 1948 de eerste modellen op de markt kwamen onder de naam Ape, wat in het Italiaans bij betekent. Dit wegens het karakteristieke geluid.

 

Vanaf 1958 produceerde Piaggio ook auto’s. Hoewel deze redelijk verkochten in Frankrijk en Duitsland was met name het veel grotere Fiat bang een deel van de markt voor kleinere gezinsauto’s te verliezen aan Piaggio. In 1959 werd dit geschil op zeer Italiaanse wijze opgelost door een huwelijk tussen een dochter van de Piaggio-familie en een lid van de Fiat-familie Agnelli. Later zou Piaggio volledig worden opgenomen in de Fiat-groep, maar maakte zich daar eind jaren ’90 weer van los. Sindsdien is het bedrijf zelfstandig gebleven.

 

In 1964 werd het bedrijf Piaggio opgesplitst. Enrique Piaggio zou zich volledig gaan bezighouden met scooters, motoren en bromfietsen. Zijn broer Armando (overleden 1965) richtte zich op de productie van vliegtuigen.

 

Sinds 1970 behoort ook Gilera tot het Piaggio-concern. Diverse Vespa-bromfietsmodellen werden ook onder de merknaam Piaggio uitgebracht. Sinds 1999 is Piaggio eigendom van Morgan Grenfell Private Equity. In 2001 nam Piaggio het Spaanse merk Derbi over en kocht ook 20% van de aandelen van MV Agusta. In 2004 nam Piaggio ook het merk Aprilia over. In de jaren ’70 was ook het Oostenrijkse Puch al door Piaggio overgenomen.

 

Op dit moment is Piaggio de belangrijkste producent van scooters (via met name Piaggio, Vespa en Gilera), alsmede een van de belangrijkste motorfietsfabrikanten (Moto Guzzi, Aprilia). Bekende scootermodellen van Piaggio zijn bijvoorbeeld de Fly en de Zip. Waarschijnlijk het opvallendste model is de MP3, een driewielige uitvoering.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant