MENU

De enige Porsche 911 PS Spyder

Zaterdag 24 mei 2014 om 08:09 door Frank

Uhm, Porsche heeft toch nooit een spyder gemaakt van de 911? Nee, dat klopt. Porsche niet. Maar dan is er altijd wel iemand te vinden die dat toch een goed idee vindt. In dit geval was dat Paul Stephens die een Porsche 911 3.2 Targa uit 1989 koos als de (on)gelukkige donor auto. Een one-of-a-kind Porsche 911 PS Spyder.

 

Porsche 911 PS Spyder 1989

Porsche 911 PS Spyder gebaseerd op een 911 3.2 Targa uit 1989

 

Paul Stephens

Paul Stephens is geen onbekende als aankomt op de liefde voor klassieke Porsches: hij is goed bekend in de Porsche gemeenschap als een onafhankelijke specialist. Maar dit project was wel een beetje anders dan zijn gebruikelijke werkzaamheden en in plaats van een ouder model helemaal in ere herstellen, besloot hij om dit keer de 911 te transformeren tot een unieke Spyder.

 

Regels voor een Spyder

Voor een echte spyder gelden wel een aantal regels zoals laag gewicht, lage weerstand, weinig of geen voorruit en geen dak. Dat klinkt als een haalbaar lijstje maar je begint wel met een 911 Targa van 1300 kilo met een duidelijke voorruit en ook nog wel een soort van dak ook al kun je er een stukje uit halen. Stephens verwijderde de schermen voor en achter, de rollbars en het grootste gedeelte van het verwarmingssysteem. Daarnaast sneuvelden ook de forse originele bumpers van de auto en verving hij deze door zelfontworpen alternatieven. Door een aantal stalen onderdelen ook nog eens te vervangen door aluminium was het dieet voor deze auto compleet en kwam het gewicht op 950kg.

 

De Porsche 911 PS Spyder is zeker waar het de body betreft flink aangepakt ook al is de 911 er zeker nog in te herkennen, vooral aan de voorzijde. De bagageruimte afdekking met twee bulten is gemaakt van aluminium en geeft de auto de oorspronkelijke Spyder-look tot aan de rode lederen hoofdsteunen. Een andere duidelijk Spyder element is de ondiepe Perspex voorruit.

 

Porsche 911 PS Spyder 1989 interieur

Interieur van de Porsche 911 PS Spyder

 

Porsche 911 PS Spyder 1989 klokken

De aangepaste klokken van de Porsche 911 PS Spyder

 

Het interieur van de Porsche 911 PS Spyder

De bestuurder zit meer naar het midden dan in een standaard 911, wat betekent dat de offset van de pedalen minder is. Dit thema wordt voortgezet in het interieur, door zijn jarenlange ervaring in het omgaan met dit soort auto’s weet hij subtiele maar effectieve veranderingen te maken tot in de kleinste details. De wijzerplaten lijken de oorspronkelijke Stuttgart items, maar zijn iets aangepast zodat ze goed af te lezen zijn door het kleinere stuurwiel heen. Hetzelfde geldt voor de pookknop welke een een getrouwe weergave is van een pre-1973 model, maar dan opnieuw gemaakt om de het patroon van de huidige versnellingsbak weer te geven.

 

Porsche 911 Spyder PS 1989-2

Porsche 911 PS Spyder

 

Er zitten meer dan 2000 manuren in Paul Stephen’s 911 Spyder, die werd gebouwd als een one-off en waarmee hij alle niveaus van vakmanschap binnen zijn bedrijf wilde laten zien. Over smaak valt uiteraard te twisten. Er is in ieder geval één persoon die deze unieke Porsche mooi vond want de auto is inmiddels verkocht en stond in 2013 op het Festival of Speed in Goodwood.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's