MENU

One of a kind Jaguar XJ13

Woensdag 2 april 2014 om 17:08 door Frank

De Jaguar XJ13 is een verhaal apart. Het was een prototype racewagen ontwikkeld door Jaguar in de jaren zestig voor Le Mans. Er is maar één exemplaar van gebouwd en deze heeft door wijzigingen in het reglement van Le Mans nooit deelgenomen aan die race. De waarde van deze Jaguar is niet bekend maar in 1996 wees de eigenaar een bod van 7 miljoen Britse pond af.

 

MT Classic - Jaguar XJ13

 

De oorsprong van de DOHC V12 motor uit deze Jaguar XJ13 gaat helemaal terug naar 1950. De motor was eigenlijk twee XK 6 zescilinder motoren op een gemeenschappelijke krukas met een aluminium cilinderblok. De eerste motor liep in juli 1964.

 

jaguar XJ13 motor

De V12 van de XJ13.

 

Het idee van een centraal geplaatste motor prototype werd voor het eerst geopperd in 1960, maar het was pas in 1965 dat de bouw begon. De aluminium behuizing werd ontworpen door Malcolm Sayer, die een sterke achtergrond uit de vliegtuigindustrie had en ook verantwoordelijk was voor de Jaguar C- type, D-type, E-type en XJS. Bob Blake ging aan de slag met het ontwerp van de auto. De XJ13 had een 5.0 liter V12 midden-motor die achter de bestuurder was geplaatst en de achterwielen aandreef. dit blok werd bediend middels een handgeschakelde vijfversnellingsbak ZF transmissie.

 

William Heynes zag al snel dat de XJ13 ook de input van een topcoureur nodig zou hebben bij de ontwikkeling. David Hobbs werd bij het project betrokken als de XJ13 testrijder. Hobbs behaalde een onofficiëel Brits gesloten ronderecord met de XJ13 wat 32 jaar(!) zou blijven staan.

 

Jaguar XJ13

 

De voorwielophanging en de draagarmen waren vergelijkbaar met die van de Jaguar E-type alleen gebruikte de XJ13 meer conventionele veer/demper units. De achterzijde toont ook duidelijk gelijkenis met de E-Type.

 

Jaguar XJ13 interieur

 

De ontwikkeling van de XJ13 was een serieus project waar met veel passie aan werd gewerkt, voor het management van Jaguar stond het project echter nooit heel hoog op de agenda en dit werd alleen maar minder na de fusie met BMC in 1966. Ford kwam rond die tijd ook nog met de 7.0 liter GT40 en mede daardoor werd XJ13 als achterhaald beschouwd tegen de tijd dat het prototype klaar was. Het prototype werd getest op MIRA en op Silverstone. Tijdens die tests werd duidelijk dat de XJ13 nog een hoop technische ontwikkeling ging nodig hebben om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden. Besloten werd om het prototype in opslag te zetten.

 

Jaguar XJ13 MIRA crash

In 1971 kwam de derde serie van de E-type op de markt met de eerste V12 productiemotor. Vanuit PR oogpunt werd besloten om de XJ13 weer tevoorschijn te halen voor mooie beelden van dit prototype samen met de V12 E-Type . Op 21 januari 1971 werd de XJ13 naar MIRA gebracht voor filmopnames met Jaguar testrijder Norman Dewis achter het stuur. Tijdens deze opnamen crashte de auto door een lekke achterband. Dewis kwam met de schrik vrij maar de XJ13 zat flink in de vernieling en verdween wederom in de opslag.

 

Enkele jaren later zag Edward Loades de gecrashte XJ13 in de opslag bij Jaguar staan en deed het aanbod om de auto volledig te herstellen. De XJ13 werd volledig herbouwd zelfs met behulp van een aantal aanwezige mallen van de body van het origineel. De auto is geen exacte reproductie van het origineel maar komt wel heel dicht in de buurt. De XJ13 was voor het eerst weer te zien in de zomer van 1973 toen de auto rondreed op het circuit van Silverstone en staat nu tentoongesteld in het Heritage Motor Centre Museum in Gaydon in het Verenigd Koninkrijk.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's