MENU

Roland en zijn rode Toyota Starlet

Donderdag 1 oktober 2020 om 17:19 door Frank

Of er niet een mooiere foto van zijn Toyota Starlet op onze site kon, want die foto die er nu op staat vond ie maar niks. Maar natuurlijk Roland, als jij mooiere foto’s hebt, dan plaatsen we die. Maar Roland had nog meer te vertellen over zijn Japanse liefje, lees maar…

 

Ze was wat verlegen aan het begin van de fotoshoot…

 

Gerelateerd model

Toyota Starlet 1978

Starlet

Roland is al ruim 25 jaar met zijn Japanse liefde. Da’s dus wel een relatie waarin je elkaar inmiddels aardig kent. Achteraf gezien was het eigenlijk toch wel liefde op het eerste gezicht. “Kijk dan, da’s toch een plaatje”, aldus Roland. Dat er door andere mannen regelmatig naar haar wordt gekeken, door vrouwen trouwens ook, is hij inmiddels wel gewend: “Ze gaat heus niet bij me weg hoor, daarvoor hebben wel al teveel met elkaar meegemaakt”. Hij kan best genieten van de aandacht die ze krijgt en we moeten toegeven: ze mag er zijn!

 

“Dat er door andere mannen regelmatig naar haar wordt gekeken, door vrouwen trouwens ook, is hij inmiddels wel gewend”.

 

Roland praat liefdevol over zijn rode driedeurs Toyota Starlet 1.2 Super de Luxe (KP62) met 54 PK op de achterwielen waar je met een vierbak tot 6000 toeren naartoe kunt schakelen. Ze mag dan de veertig inmiddels gepasseerd zijn, hij is nog lang niet op haar uitgekeken.

 

Deze Japanse gaat in rustige draf van 0 naar 100 km/u in 14,5 seconden en haalt als ze een goede dag heeft een respectabele topsnelheid van 150 km/u waarbij alle vier de cilinders dan vol aan het werk zijn. Ondanks veertig jaar en ruim 170.000 kilometers op de teller, snort nog als een tevreden poes in de vensterbank. De eerste generatie Starlets werd gebouwd tussen 1978 en 1985, met keuze uit een 1.0, 1.2 of 1.3 motor. Dit eerste model maakte nog gebruik van achterwielaandrijving. Hierdoor was en is het nog steeds een populaire auto in de tuningswereld. De eerste generatie Starlet werd ook geleverd als stationwagon.

 

blank

 

blank

 

blank

Fraaie scharnierende achterruitjes

 

Roland schafte het Japannertje ooit aan voor zijn andere liefde, maar vond haar zelf toch eigenlijk wel heel mooi. Ze begon als een boodschappenautootje, maar nu gaat ze eigenlijk alleen nog bij mooi weer de weg op en bij speciale gelegenheden. “Het is gewoon een ontzettend klein guitig autootje, klein maar fijn. En het is net alsof ze oogjes heeft die je aankijken”, aldus Roland. Dit exemplaar heeft nooit schade gehad en is nog volledig origineel, op de velgen na. En ondanks dat ze er nog strak uitziet na al die jaren, vindt Roland het innerlijk minstens net zo belangrijk.

 

toyota starlet interieur

Niet alleen mooi van buiten

 

blank

In elke goede relatie moet er ook geluisterd kunnen worden

 

Onder die speciale gelegenheden vallen uiteraard ook meetings waar enthousiastelingen komen kijken naar al het fraais dat Nederland op autogebied te bieden heeft. Zo stond Roland met zijn vuurrode Starlet ook op JAP Fest in Zandvoort tussen al het Japanse geweld. Uiteraard waren er ook de nodige Japanners te vinden, die zich vooral stonden te vergapen aan de Nissan Skylines waarbij er meer foto’s werden geschoten dan bij de Oscar-uitreikingen. Echter wist de kleine rode Starlet de show te stelen. “Op een gegeven moment draaide een van de Japanners zich om en zag mijn Starlet staan. Ik hoor hem iets schreeuwen tegen die andere Japanners. Ik verstond alleen maar ‘Starlet’ en toen renden ze allemaal naar mijn Starlet toe. De ene na de andere foto werd gemaakt. Was wel leuk om te zien, dat ie door hun ook zeer gewaardeerd werd. Ze bleven er maar bij staan”.

 

ほら、トヨタスターレット!
(Hora, toyotasutāretto!)

 

Of wat te denken van een Toyota Starlet als trouwauto? “Vrienden van ons gingen vorig jaar trouwen en vroegen mij, of ik een leuke trouwauto wist. Ik zei toen gekscherend of de mijne niet iets was, ervan uitgaande, dat die veel te klein zou zijn. Ze zeiden beiden meteen ‘ja’ – en later nog een keer natuurlijk – en zijn toen in de Starlet getrouwd. Ze hebben ervan genoten”.

 

Keer op keer zorgt zijn Japanse oldtimer voor een glimlach op ieder gezicht, vooral ook op zijn eigen gezicht natuurlijk. Als Roland nog een oldtimer mocht uitkiezen dan zou dat een Porsche 356B cabriolet worden. Maar voor nu geniet hij nog met volle teugen van zijn Toyota Starlet: “Vorig jaar heeft ze in het museum van de Duitse importeur van Toyota in Keulen gestaan. Op dit moment staat ze bij Toyota Peterman voor hun 40 jarig jubileum. Ik voel me er erg vereerd door. Een teken van waardering dat ik overal krijg voor de auto”.

 

Lees ook over:

  • Gerrit en zijn Pontiac Firebird
  • Henri en zijn Lotus Elan
  • Robert en zijn Citroën Traction Avant

  • Ook interessant


    Gerelateerde merken