MENU

Race Legende: Sir Stirling Moss

Vrijdag 25 juli 2014 om 08:22 door Frank

Hollywood-acteur Sir Patrick Stewart vertelt het boeiende verhaal van Sir Stirling Moss’s glansrijke race carrière. Ze rijden samen naar Florence in een klassieke Mercedes Gullwing om de route van de beroemdste wegwedstrijd van Italië, de Mille Miglia, te volgen en bespreken hoe Stirling’s bijna fatale ongeluk met een Lotus in 1962 op Goodwood het beste was wat hem ooit is overkomen. Na dit ongeluk zou Moss nooit meer professioneel racen.

 

Stirling moss crash goodwood

foto: BBC docu "racing legends"

Crash van Stirling Moss op Goodwood in 1962 met een Lotus

 

Sir Stirling Moss werd geboren in Londen op 17 september 1929. Zijn actieve racecarrière duurde van 1948 tot 1962 waarin Moss meedeed in verschillende klassen. Zijn grootste successen had hij in de Formule 1. Tussen 1955 en 1958 eindigde Moss viermaal op rij op de tweede plaats in het wereldkampioenschap. Stirling Moss wordt ook wel de beste autocoureur genoemd die nooit het formule 1-wereldkampioenschap won.

 

stirling moss maserati

foto: BBC docu "racing legends"

Moss in een Maserati

 

Moss begon zijn carrière in de Formule 500 (een voorloper van de Formule 3). In 1950 won hij de Tourist Trophy in een Jaguar XK120. Hij won in 1955 de Mille Miglia met een Mercedes-Benz 300 SLR Spider. Het zou tot 1955 duren eer Moss zijn eerste Formule 1 winst op zijn naam kon schrijven. Hij won de Britse Grand Prix die dat jaar op Aintree werd verreden in een Mercedes-Benz W196 Monoposto. Twee jaar later werd ook weer de thuis-Grand Prix gewonnen. Ditmaal in een Britse auto: de Vanwall van ontwerper Tony Vandervell. Moss had een voorliefde voor Britse racewagens.

 

stirling moss

foto: BBC docu "racing legends"

 

Een bijzondere man met een indrukwekkende historie. Op het Goodwood Festival of Speed hebben wij hem kort ontmoet en hoewel flink op leeftijd en wat moeilijk ter been was Sir Moss nog goed bij de pinken.

 


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*