MENU

62 jaar oude Elektrische DKW Schnellaster gaat met pensioen

Donderdag 19 februari 2015 om 19:50 door Frank Schippers

Tussen 1955 en 1962 bouwde DKW een beperkte oplage van de elektrische versie van zijn Schnellaster Kastenwagen bestelauto. Van dit guitige busje met suicide doors werden slechts 100 exemplaren geproduceerd waarvan er vandaag de dag nog maar twee te vinden zijn op onze aardbol. Na een restauratie door Audi Tradition, is een van deze twee overlevende Elektro Schnellaster bestelwagens geplaatst in het Audi museum in Ingolstadt, Duitsland.

 

audi schnellaster

DKW Schnellaster Kastenwagen

 

De 100 exemplaren waren bedoeld voor de openbare nutsbedrijven, de batterij-fabrikanten en andere commerciële gebruikers die het geen probleem vonden om met een busje rond te rijden met een actieradius van 80 km en een topsnelheid van 40 km/u. De Elektro Schnellaster kreeg in plaat van een tweetakt driecilinder motortje een vijf kilowatt (6.7 mechanische PK’s) elektromotor. Stroom werd geleverd door twee uitneembare trays batterijen, die een gecombineerd vermogen van 80 volt en een vermogen van 200 ampère-uur genereerden.

 

De busjes waren bedoeld om in steden en kleine gebieden mee rond te rijden. Ten minste één van de Elektro Schnellaster busjes had een thuis gevonden op het eiland Wangerooge, een eilandje met een oppervlakte van minder dan twee vierkante mijl in de Noordzee. Afgezien van brandweerwagens, waren auto’s met verbrandingsmotoren verboden op Wangerooge, waardoor de DKW de ideale keuze was. Als een bewijs van de duurzaamheid van de Elektro Schnellaster, werd het busje gerestaureerd door Audi en gebruikt als shuttlebusje in de jaren 1970 om passagiers van de haven naar het treinstation en hotels te brengen.

 

audi schnellaster restauratie

 

audi schnellaster elektromotor

 

audi schnellaster elektrisch

In volle glorie hersteld!

 

Het model was een van de eerste voertuigen geassembleerd door het herboren naoorlogse Auto Union dat was verhuisd naar Ingolstadt waarmee de gehele DKW Schnellaster lijn een speciale betekenis heeft voor Audi. Het was voor het Duitse merk ook niet meer dan logisch dat het busje gerestaureerd moest worden en met zijn pensioen een plekje moest krijgen in het museum. Als klap op de vuurpijl bracht Audi dit exemplaar nog een keer terug naar het kleine eilandje in de Noordzee voor een fotoshoot.

 

Werbefilm DKW Meisterklasse 1950

DKW ist wieder da!

Ook interessant


Gerelateerde merken

Reactie op “62 jaar oude Elektrische DKW Schnellaster gaat met pensioen”

  1. Bruno De Ridder says:

    Mijn vader heeft 3 zulke schnelllasters gehad.Een tweecilinder, een drie cilinder en dan nog een drie cilinder met zijruiten.De laatse was een combi met uitneembare zetels.Wij reisden ermee naar Duitsland Oostenrijk Italie Frankrijk en Spanje.Een baanvaste goedsturende auto zijn tijd ver vooruit.
    Hij was ook garagist en samen met 2 broers verkochten ze DKW in Haasdonk-Beveren in Vlaanderen.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*