MENU

Lederen bekleding onderhouden en verzorgen

Eén van de mooie dingen aan veel klassiekers is de lederen bekleding. Natuurlijk heeft niet elke klassieker een lederen interieur maar als het erin zit, geeft het iets extra’s. Het is mooi, het ruikt bijzonder en het heeft een structuur die het speciaal maakt. En als je het goed bijhoudt dan behoudt het alledrie die eigenschappen.

 

Leer heeft een lange levensduur en is slijtvast, toch heeft het regelmatig onderhoud nodig om deze kwaliteiten te behouden. Lederen bekleding in een auto krijgt het gewoon best zwaar te verduren door het in- en uitstappen, zweet, felle zonnestralen, chips- en cola-resten op de achterbank, spijkerbroeken die schuren. Dit alles komt het leer niet ten goede. Het leer kan slijten, verkleuren, uitdrogen en op den duur zelfs gaan scheuren.Verzorging van je lederen bekleding

Wanneer je dit op zijn beloop laat en het leer niet onderhoudt, zullen de gebruikssporen steeds zichtbaarder worden en zal het leer uiteindelijk onherstelbaar beschadigd raken. Het kan gaan barsten en gaan scheuren. Om de levensduur van lederen bekleding te verlengen en de schoonheid ervan te behouden, is regelmatige (1 x per kwartaal) verzorging belangrijk. Hierbij is het van groot belang dat de juiste verzorgingsproducten gekozen worden. Leer is een natuurlijk materiaal, waar je niet zomaar ieder poetsmiddel op kunt gaan smeren. Er zijn veel producten op de markt, speciaal gericht op het verzorgen van lederen bekleding. Vraag aan de specialist in de winkel wat hij je zou aanraden voor jouw oldtimer of kijk online naar producten die niet agressief zijn.

 

lederen bekleding

 

Tijd voor een behandeling van je lederen interieur

Je weet dat het tijd wordt voor een verzorgingsbeurt als het leer minder soepel wordt. Dit kun je testen door op je leren bekleding te duwen. Wanneer dit heel langzaam omhoog komt dan wordt het tijd voor een behandeling. Wanneer je aan de slag gaat met het juiste middel, begin je uiteraard met het schoonmaken. Doe dit stukje voor stukje zodat je goed kunt zie of je alles gehad hebt en de bekleding goed schoon is. Na het reinigen is het tijd voor een voedend verzorgingsmiddel. Het leer neemt de voedingsstoffen op en het wordt een stuk soepeler. Wanneer je nu op het leer drukt, zal het veel sneller terugveren. Een goed teken!

 

Maserati spider zagato lederen bekleding

 

Ik was altijd wel een paar uur bezig met mijn Maserati Spider. Weliswaar geen stoelen achterin, maar het halve dashboard en de deuren waren ook allemaal met leer bekleed. Eerst helemaal reinigen en dan de voedende creme erop. Het klinkt bijna als een Nivea-commercial. Het loonde wel altijd de moeite want het interieur zag er altijd top uit na zo’n behandeling.