MENU

Restauratie oude Porsche 911S door…Porsche

Vrijdag 8 januari 2021 om 08:54 door Frank

Porsche bouwt niet alleen gloednieuwe modellen met baanbrekende technologie aan boord, het merk heeft ook een eigen restauratieprogramma om oude modellen weer helemaal in hun originele staat te herstellen. Om hun eigen kunnen te etaleren, heeft Porsche onlangs de driejarige restauratie van een 911 S Targa uit 1967, een van de eerste geproduceerde Targa-modellen, gedetailleerd beschreven.

 

restauratieproject van Porsche

het restauratie object

 

De eigenaar, een oude verzamelaar en Porsche-liefhebber, ontdekte de auto in de VS. “De Targa stond daar bijna 40 jaar in een garage zonder deuren, afgedekt met een plastic zeildoek. De toenmalige eigenaar was de auto schijnbaar gewoon vergeten”, zegt Uwe Makrutzki, hoofd van Porsche Classic Factory Restoration bij Porsche AG. “De 911 S Targa is op 24 januari 1967 afgeleverd bij de Porsche-dealer Hülpert in Dortmund. De restauratie is voor ons een bijzonder project – een van de eerste 911 Targa-modellen heeft immers zijn weg terug gevonden naar Zuffenhausen.”

 

Gerelateerde auto

porsche 911 2.0 1963

Porsche 911 2.0

De filosofie van de afdeling Porsche Classic Factory Restoration is om de voertuigen zo natuurgetrouw mogelijk te restaureren. De zoektocht naar authentieke kleine onderdelen zoals kabelklemmen, rubberen doorvoertules en afdichtingspluggen voor de 2,0 liter S-motor bleek zelfs voor Porsche best moeilijk. “Replica-onderdelen van externe leveranciers zijn voor ons uitgesloten. Gelukkig kunnen we in dergelijke gevallen in onze ‘schatkist’ snuffelen”, zegt Makrutzki. Porsche Classic heeft niet alleen toegang tot het centrale magazijn met momenteel meer dan 60.000 verschillende originele reserveonderdelen: de in-house specialisten beschikken ook over de originele richtsets, framematen, databladen en technische tekeningen.

 

Met zijn geïntegreerde rolbeugel werd de Targa ontwikkeld als reactie op een verwacht verbod op cabrio’s in de Verenigde Staten. Dat verbod is er nooit gekomen, maar de Targa werd toch onthuld op de Frankfurt International Motor Show in 1965. De plastic achterruit van deze auto markeert het als een vroege versie want glazen achterruiten werden later in het modeljaar 1967 gebruikt. Porsche maakt nog steeds een 911 Targa, zij het met een ietwat ander en complexer dak

 

Dit model uit 1967 is ook een van de slechts 925 Targa S-modellen van de eerste generatie. Die auto’s werden pas gebouwd tussen eind 1966 en 1968. De 2,0-liter flat-6 S-motor levert 157 PK. Het vermogen wordt naar de achterwielen gestuurd via een handgeschakelde 5-versnellingsbak.

 

Oorspronkelijk geleverd in Duitsland, is de auto door de huidige eigenaar in de VS gevonden. Nadat hij als demonstrateur voor een Porsche-dealer had gediend, stond de Targa geparkeerd in een garage zonder deuren in Long Beach, New York, waar hij van 1977 tot 2016 stond. Tegen de tijd dat hij werd opgegraven, verkeerde de auto in een behoorlijk slechte staat, maar het was in ieder geval compleet.

 

Restaurateurs waren van plan moderne materialen te gebruiken voor het dak van de Targa, maar het had een andere structuur dan het origineel, wat de klant afkeurde. Dus moest er een nieuw dak gemaakt worden dat dezelfde structuur had. Als een voorstander van originaliteit, koos de klant ook voor een tweedelige zwarte laklaag, zoals in 1967 zou zijn aangebracht, in plaats van moderne poedercoating.

 

Het kostte volgens Porsche meer dan 1.000 uur werk om de restauratie te voltooien. De auto draagt nu zijn originele rode lak, met lakbeschermingsfilm, zodat er zonder angst voor steenslag kan worden gereden.

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

Foto: porsche.com

 

blank

Foto: porsche.com

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

Restoration process of a very special 911.

Porsche Classic Factory Restoration aan het werk

Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's