MENU

Kies de juiste acculader

De keuze voor een acculader is uiteraard afhankelijk van de accu maar ook van de toepassing. Om ervoor te zorgen dat je klassieker altijd klaar is voor gebruik, is een acculader een mooie oplossing. Wat eigenaren ook vaak doen is buiten het seizoen de accu helemaal afkoppelen, maar dan nog is het goed om deze met een druppelaar wel in conditie te houden.

 

Klik hier voor onze top 10 acculaders voor je oldtimer

 

Wanneer een accu elke keer volledig ontlaadt en dan weer geladen wordt, komt dit de levensduur niet ten goede. Daarnaast is het vaker rijden van kleine stukjes ook niet bevorderlijk voor de levensduur, net als het niet goed vast zitten van de accu. Zo nu en dan even controleren kan dus geen kwaad en bij gezond gebruik kan een accu zo’n vijf jaar mee.

 

accu controleren en onderhouden

Oxidatie van de accupolen kan wijzen op problemen

 

Maar goed. We hadden het over de acculader. Om de juiste acculader te kiezen, zijn een aantal factoren van belang: type accu, voltage van de accu en de capaciteit van de accu.

 

1. Het type accu

Er zijn verschillende soorten accu’s. De meeste accu’s dienen geladen te worden met 14,4V, maar uiteraard zijn hier uitzonderingen op.

 • Standaard accu
  De meeste standaardaccu’s dienen geladen te worden met 14,4V. De meeste 12V-laders kunnen deze klus prima klaren.
 • Calcium accu
  De meeste calcium accu’s dienen geladen te worden met een voltage van 14,7 of 14,8V.
 • Gel accu
  De meeste gel-accu’s moeten geladen worden met 14,4V of 14,2V.
 • AGM accu
  De meeste AGM-accu’s kunnen het beste geladen worden met een voltage van 14,7V.

 

2. Het voltage van de accu (dit is de elektrisch spanning op de accu)

Acculaders zijn te verdelen in de voltages 6, 12 of 24 volt of een combinatie hiervan. De meest verkochte lader is de 12V-lader. Alleen voor vrachtwagens, tractoren, grote boten, etc. kan het zijn dat er een 24V-lader nodig is. In het geval van een oldtimer is er meestal een 6V-lader nodig.

 

3. De capaciteit van de accu (hoeveel stroom de accu kan leveren)

Op je accu staat als het goed is de capaciteit vermeld, meestal uitgedrukt in ampère-uur (Ah). Deze waarde ligt meestal ergens tussen de 10 Ah en 200 Ah, afhankelijk van het type accu. Soms staat er een CCA-waarde vermeld. Dit is het geval bij accu’s die in korte tijd juist veel stroom moeten leveren, zoals start accu’s.

 

Het is natuurlijk van belang dat je de juist lader voor uw accu aanschaft. Raadpleeg bij twijfel altijd de instructies die bij je accu horen om te zien met welk voltage geladen dient te worden. Zorg dat je altijd goed alle gegevens controleert want een verkeerde voltage kan schade veroorzaken aan zowel de accu als de lader.

 

Accu los koppelen

Bij het loskoppelen van de accu moet de volgende volgorde worden aangehouden: Geef toegang tot de accu vrij. Verwijder mogelijk aanwezige plastic beschermkappen en afdekking zodat je goed bij de accu kunt. Maak de klem op de negatieve connector als eerste los. Verwijder de connector van de negatieve pool en zorg dat deze niet in weg hangt. Verwijder vervolgens de positieve connector, met inachtneming van dezelfde handelingen als gelden voor de negatieve pool. Na deze handelingen kun je doorgaan met het demonteren van de accu.