MENU

Terug in de tijd met de Historic Grand Prix Zandvoort

Zondag 2 september 2018 om 16:46 door Frank

Eigenlijk komen we nooit in Zandvoort, behalve in de zomer om een terrasje te pakken bij 1 van de vele strandtenten, maar een paar keer per jaar is er een goede reden om wel even naar de badplaats af te reizen en de Historic Grand Prix is zo’n reden. Natuurlijk hadden we al even op de site het programma bekeken voor de zaterdag en dat zag er veelbelovend uit, net als de weersverwachting.

 

Bij aankomst was het parkeerterrein vol, fijn voor de organisatie, maar wat minder voor ons. Nadat we dit eerste wereld-probleem hadden opgelost, liepen we het terrein op langs de eerste klassiekers. Dat er al geraced werd, was duidelijk te horen, dus liepen we direct via de paddocks richting de paddock hill tribune.

 

 

Lekker binnenkomen met de voorbij razende prototypes en GT’s die in de jaren ’60 en de eerste helft van de jaren ’70 in actie kwamen tijdens onder meer de 24 uren van Le Mans. Dit werd gevolgd door een aantal iconische bolides uit de Deutsche Tourenwagen Meisterschaft zoals de BMW M3 en BMW 635 CSI, Mercedes 190 EVO, Alfa 155 V6 en natuurlijk de Ford Sierra Cosworth. Dit zijn de modellen waar ik als jongen van droomde toen ik net mijn rijbewijs had gehaald. Mijn eerste auto werd wel een Ford, maar zeker geen Cosworth.

 

historic grand prix zandvoort DTM

 

Ferrari 156 Sharknose

Maar er was meer! Wat te denken van Derek Hill en Arturo Merzario die bieden in Ferrari 156 ‘Sharknose’ stapten. Deze Ferrari behoort tot het selecte gezelschap Formule 1-modellen die een mythische status heeft bereikt. Phil Hill won in 1961 de wereldtitel, zijn teamgenoot Wolfgang von Trips eindigde als tweede. Derek Hill (zoon van) en voormalig Ferrari Formule 1-coureur Arturo Merzario zetten de klok 57 jaar terug met deze geweldige Ferrari’s!

 

De Ferrari Sharknose was onder meer oppermachtig tijdens de Grand Prix van Nederland, op 22 mei 1961 op het circuit van Zandvoort. Hill, Von Trips en Richie Ginther zorgden ervoor dat Ferrari de volledige eerste startrij van drie auto’s innam. Von Trips won de race, de eerste zege voor de Sharknose. Hill stelde de tweede plaats veilig, Ginther eindigde als vijfde.

 

blank

 

blank

 

Een ander hoogtepunt van de zaterdag dat we zeker nog even moeten noemen, was zonder twijfel de eerste van de beide wedstrijden voor de FIA Historic Formula 3 European Cup, de competitie voor Formule 3-auto’s gebouwd tussen 1971 en 1985, die tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort van dit jaar voor het eerst gehouden werd. Met zo’n 30 auto’s werd er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de rijke Formule 3-historie van Circuit Zandvoort.

 

Het programma voor de zondag zag er ook veelbelovend uit, maar helaas hadden wij voor die dag nog wat andere plannen. De zaterdag was echter top en de organisatie had zijn zaakjes goed voor elkaar. We kijken nu al uit naar het programma van volgend jaar.


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*