Je oldtimer verkopen

Je oldtimer verkopen, (bijna) altijd jammer want dat is meestal niet waarom je hem gekocht had. Maar goed, voor verkoop zijn de meest uiteenlopende redenen te bedenken: gezinsuitbreiding, geen tijd meer, toe aan iets anders, een heel goed bod, of je hebt het geld gewoon nodig. Voor alle situaties geldt dat het het beste voor jou als verkoper is dat je geen haast hebt. Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat je een fantastisch bod hebt gehad, dan is het gewoon een topverkoop uiteraard.

 

oldtimer verkopen

 

Prijs oldtimer bepalen

Hoe bepaal je de prijs van jouw oldtimer? Je wilt niet te hoog gaan zitten want dan komt er geen kip. En je wilt je oldtimer verkopen, maar hem ook niet voor te weinig van de hand doen. Online vergelijken is een prima begin en geeft een goed beeld van de waarde van jouw auto. Kijk zeker ook over de grenzen, dat doen kopers namelijk ook. Je kunt dan ook bepalen of jouw exemplaar in een dusdanig goede staat is dat jouw prijs wellicht wat hoger kan zijn. Zorg dan ook dat je goede foto’s hebt en een goede beschrijving die de vraagprijs onderbouwt.

 

taxateur en taxatierapport

Wat altijd helpt is om je auto te laten taxeren. Deze mensen hebben veel ervaring in het vaststellen van een marktconforme prijs en weten ook waar ze op moeten letten om de juiste waarde te bepalen. Dit wordt ook vastgelegd in een document: het taxatierapport. Overigens is het niet zo dat de taxatiewaarde per definitie de verkoopprijs is. Dit is meestal niet het geval en heeft alles te maken met de markt, de populariteit van het type oldtimer en de toestand waarin het voertuig zich bevindt.

 

Zelf je oldtimer verkopen

Het verkopen van je oldtimer kun je op een aantal manieren doen. De goedkoopste manier lijkt om het zelf te doen. Briefje aan het raam en een advertentie op marktplaats kunnen prima werken. Alleen weet ik uit eigen ervaring dat daar vaak niet de meest serieuze kopers op af komen. Bovendien is het wel zo fijn als je kwalitatief goede foto’s hebt en een omschrijving die een beetje lekker leest. Want zeg nou zelf, daar kijk je zelf ook naar als je een klassieker zoekt. Een ander ding is dat je op geen enkele wijze garantie kan bieden en ook weinig kunt met potentiële kopers die wellicht iets in te ruilen hebben. Dan is er nog een ander belangrijke factor die de afweging om zelf te verkopen waard is: tijd. Verkopen kost je gewoon tijd. E-mailen, bellen, mensen die willen langskomen en dan het liefst op tijden die jou niet uitkomen. Hopen dat ze ook komen opdagen. Onderhandelen, nog een keer willen komen kijken…Ik doe het in ieder geval niet meer en laat mijn auto’s verkopen wanneer nodig.

 

Houd er overigens rekening mee dat je je auto op straat binnen de bebouwde kom niet te koop mag aanbieden. Dit was al zo, maar vanaf 2012 kun je er zelfs een bekeuring krijgen als je op deze manier je auto probeert te verkopen.

 

Oldtimer verkopen in consignatie

Een interessante oplossing kan zijn om je klassieker door een specialist te laten verkopen. Je bepaalt dan samen de verkoopprijs en dit wordt vastgelegd in een consignatieovereenkomst. Specialisten hebben vaak ook een groot (wereldwijd) netwerk, dus is de kans groter dat je auto een goede koper gaat vinden. Zorg er altijd voor dat je heldere afspraken maakt en deze op papier zet, dat voorkomt meningsverschillen.

 

klassieker verkopen

 

Het kan natuurlijk ook dat de specialist jouw auto zo interessant vindt, dat hij hem gewoon zelf koopt en hem vervolgens doorverkoopt. Dan is het gewoon een rechtstreekse verkoop en hoef je dus niet te wachten op een derde partij die interesse toont.