MENU

Spectaculaire historische circuit crashes

Donderdag 21 januari 2016 om 00:17 door Frank

Een circuit crash is spectaculair en angstaanjagend tegelijk. Het Britse Pathé is weer eens de archieven ingedoken en heeft dit keer een filmpje op Youtube gezet met een zestal spectaculaire circuit crashes uit de racehistorie onder de titel “The things that go vrooom!”.

 

*** Kleine opmerking aan het begin van dit artikel: de beelden zijn behoorlijk heftig en kunnen als schokkend ervaren worden. Kijken van de beelden is dus op eigen risico! ***

 

crash silverstone

Beeld: Pathé

 

Crash op LeMans in 1955

De meest beruchte circuit crash is zonder twijfel de verschrikkelijke crash tijdens LeMans in 1955 waarbij delen van de Mercedes-Benz 300 SLR van Pierre Levegh het publiek in gekatapulteerd werden en een van de grootste ongelukken uit de geschiedenis van de autosport veroorzaakten. Levegh had zijn stoeltje in de race bemachtigd omdat hij drie jaar eerder zichzelf aardig in de kijker had gereden bij Mercede-Benz door 23 uur non-stop te racen tijdens dezelfde 24 uur van LeMans. Dit leverde behoorlijk tijdwinst op maar was uiteraard volstrekt onverantwoord.

 

Tijdens de race ging het gruwelijk mis. De 24 uur van Le Mans begon op 11 juni 1955, met Pierre Levegh achter het stuur van de #20 Mercedes Benz 300 SLR. De concurrentie tussen Mercedes, Jaguar, Ferrari, Aston Martin en Maserati was zeer fel en er werd gevochten voor kopposities door al deze merken. Twee uur na de start van de wedstrijd, om 18:26 lokale tijd, reed Levegh aan het einde van de 35e ronde vlak achter de Jaguar D-Type van Mike Hawthorn die op de eerste positie reed. Hawthorn had zojuist de langzamere Austin-Healey 100 van Lance Macklin ingehaald toen hij begon af te remmen voor zijn pitstop.

 

circuit crashes lemans 1955

Beeld: Pathé

 

Hawthorns Jaguar was voorzien van schijfremmen en remde daarmee beduidend sneller af dan de concurrerende Mercedes van Levegh. De plotselinge rem-actie van Hawthorn zorgde ervoor dat de zojuist ingehaalde Austin-Healey moest uitwijken naar het midden van de baan, zodat deze de Jaguar niet zou raken. Helaas zag Lance Macklin de snel naderende Pierre Levegh en Juan Manuel Fangio over het hoofd. Fangio reed op dat moment tweede en stond op het punt Levegh op een ronde te zetten. Levegh had op dat moment geen tijd om te reageren en raakte de linker achterkant van de Austin-Healy van Macklin en werd gelanceerd naar de linkerkant van de baan, waar hij hard in aanraking kwam met een dam van aarde, bedoeld om de toeschouwers te beschermen. Vervolgens scheurde de brandstoftank en dit zorgde ervoor dat de carrosserie, die gemaakt was van een magnesiumlegering, ook vlam vatte.

 

Meeste doden tijdens circuit crash op Indianapolis

Maar ook tijdens de Indy 500 was het regelmatig raak en waren niet alleen coureurs maar ook toeschouwers slachtoffer van een circuit crash omdat het publiek (tegenwoordig wel 400.000 man!)toen nog veel dichter bij de baan stond met nauwelijks afscherming. Dit had alles te maken met de destijds gebrekkige technieken en kennis over veiligheid. Het is eigenlijk onvoorstelbaar om te zien hoe de coureurs zonder enige bescherming anders dan een helmpje in hun bolides met grote snelheid over het circuit vlogen. Alleen al de krachten die de coureurs te verduren kregen aan hun hoofd en nek is iets wat we ons tegenwoordig nog amper kunnen voorstellen.

 

crash indianapolis

Beeld: Pathé

 

Tegenwoordig zijn de veiligheidsmaatregelen voor zowel de coureurs als het publiek zeer uitgebreid en door vele incidenten in het verleden steeds verder aangescherpt waardoor bij een crash de gevolgen minder vaak slachtoffers eisen. Toch blijft de autosport een gevaarlijke hobby voor zowel de bestuurders als de toeschouwers maar zijn tegelijkertijd het spektakel en de snelheid twee belangrijke ingrediënten die de sport ook vandaag de dag nog zo mateloos populair maken.

 

6 Spectacular Car Crashes: Grand Prix Drivers | British Pathé

Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*