MENU

Op de koffie bij Henry Ford

Zondag 10 augustus 2014 om 10:55 door Frank Schippers

Aangezien het Ford museum in Hillegom de collectie gaat verjongen, wilden wij nog wel even zien wat er nu zoal staat. We zijn daarom even richting het museum tussen de bollenvelden gereden om dat met eigen ogen te bekijken. Zoals inmiddels wel bekend gaat het Ford museum de collectie verjongen en wij denken dat dit een gouden zet is om een breder publiek aan te trekken. Uiteraard hadden we met de Mustang willen gaan, maar we wachten nog op een setje nieuwe banden, dus dat zat er helaas even niet in.

 

ingang ford museum

foto: www.klassiekerweb.nl

Volgens mij zijn we er!

 

Het museum ligt op een mooie lokatie en is zeer eenvoudig te bereiken. De Ford die op de paal aan de weg staat is niet te missen en er is genoeg ruimte om te parkeren. Bij binnenkomst werden wij verwelkomd door een vriendelijke medewerker en na betaling van onze tickets liepen we de eerst hal in. De collectie die er staat is zonder meer indrukwekkend te noemen en als een Amerikaanse toerist dit museum bezoekt, zal hij zich toch even achter de oren krabben. De grootste collectie aan Ford modellen verwacht je natuurlijk eerder ergens in de Verenigde Staten aan te treffen ondanks de, vermoedelijk, deels Nederlands-Belgische afkomst van Henry Ford.

 

Er staat een enorme variatie aan vroege Ford modellen die je mee terugneemt tot in de 19e eeuw. Het museum ademt dan ook zonder meer Amerikaanse nostalgie uit een ver verleden uit. De collectie Fords is aangevuld met een flink aantal Lincolns, wat logisch is aangezien Ford in 1922 dit merk kocht voor 8 miljoen dollar. Het enige dat wat ons betreft uit de toon valt, is de tijdelijke Beatles-tentoonstelling en de daarmee gepaard gaande continue Beatles-hits in de achtergrond. Niet storend, maar het geluid klopt niet bij het beeld waardoor je het idee hebt dat bij het synchroniseren er dertig jaar zoek is geraakt.

 

Bij bekijken van de mooie en soms zeldzame exemplaren begin je je af te vragen hoe het moet zijn geweest om in dit soort auto’s te rijden. Het zijn nog echt gemotoriseerde koetsen waarbij veel ontwikkelingen op het gebied van comfort, veiligheid en techniek nog in de kinderschoenen stonden. Toch was Ford al bij machte om zijn auto’s in rap tempo te produceren en tegelijkertijd in een minstens zo rap tempo door te ontwikkelen. Zo was het merk de eerste die een V8-blok uit 1 stuk wist te gieten wat in basis nog altijd wordt gebruikt voor huidige V8 motoren.

 

Ford K 1906

foto: www.klassiekerweb.nl

Zeldzame Ford K uit 1906

 

Ford taxi

foto: www.klassiekerweb.nl

Unieke in Nederland: 135A Ford Taxi

 

De collectie aan Lincolns, vernoemd naar de Amerikaanse president Abraham Lincoln, verdient zeker extra aandacht om de eenvoudige reden dat dit zeer indrukwekkende automobielen zijn. In omvang, in techniek en in uitstraling zijn dit imposante verschijningen binnen de collectie en je voelt je in de buurt van die aut’s vanzelf een centimetertje of twintig kleiner. De verhalen over de drooglegging en Al Capone maken het geheel zo mogelijk nog indrukwekkender en in gedachten zie je de handlangers van Capone met hun Tommy-guns en gleufhoeden op de brede treeplanken staan, terwijl de bestuurder met de 2500 kilo wegende bolide aan de sterke arm der wet probeert te ontsnappen.

 

Lincoln KA515 1933

foto: www.klassiekerweb.nl

Lincoln KA 515 uit 1933

 

Lincoln Victoria 1932

foto: www.klassiekerweb.nl

Lincoln Victoria uit 1932

 

Na zo’n twee uur te hebben rondgelopen, gekeken en gelezen, houden wij het voor gezien en hoewel de collectie zeer zeker de moeite waard is om te gaan bekijken, hebben we bij het verlaten van het museum toch het gevoel dat er iets ontbreekt aan deze middag. Alsof het niet af is. We denken dan ook dat het een gouden zet is van het museum om de collectie uit te breiden met modellen van na de Tweede Wereldoorlog om de eenvoudige reden dat dit een veel breder publiek zal aanspreken. Er werd ons nog verteld dat er in december een grote Mustang tentoonstelling is en ergens volgend jaar zal de collectie dus een uitbreiding krijgen met, naar wij hopen, onder andere de Anglia, de Cortina, de Capri, de Escort en de Mustang. Wij komen dan zeker nog een keer terug om verslag te doen van deze uitbreiding. Tegen die tijd zullen de Beatles ook het idee hebben dat ze weer wat meer in tune zingen met de collectie: “Get back, get back, get back to where you once belonged”, zullen we maar zeggen.

 

Meer foto’s van ons bezoek aan het Ford Museum zijn uiteraard te vinden op onze Facebook pagina die je ook nog eens volledig gratis mag liken, daar worden wij dan weer blij van.

 

Meer informatie over het Ford Museum vind je hier.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*