MENU

Trippen met de Porsche van Janis Joplin

Zondag 6 december 2015 om 21:15 door Frank Schippers

Slechts twee jaar voor haar overlijden in 1970, kocht Joplin deze Porsche 356 bij een Amerikaanse dealer. Oorspronkelijk was de 356 Cabriolet wit, maar aangezien Joplin alleen van witte konijnen hield, werd haar Porsche snel onder handen genomen. Niet echt een klusje dat ze bij de Porsche-dealer kon neerleggen: ze vroeg vriend Dave Richards om de Porsche van een kleurrijk tafereel te voorzien en voor 500 dollar ging Richards helemaal los met zijn verfdoosje. Hij doopte zijn creatie de ‘History of the Universe’. Op het linker voorspatbord staat een afbeelding van Joplin en haar bandleden, daarnaast schilderde hij zeer kleurrijke vlinders, paddestoelen, landschappen en andere flower power kenmerken waarmee de Porsche van Joplin een opvallende verschijning werd.

 

porsche 356 janis joplin

 

Joplin was gek haar Porsche en reed er het halve land mee door. Aangezien het zo’n opvallende auto was, wisten fans meteen dat het haar Porsche was en er zaten bijna altijd briefjes van die fans onder de ruitenwissers. De kleurrijke 356 werd ook nog een keer gestolen en overgespoten in grijs, maar nadat ze Porsche terug had, bleek een garage in staat om alleen de grijze lak te verwijderen.

 

Na het overlijden van Joplin bleef de Porsche in het bezit van haar familie en maakte haar manager, Albert Grossman, een aantal jaren gebruik van de auto. Daarna kwam de auto terug bij de familie, maar het psychedelische kunstwerk zag er niet al te fraai meer uit. De familie besloot daarop de auto terug te brengen in originele staat. Begin jaren negentig werd besloten de Porsche te restaureren en het originele psychedelische design opnieuw aan te brengen.

 

porsche 356 janis joplin voorzijde

 

porsche 356_ janis joplin

 

porsche 356 janis joplin achterzijde

 

Vanaf 1995 staat de auto tentoongesteld in het Rock ’n Roll Hall of fame in Cleveland. De familie heeft nu besloten de Porsche te koop aan te bieden op 10 december aanstaande in New York op de ‘Driven by Disruption’ sale. De verwachting is dat dit kleurrijke unieke exemplaar maar liefst 400 duizend dollar op zal brengen. Dit heeft alles natuurlijk te maken met de bijzonder eigenaar. We zien het niet gebeuren dat de nieuwe eigenaar hem even kaalschuurt en dan weer strak wit maakt, maar je weet het nooit.

 

The Story of Janis Joplin's 1965 Porsche 356C Cabriolet

 

Overigens is de veiling in New York best bijzonder want de selectie van oldtimers die onder de hamer gaat is spectaculair te noemen. Klik hier om door de catalogus te bladeren


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's