MENU

Het verhaal achter de Spirit of Ecstacy

Donderdag 5 juni 2014 om 08:29 door Frank

Spirit of Ecstacy, zo’n naam schept verwachtingen. Bijna elke auto heeft voorop de motorkap of in de grille zijn logo zitten. Meestal een bescheiden stukje branding in de vorm van een badge en dan bijvoorbeeld nog een merk als Mercedes die iets verder gaat met de iconische ster. Maar dan is er natuurlijk altijd een merk dat dit echt tot een kunst weet te verheffen: in dit geval Rolls-Royce met haar “Spirit of Ecstacy”. Is het over the top? Ja, maar bij een Rolls-Royce mag dat!

 

spirit of ecstasySpirit of Ecstacy

 

De “Spirit of Ecstacy” is de naam van de mascotte die al sinds 1911 op de radiator van de Rolls-Royce prijkt. Het is een ontwerp van Charles Sykes, gebaseerd op actrice en model Eleanor Thornton (1880-1915). Het iconische beeldje stelt een dame voor die voorover buigt met haar armen naar achteren gestrekt waarbij haar kleding uitwaaiert. Hierdoor lijkt het of ze vleugels heeft. Tot 1914 werden deze beeldjes standaard uitgevoerd in zilver, daarna werd overgestapt naar een verchroomde of nikkelen versie. De reden laat zich raden: diefstal.

 

Het verhaal achter de Spirit of Ecstacy

De “Spirit of Ecstacy”, ook wel “Emily”, “Silver-Lady” of “Flying Lady”, genoemd, staat symbool voor de geheime liefde tussen John Walter Edward Scott-Montagu en zijn maîtresse, en model voor de mascotte, Eleonora Velasco Thornton. Een liefdesverhouding die en dramatische afloop zou kennen.

 

Op 22 jarige leeftijd werd Eleonora Thornton de secretaresse van Scott-Montagu werd. Zij hadden daarna ruim tien jaar een geheime relatie. Scott-Montagu trouwende met Cecil Victoria Constance, maar de geheime liefdesaffaire met Thornton werd voortgezet.

 

Thornton kwam om bij de scheepsramp met de SS Persia op 30 december 1915 toen zij samen met Scott-Montagu op weg was naar India. Het schip werd bij Kreta, zonder enige waarschuwing, door een Duitse onderzeeboot getorpedeerd en zonk. Scott-Montagu overleefde deze ramp.

 

The Whisper

Scott-Montagu gaf zijn vriend Sykes de opdracht om een persoonlijke mascotte voor zijn Rolls-Royce Silver Ghost te ontwerpen. Sykes koos Thornton als model en maakte een ontwerp van een figuur met wapperende kleding en met haar vinger op de lippen gedrukt als symbool voor haar geheime verhouding. Dit beeldje werd “The Whisper” gedoopt. Een functionelere uitleg is dat de vinger bij de lippen symbool staat voor de stille motor.the whisper Rolls-Royce

 

De allereerste Rolls-Royce-modellen hadden helemaal geen mascotte, wel gewoon het Rolls-Royce logo. Dit was voor veel kopers niet voldoende en er waren meerdere eigenaren die een eigen mascotte aanbrachten op hun auto. Rolls-Royce zag dit ook en besloot vanaf 1910 om elk model standaard te voorzien van een ‘Spirit of Ecstacy’. De mascotte moest de “geest van Rolls-Royce” symboliseren: mystiek, snelheid, stilte, comfortabele rijeigenschappen en schoonheid.

 

Sykes heeft het beeld van de godin Nikè bekeken in het Louvre, maar was naar eigen zeggen niet onder de indruk van dit beeld. Volgens hem moest het ontwerp meer vrouwelijkheid vertegenwoordigen. Het was weer Thornton die hij in gedachten had. Deze nieuwe versie werd in februari 1911 gepresenteerd. Sommige critici en fans van de Royce-Rolls gaven de “Spirit of Ecstacy” de dubieuze bijnaam “Ellie in her Nightie”, (Elly in haar nachtjapon).

 

De “Spirit of Ecstacy” was aanvankelijk een extra optie, maar in de praktijk werd het vanaf de jaren 1920 op bijna alle modellen standaard geleverd. In 1920 verscheen de eerste vergulde versie, uiteraard als optie en tegen meerprijs.

 

Verschillende versies van de mascotte

Door de jaren heen zijn er inmiddels al elf uitvoeringen van de mascotte verschenen. Sykes kreeg in de jaren ’30 nogmaals de opdracht om de mascotte aan te passen voor de sportmodellen van Rolls-Royce.

 

spirit of extacy versionsVerschillende versies door de jaren heen

 

The Kneeling Lady
“The Kneeling Lady” (De knielende dame) werd onthuld op 26 januari 1934, en was onmiskenbaar geïnspireerd op Eleonora, hét symbool van de Rolls

 

The Flying Lady
In de Verenigde Staten kreeg de mascotte de naam “The Flying Lady” en is iets anders dan de Engelse versie, namelijk meer voorovergebogen.

 

Moderne Spirit of Ecstacy
saint george Rolls-RoyceDe laatste “Spirit of Ecstasy” is iets meer dan 7,5 cm hoog en standaard uitgevoerd in roestvast staal. De opties voor zilver of zelfs 24 karaats goud zijn er echter ook nog steeds. Om diefstal tegen te gaan verdwijnt, wanneer de auto wordt uitgeschakeld, de Spirit automatisch achter een luikje op de radiator. Bij de laatste modellen verdwijnt de Spirit automatisch wanneer de auto, ongeacht vanuit welke hoek, geraakt wordt. Dit is uiteraard gedaan om te voorkomen dat een voetganger op vervelende manier “de Spirit of Extasy” van dichtbij kan bekijken.

 

St. Joris te paard

De Rolls-Royce Phantom IV uit 1950, van toen nog prinses Elizabeth, heeft een uitzonderlijk beeldje op de radiator staan, namelijk dat van St. Joris te paard in gevecht met een slang.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*