MENU

Ontstaan van de naam Mercedes

Zondag 22 november 2020 om 21:21 door Frank Schippers

Op 22 november 1900 nam de Oostenrijks-Hongaarse ondernemer Emil Jellinek zijn speciaal vervaardigde Daimler-Motoren-Gesellschaft-machine met 35 PK aan vermogen mee de weg op voor een proefrit. Het model was lichter, ranker en sneller dan alles wat DMG eerder had gebouwd, en ter ere van de gelegenheid werd de auto Mercedes genoemd naar de dochter van Jellinek.

 

35 PK sterke mercedes van jellinek 1900Eerste auto met de naam Mercedes van Emil Jellinek in 1900

 

Mercedes, de dochter van Emil Jellinek

Emil Jellinek werkte onder andere als verzekeringsagent en zakenman in Frankrijk. Toen hij in 1896 een advertentie van de Duitse autobouwer Daimler zag reisde hij naar de fabriek in Cannstatt bij Stuttgart en bestelde voor zichzelf een Daimler Phoenix. Deze auto met de nieuwe 4-cilinder motor van top-ingenieur Maybach haalde een snelheid van 24 km per uur. Jellinek was onder de indruk van de auto en ging naast zijn baan Franse auto’s verkopen. Ook wilde hij ook Daimlers importeren en verkopen, maar dat stuitte op weerstand van automerk Peugeot, dat dit reeds deed.

 

Emil Jellinek noemde een van zijn eerste auto's naar zijn dochter MercedesIn 1899 reed een team van Jellinek mee in de races van Nice onder de naam van zijn dochter, Mercedes. Alle races werden gewonnen met de nieuwe Daimler Phoenix en de naam Mercedes werd gevestigd. Jellinek verkocht dubbel zoveel auto’s en durfde het in 1900 aan om bij DMG een nieuwe auto te laten ontwikkelen waarvan hij 36 exemplaren zou afnemen voor het enorme bedrag van 550.000 Mark. Zijn enige voorwaarde dat deze auto’s de naam Mercedes zouden krijgen. Ik denk dan altijd: wat als zijn dochter Olga of Erika had geheten…Olga-Benz…Erika-Benz….maar ok…

 

In 1901 won het Mercedes-team met de nieuwe wagen weer alle races met een snelheidsrecord van 60 km/u en de verkoop ging met sprongen omhoog. In 1902 besloot de revolutionaire autobouwer de naam Mercedes over te nemen. Jellinek kreeg de verkooplicenties voor Frankrijk, Oostenrijk, Hongarije, België en de Verenigde Staten om vanaf 1903 Daimlers onder de naam Mercedes te verhandelen. Dit loste hierdoor het importprobleem met Peugeot voor Frankrijk op. Zelf wijzigde Jellinek in 1903 zijn achternaam in Jellinek-Mercedes.

 

DMG deed echt fascinerende dingen met zijn auto’s, en was in echte Europese stijl bereid om met de ultrarijken samen te werken om op maat gemaakte machines te ontwikkelen die de grenzen verlegden van wat mensen in die tijd gewend waren. Dit was een totaal andere benadering dan de manier waarop in de VS auto’s werden gebouwd, waar iemand als Henry Ford een formule vond die voor een auto werkte en die exacte versie aan iedereen verkocht. DMG was veel meer bereid om rechtstreeks samen te werken met iemand die iets bijzonder wilde doen en bereid was daarvoor te betalen. En dat loonde. In het grote plan van Jellineks leven was dit kleine uitstapje achter het stuur van zijn nieuwe auto waarschijnlijk spannend, maar het is moeilijk voor te stellen dat hij wist dat zijn verzoek op het punt stond de gezichten van zowel de auto-industrie als de racewereld te veranderen. En toch is dat precies wat er is gebeurd.

 

De naam Mercedes werd officieel geregistreerd in 1902 en DMG nam het over, waarmee een erfenis van luxe snelheidsbolides begon die tot op de dag van vandaag voortduurt.

 

Mercedes logo

De bekende ster van Mercedes-Benz is pas later ontworpen door Gottlieb Daimler, in 1909 om precies te zijn. De 3 punten staan symbool voor land, lucht en water. Het was Daimer’s visie om motoren te bouwen voor land-, zee- en luchtvoertuigen oftewel auto’s, boten en vliegtuigen.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*