MENU

Wat je nog niet wist over James Bond’s auto’s

Zaterdag 14 november 2015 om 21:04 door Frank Schippers

Spectre al gezien? Daniel Craig kruipt als James Bond weer lekker achter het stuur van een Aston Martin. Van alle films is de DB5 zonder twijfel de meest iconische auto, maar Bond was niet altijd trouw aan het Britse merk. Hij stapte eerder onder andere in een Sunbeam Alpine (Dr. No), een Bentley Mark IV (From Russia With Love), een Toyota 2000 GT (You Only Live Twice), een Lotus Esprit (The Spy Who Loved Me) en een BMW Z8 (The World Is Not Enough). Hoewel 007 in elke film wel een of meerdere fraaie bolides tot zijn beschikking heeft, betekent dat niet dat hij hiermee alle geheimen van die auto’s prijs geeft. Laten we eens kijken naar de Aston Martin DB5 uit Goldfinger en de BMW Z8 uit The World Is Not Enough….maar heren van Klassiekerweb, die laatste is toch helemaal geen klassieker? Die is net 15 jaar oud? Klopt, maar we vinden het een mooi verhaal en we zijn in een gekke bui.

 

James Bond en zijn Aston Martin DB5

Gerelateerd model

Aston Martin DB5 JB

DB5

De Aston Martin DB5 uit Goldfinger maakte van James Bond een film icoon. Een schitterende auto met verborgen wapens, een schietstoel en alle andere technische snufjes die een geheim agent in zijn auto zou moeten hebben. Het is algemeen bekend dat de oorspronkelijke werkende gadget auto uit de film verdween in 1997, maar de verhalen eromheen zijn een Bond-waardig mysterie.

 

De Aston Martin met chassis DP / 216/1 was een ontwikkelmodel / prototype voor de DB5 en daarmee ideaal voor het ombouwen naar een auto met gadgets. De rode coupé werd overgespoten in zilvergrijs en kreeg echte werkende gadgets zoals oliespuiten, een kogelschild, en draaiende nummerplaten. Dit prototype werd vergezeld door een productie DB5. Zodra alle shot waren gedraaid, werd de auto terug naar Aston Martin gebracht waar de gadgets werden verwijderd en de DP / 216/1 werd verkocht aan een particulier in 1968.

 

james bond aston martin db5

 

aston martin db5 kogelvrij scherm

 

Filmliefhebbers kunnen deze coupé op waarde schatten en dit exemplaar kreeg een gadget-status en werd voor een aanzienlijk hogere prijs dan standaard DB5’s verkocht. In 1986 werd de auto gekocht voor $ 275.000 door Anthony Pugliese, een vastgoedontwikkelaar uit Florida die bekend stond om zijn collectie van popcultuur items. Zo had hij ook Christopher Reeve’s Superman kostuum en de Colt .38 van Jack Ruby waarmee hij Lee Harvey Oswald doodschoot, in zijn collectie.

 

Hij had de auto meer dan een decennium in zijn bezit en deze stond in een opslag in het zuiden van Florida. In de nacht van 18 juni 1997, braken dieven in op de kleine Boca Raton Airport en stalen de DP / 216/1 uit de hangar waar hij stond. Er waren die avond geen vluchten en dus werden bezoekers niet opgenomen door het camerasysteem. Het totale gebrek aan aanwijzingen liet de fantasie de vrije loop waarbij ook scenario’s van verzekeringsfraude de revue passeerden. Deze zaak is nog altijd onopgelost en ondertussen heeft de verzekeringsmaatschappij $ 4.200.000 uitgekeerd voor de beroemde Aston Martin.

 

Het bijzonder is dat de auto ten tijde van de diefstal niet compleet was. Een aantal originele items waren niet op de auto aanwezig toen deze werd gestolen, waaronder de volledige set van badges, die een 10 jaar later werden verkocht voor meer dan $ 5500.

 

Toch is het verbazingwekkend dat de zaak van Bond’s originele Aston nog niet is opgelost en elk veilinghuis droomt ervan om deze Aston te veilen, mocht hij weer opduiken. De stijgende vintage markt betekent dat DB5’s zijn al voorbij de $ 1.000.000 grens zijn waarbij voor dit exemplaar de woorden “prototype” en “movie legend” en deze diefstal ongetwijfeld de prijs verder opstuwen. Er moet minstens 1 persoon zijn die het lot van deze DB5 kent. De vraag is of dit ooit opgelost gaat worden.

 

James Bond en zijn BMW Z8

In 1995 werd BMW een nieuwe Bond partner. Ze hadden de film Goldeneye gebruikt om de Z3 roadster te lanceren en wilden dit succes graag voortzetten met de introductie van de BMW Z8 in The World Is Not Enough. Maar hier was BMW eigenlijk een beetje te enthousiast voor de film uit 1999. Rond de eeuwwisseling begon de interesse in klassiekers toe te nemen en in dat licht was de introductie van de Z8 een mooi vooruitzicht aangezien dit model duidelijke overeenkomsten had met de BMW 507. Het feit dat de Z8 zijn opwachting zou maken in de nieuwe Bond-film zou zeker helpen in de verkoop.

 

BMW Z8 replica

 

Er was echter een probleempje: het productieschema van de film viel samen met het testen van prototypes, en een pre-productie Z8 was nog niet beschikbaar voor de film. In plaats daarvan werd het definitieve ontwerp ter beschikking gesteld en werden aan de hand van dat ontwerp glasvezel panelen op een kit car chassis gemonteerd voor de opnames van de film. Deze replica’s moesten echter wel ​uitzonderlijk nauwkeurige exemplaren zijn, omdat de release van de film een paar maanden voor de officiële lancering van de Z8 zou plaatsvinden en de film dus een belangrijk onderdeel vormde van het publieke debuut van de Z8.

 

BMW Z8 replica geen naden

 

Deze replica’s waren dus van kunststof en om tijd en moeite te besparen kregen deze film auto’s ook geen cut lijnen in de kap, romp, en de meeste spatborden. Het enige dat daadwerkelijk open kon waren de deuren omdat Pierce Brosnan nu eenmaal 007 speelde en niet Bo of Luke Duke.

 

Overigens kun je hier een uitgebreide lijst vinden van de bolides waar Bond allemaal in gereden heeft.


Ook interessant


Gerelateerde merken